De symptomen van een vitamine B6 tekort zijn aandoeningen van het zenuwstelsel, bloedarmoede, gebrek aan eetlust, diarree, depressie, huidproblemen, verwardheid, verminderde weerstand en glossitis. Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot neurologische klachten zoals tintelingen.
Oorzaken van een vitamine B6 tekort
Onvoldoende inname via de voeding. Maar dit komt niet vaak voor, omdat deze vitamine in veel voedingsmiddelen zit. Er moet dan ernstige ondervoeding zijn. Bij alcoholisten is er een verhoogd risico op vitamine B6-tekort, zeker als ze slecht eten.
Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is voor volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) vastgesteld op 1,5 milligram.
Vitamine B6, ook wel pyridoxine is een heel belangrijke vitamine. Het is betrokken bij de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Ook zorgt vitamine B6 voor de energievoorziening én voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B6 verhoogt de opname van Magnesium door het lichaam en verhoogt de biologische beschikbaarheid. Vitamine B6 activeert net als magnesium de natuurlijke energie in het lichaam en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid.
Veel van deze amines zijn belangrijke neurotransmitters en hormonen. Op deze wijze is vitamine B6 betrokken bij de biosynthese van ten minste vier belangrijke (monoamine) neurotransmitters: serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline.
Groenten die rauw relatief veel vitamine B6 bevatten zijn spruiten, prei, boerenkool, broccoli, bloemkool, paprika, savooie kool, spinazie, sterkers, uien en courgette (0,5- 0,23 mg per portie van 150 g (30-15% van de ADH) Zie verderop voor de lijst met groenten.
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. Dit noem je perifere neuropathie.
Sommige mensen kunnen B6 niet afvoeren via de nieren en gaan de vitamine stapelen in het bloed of in de weefsels. Deze mensen hebben (soms zelfs zonder vitamine B6 te slikken) een verhoogde waarde in het bloed.
De beschikbaarheid van vitamine B6 is groter in dierlijke dan in plantaardige bronnen (2). Vitamine B12 (cyanocobalamine) komt tussen in de vorming van bloedcellen, bepaalde functies van het zenuwstelsel, het foliumzuur- en koolhydraatmetabolisme. Vitamine B12 komt voor in vlees, vis, eieren en melkproducten.
Vitamine B6 zit in bananen, volkoren graanproducten, bonen, vis en noten. Vitamine B8 zit in noten, sojabonen, rood vlees en eieren. Vitamine B11 zit in groene bladgroenten, peulvruchten en eieren. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren.
Wat betekent de uitslag? Bij gezonde mensen varieert de vitamine B6 waarde tussen 35 en 110 nmol/L.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Vitamine B6 (pyridoxine) is nodig om voedingsstoffen in een bruikbare vorm om te zetten. Ons lichaam kan vitamine B6 niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Vitamine B6 verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine.
Voeding is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en haar. Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
B-vitamines (met name B1, B6, B11/foliumzuur en B12) helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen en ze houden de myelineschede (vettige omhulsel rond de zenuwcellen) in stand. Je kunt je dan ook voorstellen dat bij een ernstig tekort aan B-vitamines problemen kunnen ontstaan met het zenuwstelsel.
Een gezonde darmflora is dus uitermate belangrijk bij een goede opname van alle essentiële vitamines en mineralen. Tevens is gebleken dat een hoge B6 inname en een lage eiwit (proteïne) inname of omgekeerd, een lage B6 inname en een hoge eiwit inname, ook tot een vitamine B6 vergiftiging kan leiden.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel (neuropathie). Daarnaast kan lichtgevoeligheid of een verslechtering van de geheugen- en denkprocessen optreden. Maar niet iedereen met een hoge vitamine B6 waarde in het bloed heeft neuropathische symptomen.
Vitamine B6 bloedwaardes dalen, wanneer men stopt met inname synthetische vorm van vitamine B6, normaliter binnen 2 – 4 weken. Dit is echter afhankelijk per individu en ook van de hoogte van de waardes op het moment dat geprikt werd.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen.
Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme.