Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
De Sauvignon Blanc en de Chardonnay zijn de twee bekendste witte druivensoorten. De Sauvignon Blanc is in vergelijking met de Chardonnay echter droger van smaak. De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden.
In Nederland is Chardonnay de meest gedronken witte wijn vanwege zijn brede smaakprofiel en veelzijdigheid.
Chardonnay, wereldberoemde druif en wijn
De druif is van nature vrij neutraal en heeft het vermogen zich aan te passen aan klimaat en bodem. Bovendien zijn veel wijndrinkers dol op de smaak van de Chardonnay. Die varieert van fris en mineraal tot vol en romig, afhankelijk van het klimaat, bodem en rijping.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
Druivensoorten die wijnen met een matige of lage zuurgraad opleveren, zijn in principe de druivensoorten van de Bourgogne-familie: Pinot Blanc, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay als witte wijnsoorten en Pinot Noir en Pinot Noir als rode wijnsoorten .
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Niet dat eikenhout per se slecht is - de meeste goede chardonnays rijpen in eikenhout, maar goedkope vaten of eikenhouten behandelingen (wijnmakers gebruiken vaak houtsnippers of duigen om kosten te besparen) smaken vaak te houtachtig .
Chardonnay die op eiken is opgevoed is rijk en vol warme smaken als vanille, boter en zelfs karamel. In een koel klimaat is komt dit terug als een boterzachte chardonnay vol citrustonen. In een warm klimaat proef je juist meer tropische fruittonen.
Terecht, want het is de populairste witte wijnsoort in de Verenigde Staten. Chardonnay vertegenwoordigt een reeks stijlen, afhankelijk van de wijnmaakmethoden, waaronder eikenhout en niet-eikenhout. Een glas Chardonnay kan van alles zijn, van boterachtig en romig tot mineraal en helder.
Witte wijn heeft een perfectie invloed op je cardio.Het verwijdt de bloedvaten enigszins, verlaagt de cholesterol in het bloed en normaliseert de hartfunctie. Daarom neemt, als je elke avond voor het avondeten 50 ml wijn drinkt, het risico op een hartaanval of beroerte met de helft af.
Veel chardonnay wijnen rijpen op eikenhouten vaten, chablis niet. Doordat de wijn niet in contact komt met hout blijft juist de karakteristieke smaak over. Proef de zee en citrus in deze droge witte wijn met relatief hoge zuurgraad. Benieuwd of deze wijn er een is die jij graag drinkt?
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Chardonnay is een van de populairste witte wijnen voor beginners , dankzij de volle, zachte textuur en rijpe smaken van appel en peer. Chardonnay gerijpt in eikenhouten vaten zal ook een boterachtige, butterscotch-karamelsmaak hebben waar veel mensen van genieten.
Pinot Grigio is subtieler en kan daardoor veelzijdiger zijn, terwijl Sauvignon Blanc met zijn uitgesproken smaken een statement maakt en de voorkeur kan hebben bij diegenen die op zoek zijn naar een wijn met meer karakter. De smaak van beide wijnen kan sterk beïnvloed worden door de regio waar ze worden verbouwd.
Dat komt omdat de druiven makkelijk te telen zijn . Dit is precies waarom zoveel wijnkenners Chardonnay niet lekker vinden. Deze witte variëteit, die gezien wordt als een kolonisatordruif, heeft wijngaarden veroverd van Napa Valley tot Australië, waarbij winsten belangrijker zijn dan smaak.
Chardonnay is ongetwijfeld een heerlijke wijn met een complex smaakprofiel; het is ook de moeite waard om de potentiële gezondheidsvoordelen op te merken wanneer het met mate wordt geconsumeerd . Als u geïnteresseerd bent in het ervaren van de wereld van Chardonnay en andere uitzonderlijke wijnen, is GEN 7 Wines een fantastische keuze voor kwaliteit en duurzaamheid.
Chardonnay wordt door een breed scala aan mensen gedronken, van casual wijndrinkers tot serieuze kenners. Het is een veelzijdige wijn die goed samengaat met veel gerechten, waardoor het een populaire keuze is voor veel verschillende soorten gelegenheden.
Hoewel er slechts 1/5g suiker per 140 ml Chardonnay-portie zit, is het niet de witte wijn met de minste hoeveelheid suiker! Pinot Grigio heeft minder dan een gram suiker in elk 140 ml glas, wat het de laagste in suiker maakt . Maar dat betekent niet dat Chardonnay veel suiker bevat!
Het belangrijkste verschil tussen Chardonnay en Pinot Grigio ligt in hun smaakprofielen. Chardonnay heeft vaak een fruitig en soms boterachtig karakter, terwijl Pinot Grigio een frisse en lichte smaak heeft. Chardonnay past goed bij gerechten zoals gegrilde kip, zalm en romige pastagerechten.
Vooral de smaak van beide druiven is erg verschillend. De merlot is over het algemeen zachter en subtieler en daarnaast heeft deze druif minder tannines. Verder is de merlot vaak een wat meer toegankelijke wijn. De cabernet sauvignon staat bekend als een volle rode wijn met veel tannines.