Beetgaar is het zodanig hebben gekookt van bijvoorbeeld groenten, dat deze net gaar zijn. Dat wil zeggen dat ze een textuur bezitten die bij het erin bijten nog steeds duidelijk valt waar te nemen, nog enige weerstand heeft.
Staat er bijvoorbeeld 9 minuten kooktijd op de verpakking, kook de pasta dan 8 minuten. Pasta die beetgaar gekookt is wordt dus pasta al dente genoemd.
Deegwaren hebben de typische eigenschap u een verzadigd gevoel te geven, het hongergevoel uit te stellen en veel energie te geven voor fysieke arbeid, zelfs lang na de maaltijd. Om daar ten volle van te genieten, moet u ze perfect “al dente” (beetgaar, dus nog een beetje stevig) koken.
Al dente
Hoe zachter de pasta, des te hoger de glycemische waarde. Daarentegen geldt: hoe harder de pasta, des te beter voor je bloedsuikerspiegel, insulineniveau, hongergevoel en afslanksucces. Kook pasta dus nooit door en door gaar, zacht & plakkerig.
Als het water kookt doe je de spaghetti in de pan. Zet de hittebron nu net zo laag zodat het water nog net blijft koken. Kook de spaghetti in ongeveer 10 tot 11 minuten al dente en giet het daarna direct af.
Olie is hydrofoob en mixt niet met water maar blijft erop drijven. De olie die je toevoegt aan het pastawater voorkomt daarom níet dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken. Wel geeft het een zacht aroma af. Bij het afgieten zal er wel wat olijfolie aan de pasta blijven kleven - en plakt de pasta minder.
Je kunt de spaghetti het beste breken voordat je ze gaat koken. De spaghetti slierten zijn hier nog ongekookt en daarom zijn ze nog stijf. Het breken gaat simpel gezegd gewoon makkelijker als de spaghetti stijf is.
Pasta koken zoals echte Italianen dat doen
Tijdens het koken kan het deeg soms snel te gaar zijn, zodat er een groot stuk van de structuur en de smaak verloren gaat. Daarom koken de Italianen hun pasta steevast al dente: nét beetgaar zodat alle smaken optimaal vrijkomen.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
De waarden wijken niet zoveel van elkaar af. Atkins Penne (329 kcal) en AH Rode linzen penne (335 kcal) zijn de 2 soorten met de minste calorieën per 100 gram. Hoger in calorieën zijn Grand' Italia Penne glutenvrij (359 kcal), AH Penne spelt (355 kcal) en AH penne (355 kcal).
Verse pasta is beter dan gedroogde
Hoewel het voor de meeste producten geldt dat ze vers beter zijn, gaat dit niet op voor pasta. Het zijn namelijk twee verschillende producten, waarbij verse pasta bijvoorbeeld een meer zijdezachte structuur heeft dan gedroogde.
Het Italiaanse woord 'al dente' betekend beetgaar oftewel bijtgaar. 'Dente' is het Italiaanse woord voor tand en daar komt dan ook de term vandaan. Je kookt pasta altijd beetgaar. Dit houd in dat je de pasta nét gaarkookt zodat de deze nog enige weerstand geeft.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Tijdens het pasta koken kun je het beste geen deksel op de pan doen. Het deksel zorgt er vaak voor dat het water gaat schuimen en dat er water over de rand van de pan heen loopt. Ook heb je net kunnen lezen dat je de pasta goed in beweging moet houden, zonder deksel gaat dit natuurlijk ook een stuk makkelijker!
Het zout in het water brengt je pasta namelijk op smaak. Dat kan écht het verschil maken tussen een flauw en een heerlijk pastagerecht. Je brengt niet enkel de pasta zélf op smaak, je doet dat bovendien al helemaal in het begin van het kookproces.
Als de pasta te lang doorgekookt is, kan ie sponzig en een beetje slijmerig aanvoelen. Maskeer dat door juist niet (zoals gewoonlijk wél lekker is) met wat pastawater elke sliert of elk stukje een 'jasje' van vocht en saus te geven, want dat jasje heeft ie al en het is niet de goede.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan kun je gnocchi beter overslaan, net als pasta. Ben je niet zo met een koolhydraatarm dieet bezig, maar wil je toch wel een beetje aan je koolhydraatinname denken, dan kun je overdag wat minder koolhydraten eten en tijdens de avondmaaltijd gnocchi.
Gebruik een grote pan en vul hem met water. Zodra het water kookt, kun je de penne aan het water toevoegen. Kook de penne voor ongeveer 10 min gaar en giet ze af. Doe de penne vervolgens bij de pastasaus en serveer je pastagerecht op warme borden.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Spaghetti: 11 – 13 min. Tagliatelle: 10 min. Verse pasta: 4 min.
spaghetti met vork en lepel eten.
Italianen rollen hun pasta op de vork tegen de rand van het bord en gebruiken dus geen lepel.
Stokbrood, ciabatta, … Want Italianen eten pasta samen met brood. Hap 1: Spaghetti. Hap 2: Brood.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.