3) Beef is straattaal met als betekenis “ruzie” of een “probleem” met iemand. Uiteraard prefereer ik beef als in rundvlees.
Beef is straattaal met als betekenis “ruzie” of een “probleem” met iemand.
Fittie is straattaal voor 'ruzie' (en overigens ook voor 'lekker ding'). Het is vanuit het Surinaams, het Sranantongo, in Nederlandse straattaal terechtgekomen. Feti is Sranan voor 'ruziën, vechten'; het gaat terug op het Engelse to fight 'vechten'.
De betekenis van "Fissa" is gewoon feest. Het is straattaal en wordt door veel jongeren gebruikt. De meest voorkomende zin is: mensen denken fissa ofzo... of kom fiss.
Slay. Dit is een Amerikaanse term en betekent "killed it." Je dood iemand figuurlijk.
Hoewel de koe natuurlijk een ander dier is dan het varken, heb je voor pulled beef ook (een deel van) de nek of schouder nodig. In Amerika noemen ze dit ook wel de chuck, en in Nederland koop je het onder de term 'onderrib'. Puntje bij paaltje is dit vergelijkbaar met de procureur van een varken.
Chuck Roast wordt ook wel Chuck Eye Roast genoemd en is een braadstuk afkomstig van het deel tussen de rib eye en de rundernek. Het is vergelijkbaar met procureur bij het varken. Chuck Roast is prachtig gemarmerd en leent zich bij uitstek voor een low & slow bereiding.
Hierdoor bevat het vlees relatief veel pezen en collageen, wat het vrij taai kan maken. Dit is dan ook gelijk de reden dat brisket, in Nederland ook wel borst- of klapstuk genoemd, zich uitermate leent voor langzame bereidingen op een relatief lage temperatuur.
Bavette wordt dikwijls 'werkvlees' genoemd. Net als de longhaas en de inside skirt is het een spier die het rund altijd gebruikt. Het vlees heeft een grove structuur met een lange draad, is zeer goed doorbloed en heeft daardoor een intense smaak.
Bavette is een andere benaming voor de flank steak. Er zijn verschillende bavettes, deze heet bavette de flanchet. In Frankrijk en in België is de bavette al heel lang een delicatesse, bij ons is de bavette nog vrij onbekend. Een mooie bavette is als een malse biefstuk dat meer smaak te bieden heeft.
Rib-eye (of rib eye steak) wordt, zoals de naam al verklapt, gesneden van het ribstuk van het rund. Eye in rib-eye verwijst naar het ronde stukje vet in het midden van het vlees, wat ook in het Nederlands wel het 'oogje' wordt genoemd. Doordat de rib-eye gemarmerd rundvlees is, blijft het vlees lekker sappig en mals.
Verwante definities voor "rump roast":
a cut of beef or veal from the fleshy hindquarters of the animal.
In Amerika noemen ze het Flanksteak De steak is erg mals en wordt over het algemeen in Nederland tot gehakt gedraaid. Haaks op de draad gesneden is dit geweldig rundvlees met een hoop smaak.
De steaks horen bij de klasse 'premium steaks'. Sirloin biefstuk wordt gesneden van de boven/zijlende van de dikke lende van een rund. Ook wel rumpsteak genoemd in Nederland.
De achtermuis is een stuk rundvlees dat zich aan de achterkant van de koe bevindt. Het zit tussen de platte bil en de bovenbil. Kenmerkend aan achtermuis is dat het vlees erg mager is. Dit maakt achtermuis dan ook een interessant product om mee te werken.
De diamanthaas grain fed wordt gesneden uit de schouders van de uit Uruguay afkomstige graan gevoerde runderen. Een andere benaming voor dit lekkere stukje vlees is ook wel jodenhaas of schouderhaas. In het Engels noemen ze het Jewish Fillet of Terrace Major.
Een steak is een verzamelwoord voor allerlei luxere baklappen, lendelappen, ribeye en biefstuk. De benaming is overgekomen uit Amerika waar het rundvlees anders gesneden wordt en veel wordt verkocht onder deze benaming.
Wat is in godsnaam een ladysteak? Loop een willekeurig eetcafé of steakhouse binnen en hij staat onder al het vleesgeweld op de kaart. Een biefstuk speciaal voor de dames. Vaak met het vederlichte gewicht erbij vermeld en altijd een mager stuk vlees, zoals een filet mignon.
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.
Voor sukade als biefstuk splitst de slager het vlees overdwars langs de dikke pees in het midden. Alle vliezen en pezen worden weggesneden, zodat er alleen mals vlees overblijft. De platte lap ziet er met een beetje goede wil uit als de onderkant van een strijkijzer vandaar de naam 'flat iron steak'.
Filet Mignon is een superieur stukje rundvlees. Het komt uit de lende van het rund, en is eigenlijk het beste gedeelte van de ossenhaas (het meest luxe stukje van de koe).
Chuck Roast, ook wel een 'chuck steak' of halslap genoemd wordt gesneden uit de hals van een rund.
bavette → bib, stud guard girth, mudflap, flank steak.
Rosbief, ook roast beef, is eigenlijk gewoon, zoals de Engelse keukenterm ook zegt – gebraden rundvlees. Rosbief kan zijn gesneden van de dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de muis.