Behalve de 36 miljoen Marokkanen in Marokko zijn er grote groepen mensen van Marokkaanse komaf in Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland, België en Israël. Kleinere gemeenschappen van de Marokkaanse diaspora zijn te vinden in het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Canada en de Arabische Golfstaten.
Dat blijkt uit de nieuwe Multicultikaart van dagblad Tubantia. Via de kaart kun je opzoeken welke groep sterk vertegenwoordigd is in jouw gemeente. Zo is te zien dat de groep Marokkanen de grootste groep is in o.a Utrecht, De Bilt en Zeist.
In de jaren zestig is er in Marokko grote werkloosheid en in Nederland een tekort aan arbeidskrachten. Zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse bedrijven besluiten om Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland te halen.
Zij leven grotendeels geconcentreerd in enkele gemeenten; bijna de helft woont in Brussel. Ook in Antwerpen, Vilvoorde en Mechelen wonen veel Marokkanen. De overgrote meerderheid van de Marokkaanse Belgen bezit de Belgische nationaliteit; een kleine meerderheid is in België geboren.
Dietzenbach , een stad met een meerderheid van buitenlanders van Marokkaanse afkomst in Duitsland . De Scandinavia heeft ook een grote Marokkaanse gemeenschap met minstens 100.000 Marokkanen.
Centraal in de Marokkaanse keuken staan de kruiden, specerijen en vlees. Lamsvlees en rundvlees zijn twee zeer populaire vleessoorten in de Marokkaanse gerechten. Ook al worden er veel verschillende kruiden en specerijen gebruikt de gerechten zijn zelden pittig.
Uit cijfers voor 2018 van een Spaans statistiekbureau bleken ongeveer een miljoen Marokkanen in Spanje te wonen, waarvan 250.000 illegaal. Vele van hen werden illegaal nadat hun verblijfsvergunning verliep, mede door de economische crisis van 2008.
Mohamed en Bouchra voelen zich goed in Sint-Jans-Molenbeek, waar zo'n veertig procent van de 84.000 inwoners van Marokkaanse afkomst zijn.
Turken (2,3 miljoen) en Marokkanen (1 miljoen) zijn de sterkst vertegenwoordigde nationaliteiten.
De stad blijft een sterke aantrekkingspool voor onze noorderburen, want vier jaar geleden waren ze 'maar' met 18.873. De tweede grootste groep buitenlanders zijn de Marokkanen. Al zijn ze tegenwoordig met minder dan in 2015: 11.671 tegenover 11.939, een daling met dik 2 procent.
Buurten met geen of nauwelijks Marokkanen zijn Molenlaankwartier, Hillegersberg-Zuid en Strand en Duin. De Turkse Rotterdammers wonen het vaakst in de buurt Afrikaanderwijk: een derde van de inwoners is van Turkse herkomst. Verder wonen er ook veel Turken in Hillesluis (30 procent) en Feijenoord (27 procent).
Het gebrek aan vertrouwen in de overheid, onbetrouwbaarheid van politici, sociale malaise, de gesloten arbeidsmarkt, moeilijke toegang tot huisvesting en lage lonen wekken bij de Marokkanen angst op en zorgen voor een ontgoocheling in het hele land'.
Begin 2016 had 67 procent van de personen met een Nederlandse, 55 procent met een Turkse en 52 procent met een Marokkaanse achtergrond werk.
De grootste migrantengroepen in Utrecht zijn inwoners met een Marokkaanse achtergrond (32.000), gevolgd door Turks (14.000), Surinaams/Antilliaans (11.000) en Indonesisch (8.000).
Van de ruim 71 duizend inwoners van Gouda is 10 procent van Marokkaanse afkomst, het hoogste percentage van Nederland.
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan.
Diversiteit naar herkomst in België Op 01/01/2022 was 66,6% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 20,6% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 12,8% was een niet-Belg.
De grootste buitenlandse nationaliteitsgroep zijn de Nederlanders. Begin 2022 ging het om ruim 148.000 personen, wat overeenkomt met 23% van het totaal aantal personen met buitenlandse nationaliteit. Daarna volgen Roemenen, Polen, Marokkanen, Bulgaren, Italianen, Spanjaarden en Fransen.
Gent telt 223.028 Belgen en 36.542 niet-Belgen, ofwel 14%. De Bulgaren vormen daarbij de grootste groep met 8.844 inwoners, gevolgd door de Turken (4.080) en de Nederlanders (2.935).
Brussel telt ongeveer 1 miljoen inwoners, bijna 30% hiervan is niet-Belg. Een overige groep van ruwweg[1] 8% is van niet-Belgische afkomst. Door de grote migratiestromen, ook binnen België, is in totaal de helft van de volwassen bevolking niet afkomstig uit Brussel zelf. Brussel is dus heel sterk een stad in beweging.
In het Brussels gewest is gemiddeld 28 procent van de inwoners van Europese herkomst, 43 procent komt van landen buiten de Europese Unie. Turkije en de Maghreb vormen de grootste groep met een herkomst buiten de Europese Unie, namelijk 24 procent.
De migranten proberen naar Europa te komen vanwege de crisis in Fnideq en de economische omstandigheden in Marokko. Volgens het Spaanse dagblad El País kwamen vanochtend weer talloze migranten te voet en zwemmend aan, in sommige gevallen gaat het om voltallige gezinnen. Tot dusver kwam één man om het leven.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Op het terrein beschikt Marokko in totaal over 3335 tanks en 3500 pantservoertuigen, alsmede over andere soorten militair materieel. Wereldwijd staan de Verenigde Staten bovenaan de lijst, gevolgd door Rusland en China.