Het is rauw vlees en kan daarom schadelijke bacteriën of parasieten bevatten. Deze leveren risico's op voor je zwangerschap en je baby. Als je de cervelaat eerst goed verhit, bijvoorbeeld op een pizza of in een saus, maak je de bacteriën onschadelijk en kan je de droge worst gerust eten.
Droge worst, zoals salami of cervelaat, is rauw vlees. Dit wordt meestal niet verhit voor gebruik.
Rauw vlees zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar. Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan.
Sommige vleeswaren zoals (boeren)metworst en salami zijn nog deels rauw. Er kunnen ziekmakers zoals Toxoplasma gondii in zitten, deze zijn gevaarlijk voor je baby. Eet dit daarom niet. Als je ze heel goed verhit, bijvoorbeeld in de oven, dan kan het wel.
Er zijn twee soorten ham, gekookte ham en rauwe ham. Het verschil zit hem in de manier van zouten, gekookte ham wordt namelijk nat gezout, en rauwe ham (minstens) droog. Gekookte ham, zoals de welbekende achterham, wordt een tijdje in een pekelbad van water, zout en eventuele kruiden gelegd.
Salami en gerookte ham behoren tot de categorie rauwe worsten. Het eten van rauwe worst brengt het risico met zich mee dat u tijdens de zwangerschap toxoplasmose oploopt. Er bestaat ook een risico op listeriose bij het eten van gerookte ham. Toxoplasmose is over het algemeen een milde infectie voor een volwassene.
Parmaham is een Italiaanse rauwe ham.
Snijworst wordt gemaakt van kleine blokjes rundvlees en spek van een paar millimeter groot vermengd met peper en zout. De slager stopt het mengsel vervolgens in een worst omhulsel en hangt het op zodat de worst kan drogen. Soms is dat een natuurdarm maar het kan ook een collageen of kunstdarm zijn.
Ossenworst is gemaakt van rauw vlees en gevoelig voor bederf. Bewaar vleeswaren onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Worstjes zijn natuurlijk al niet bepaald gezond, ongekookt doen ze al helemáál niets goeds voor je lichaam. Pas op voor de Listeria-bacterie, welke je alleen kunt verwijderen door de hotdogs goed te verhitten. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten.
✔ Geef de voorkeur aan magere vleeswaren, kazen en melk- producten. ✔ Kies zoveel mogelijk voor weinig of niet-bewerkte etens- waren. Gebruik bijvoorbeeld verse of diepgevroren groenten en fruit zonder toevoeging van vet, suiker of zout.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Dit geldt overigens ook voor gevogelte (denk aan gerookte kipfilet) en vis (bijvoorbeeld gerookte paling en ingeblikt tonijn).
Rauw vlees Page 3 Eet geen (half)rauw vlees zoals rosbief, rosé lamsvlees, filet américain en ossenworst. U kunt een besmetting met toxoplasmose oplopen door deze etenswaren en dat kan schadelijk zijn voor uw kindje. Gekookte, gerookte of gedroogde vleeswaren, zoals ham, rookvlees, bacon en salami, kunt u wel eten.
Rood vlees is vlees van zoogdieren als runderen, varkens, geiten, lammeren of paarden. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer je het rauw in de winkel koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers.
Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
BiFi-producten zonder brood, zoals BiFi Original, BiFi Turkey of BiFi SnackPack worden geclassificeerd als rauwe worsten. Deze worden van nature gerookt en gemaakt zonder smaakversterkers en kunstmatige ingrediënten.
Cornedbeef is gezouten, gekookt en soms ingeblikt rundvlees. Doordat er zout aan het vlees is toegevoegd en het gekookt en ingeblikt is, is het lang houdbaar.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Biefstukworst, rauw rundvleesproduct.
Snijworst wordt gemaakt van varkensvlees, maar bevat geen knoflook dus valt daarom tussen cervelaat en salami in.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Snijworst. Snijworst kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Snijworst of salami? Ze zien er hetzelfde uit en ze zijn allebei heerlijk als broodbeleg, maar er is toch een groot verschil tussen salami en snijworst.Aan salami is namelijk knoflook toegevoegd.
Levoni parmaham staat bekend als de meest beroemde Italiaanse rauwe ham, gemaakt van Italiaanse varkens die zijn onderworpen aan de “Consorzio di Parma” regelgeving. Levoni parmaham is 18 tot 24 maanden gedroogd en gezouten. Levoni parmaham wordt gekenmerkt door een bijzonder milde en delicate smaak.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Jamón Ibérico, (ookwel Pata Negra) wordt tot de beste rauwe hamsoorten gerekend. De Iberische varkens waarvan de hammen worden gebruikt hebben zwarte hoeven, vandaar de bijnaam 'pata negra' wat zwarte poot betekent. De voorpoten worden meestal gedurende 14-18 maanden gerijpt, de achterpoten 24-26 maanden.