Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Met verf op waterbasis over verf op terpentinebasis
vaker voor dan de vraag 'Kan terpentineverf over waterbasis verf oftewel watergedragen verf?' Ja, dat kan! Mits de verf op terpentine-basis ouder dan 6 maanden is.
Je kunt de beits het best aanbrengen door met de nerf mee te schilderen. Eventuele druppels dien je meteen weg te vegen, om die niet te laten drogen. Laat het hout na de eerste laag minimaal 24 uur drogen. Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren.
Uiteraard is het (net zoals altijd) belangrijk dat de verf op waterbasis wel goed is gedroogd voordat deze word overgeschilderd met een verf op terpentine basis. Andersom is ook geen probleem. Mensen die binnen altijd verf op terpentine basis hebben gebruikt kunnen dit gewoon overschilderen met een verf op water basis.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Over het algemeen is één laag beits voldoende. Vooral als je schutting uit zachthout bestaat. Toch kan het zijn dat je nog een tweede laag beits wil aanbrengen. Bijvoorbeeld om een betere dekking te krijgen of om de kleur nog beter uit te laten komen.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Als het hout al eens gebeitst is, volstaan twee lagen. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Voor transparante beits geldt: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Over een beits kan prima een hoog of zijdeglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Bij een buitensituatie kan de vochtregulerende eigenschap van beits verloren gaan.
Ja hoor dat kan zonder problemen mits je op voorhand goed reinigt en schuurt en het (kern)hout voldoende droog is. Een beits (of éénpotsysteem of schakelverf) kan je zien als half grondverf, half gewone / glans verf.
Beitsen zijn op basis van terpentine en op waterbasis (ook wel 'water gedragen' beits genoemd) te koop. Zowel in beits op basis van terpentine als in beits op waterbasis zitten vluchtige organische stoffen (VOS).
Verf op terpentinebasis zal dus altijd (donker)vergeling vertonen. De snelheid waarin dit plaatsvindt, is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren die het vergelen van het schilderwerk kunnen vertragen: Zorgen voor voldoende daglicht.
Een verf op waterbasis droogt snel, omdat water makkelijk vervliegt onder de juiste omstandigheden. Terpentine heeft langer de tijd nodig. Een verf op waterbasis kan je dus veel sneller overschilderen dan verf op terpentinebasis. Maar let wel op: droogtijd is iets anders dan de uithardingstijd.
Absoluut niet! Gelukkig niet! Als een oude verflaag in goede staat is mag je dat rustig achterwege laten, Bij een glanzende lak- of verflaag is het voldoende om na het ontvetten even de glans eraf te schuren. Maak het jezelf dus niet moeilijk door onnodig alle lak of verf er af te schuren.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur. Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400.
Beits er niet overheen. Het is helaas onverstandig om over groene aanslag heen te beitsen. Je zal dit altijd zien in het eindresultaat! Gebruik daarom schoonmaakazijn en een schrobborstel, een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger om de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen voordat je gaat beitsen.
Beits over beits aanbrengen
Het is belangrijk om voor het beitsen goed te schuren. Zeker wanneer het hout eerder is gebeitst met dekkende beits. Dekkende beits creëert namelijk een laagje over het oppervlak. Wanneer er goed geschuurd is, kan de beits makkelijk toegebracht worden.
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.
Ja, verf op waterbasis is vochtgevoeliger dan oplosmiddelhoudende verf door het bindmiddel dat er in verwerkt wordt.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Als je verf op terpentinebasis koopt moet je er rekening mee houden dat de verf vergeelt. Dit gebeurd alleen als je een wit of een tint uit wit koopt bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9016. Sommige verffabrikanten hebben een oplossing voor het vergelen. Je kunt dan kiezen uit Sigma S2U Satin of Wijzonol op terpentinebasis.