Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen.
Sinds zaterdag mag de 108-jarige Eelke Bakker uit Dokkum zich de oudste Fries ooit noemen. Op die dag was hij 108 jaar en 7 dagen en haalde hij zijn voorganger in. Dat was Yme van der Meer uit Workum die in 2001 overleed en 108 jaar en zes dagen was.
alleen is hij niet bepaald gebouwd voor het hogere springwerk maar dat ligt vooral aan de bouw en de breedte van het paard. een fries is net als een dressuurpaard niet gemaakt voor hoge hindernissen. een dressuurpaard zal over het algemeen ook meer moeite hebben met hoge hindernissen dan een springpaard.
De fries is vriendelijk en levendig, mak, intelligent, leergierig en trouw, en een gewillige werker. Ook heeft het Friese paard een koel hoofd en is daardoor geschikt voor recreatief rijden en buitenritten. Het is ook geschikt voor dressuur vanwege de hoge knieactie en zijn betrouwbare gedrag.
Fusaichi Pegasus is in 2000 verkocht voor maar liefst ruim €59.000.000 aan Coolmore Stud in Ierland. De volbloedhengst draagt nu de titel “duurste paard in de geschiedenis”, geboren in 1997 en getraind door Neil Drysdale.
De 'klik' moet er direct zijn, en liefde en vertrouwen moet groeien. WIlt u meerdere keren komen kijken dan is dat geen probleem. Ook bij de aanschaf van een paard geld het spreekwoord: "haastige spoed is zelden goed'. Wij verkopen veelal hengsten, omdat het castreren maar 1 keer kan gebeuren.
Gebruik voordat u begint met borstelen een goede antiklit. Begin onderaan de staart/manen met borstelen. 1x per week Fryso antiklit gebruiken is voldoen om staart en manen van uw Friese paard klitvrij te houden. Is de staart erg vies was dan eerst de staart met bijvoorbeel Fryso shampoo.
Je kunt de Fries voor veel dingen gebruiken, als rijpaard maar ook voor de wagen. Alleen in springen zijn ze niet echt goed. De Fries heeft wel aanleg voor dressuur en hij wordt ook wel gebruikt als hogeschoolpaard. Ze hebben een rustig karakter en zijn erg lief.
Deze rassen hebben baat bij veel ruwe celstof, oftewel een vezelrijke voeding bestaande uit hooi of kuilgras. Hierbij kun je ook kiezen voor extra structuur om luzerne stengel bij te voeren. De luzerne stengel zorgt met zijn hoge structuurwaarde voor extra speekselvorming.
Is de Fries nu een warm- of een koudbloed. Hun recente verleden in de boerenstiel en hun zware behang doet mensen nogal eens twijfelen. Toch is er geen twijfel mogelijk. De Fries is een warmbloed.
Friezen groeien tot zeker hun 7/8 levensjaar. Ze zijn wat trager in hun ontwikkeling, laatbloeiers, en hun rug is op 4 jaar zeker niet volgroeid of sterk genoeg.
De Friese paarden worden vooral gebruikt voor dressuur, waarin hun sierlijke lichaam voor veel uitstraling zorgt. Ook worden ze gebruikt bij mennen, in een circus en uiteraard voor de fokkerij. Voor recreatief rijden, kür op muziek, voltige en een klein sprongetje worden ze ook doorgaans veel gebruikt.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Fries vatbaar? Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen.
Dit ras heeft een enorme comeback gemaakt vanuit het historische dieptepunt van 1913 toen er nog maar drie raszuivere Friese dekhengsten waren. Tegenwoordig bestaat de populatie Friese paarden uit 20.000 vrouwelijke dieren en 90 dekhengsten.
Een voskleurig paard is een paard met een effen, roodbruine kleur. De tint kan variëren van lichtbruin tot behoorlijk donker. De donkere kleur wordt koffievos genoemd. De manen hebben dezelfde kleur als de vacht, of ze zijn lichter, bij een zweetvos.
De Fries zoals wij ze kennen is zwart. Vroeger hadden Friezen ook andere kleuren zoals vos en schimmel, maar die zijn er in de loop der jaren uitgefokt. Hengsten die wit of vos vererven worden niet opgenomen in het stamboek. Ook aftekeningen zijn ongewenst.
Tegenwoordig zijn er uitzonderingen op de regel, dankzij het fokbeleid van het KFPS, maar over het algemeen kan wel gezegd worden dat de galop de zwakste basisgang is van het friese paard. Vaak gaat de galop erg snel, loperig en sommige hebben zelfs de neiging tot een viertakt galop.
Wil je je flegmatieke paard leren op een kleine zachte hulp voorwaarts te gaan, pas dan consequent de 1-2-3-regel toe en laat na elke kuithulp je been afhangen zodat je de druk weghaalt als beloning.
Het Friese hengstveulen Kees van Raepshille ging al viraal op social media en kon daarom op biedingen uit de dressuurwereld rekenen: 29.000 euro bracht dit dravend spektakelstuk op, die we ongetwijfeld over enkele jaren zien imponeren in de dressuurring.
Aanschaf paard of pony
Voor de aankoop van een pony moet je rekenen op 1.000 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro.