Mej. is de afkorting voor “mejuffrouw”. Dit is een term die vroeger gebruikt werd voor ongetrouwde en/of jonge vrouwen. Tegenwoordig wordt deze vorm nagenoeg niet meer gebruikt en is het beter om voor “
Mejuffrouw wordt als mej.
De aanspreekvorm mejuffrouw is niet meer gebruikelijk.
Mejuffrouw is voor ongehuwde vrouwen, mevrouw voor gehuwde vrouwen, maar mannen zijn automatisch een meneer.
Mejuffrouw wordt als mej. afgekort.
De aanspreekvorm mejuffrouw is niet meer gebruikelijk.
Vroeger werd mejuffrouw gebruikt als mondelinge en schriftelijke aanspreekvorm voor ongehuwde vrouwen. De gewone aanspreekvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde vrouw is tegenwoordig mevrouw. Het woord mejuffrouw wordt nog maar zelden gebruikt als aanspreekvorm voor jonge meisjes.
Het verschil is dat een mevrouw getrouwd is, en een mejuffrouw ongetrouwd.
Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'. Ken je iemand heel goed, dan mag je ook 'Hallo', 'Hi', 'Hoi', 'Dag' of 'Goede…' gebruiken.
Persoonlijk. Een getrouwde vrouw of een weduwe wordt aangesproken met Mrs (Mrs Jennifer Whitley). Ongetrouwde vrouwen kun je aanspreken met Miss (Miss Jennifer Whitley). Weet je niet of iemand getrouwd is, dan is Mrs de veiligste keus voor vrouwen boven de 60 jaar.
Het is tegenwoordig gebruikelijk om de aanduiding mevrouw te gebruiken in de adressering en de aanhef van een brief of e-mail voor volwassenen die als vrouw aangeschreven willen worden. De aanduiding mevrouw kan ook vervangen worden door de voornaam of de voorletter(s) van de geadresseerde.
afkorting mevrouw Voorbeeld: `mw.
Voor mevrouw wordt de afkorting mevr. of mw. gebruikt.
De afkorting voor de heer en mevrouw is “dhr.en mevr.” of “dhr. en mw.”, maar het wordt aangeraden om deze afkortingen voluit te schrijven.
Veelgestelde vragen over de afkorting van meneer
De afkorting voor de heer en mevrouw is “dhr. en mevr.” of “dhr. en mw.”, maar het wordt aangeraden om deze afkortingen voluit te schrijven. Dit geldt ook voor de afkorting van de heer en de afkorting van mevrouw als ze individueel voorkomen.
Toelichting. Een man kan in een brief of e-mail worden aangesproken met Beste meneer/heer + achternaam, Dag meneer + achternaam of Geachte heer + achternaam. De vorm mijnheer is steeds minder gangbaar in zulke combinaties; hij doet wat ouderwets aan.
Joffróúwe → juffróúwe → júffrouwe → juffrouw → juf
Omdat de klemtoon in joffrouwe op de tweede lettergreep lag ('joffróúwe'), werd de o uit de eerste lettergreep steeds meer een uh-klank. Zo ontstond in de vijftiende eeuw de vorm juffrouwe ('juffróúwe').
Mej. of mw.? Mej. is de afkorting voor “mejuffrouw”. Dit is een term die vroeger gebruikt werd voor ongetrouwde en/of jonge vrouwen.
Titel voor of achter uw naam plaatsen
De volgende titels plaatst u voor uw naam: dr.; bc.; ing.; drs.; mr.; ir.. Alle andere titels plaatst u achter uw naam.
Aanhef zakelijke brief
Een zakelijke brief begin je over het algemeen met 'Geachte heer ...' of 'Geachte mevrouw ...' Zeker als je voor het eerst met elkaar correspondeert, en het een formele relatie betreft, heeft dit de voorkeur.
Gebruik Geachte (formeel) of Beste (informeel). Schrijf mevrouw en heer met een kleine letter. Zet na de aanhef een komma, en begin de eerste zin met een hoofdletter.
en m. zijn alle drie geschikt als aanhef voor een brief of e-mail, maar de uitgeschreven vormen “de heer” en “meneer” hebben de voorkeur.
– De aanhef begint met een hoofdletter.– Na de aanhef schrijft u een komma.– Als begroeting is zowel geachte, beste als dag mogelijk. Geachte is vooral bruikbaar in officiële en formele contexten.
Antwoord. Een brief of e-mail aan iemand van wie het gender niet bekend is, kan beginnen met een aanhef als Beste + voornaam/voorletter(s) + achternaam, bijvoorbeeld Beste Kim Verbeek. Ook een aanhef met Geachte + voornaam/voorletters + achternaam is mogelijk.
De e-mail zelf begint met een aanhef, een begroeting van de lezer.Als begroeting is zowel geachte, beste als dag mogelijk.