Met derdehands rook bedoelen we de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven nadat een roker klaar is met roken. Deze stoffen kunnen op een later moment weer in de lucht terechtkomen, waarna men deze weer inademt.
Derdehands rook bestaat voor een deel uit dezelfde schadelijke stoffen als sigarettenrook. Die stoffen brengen schade toe aan bijna alle delen van het lichaam, weten we uit onderzoek naar (mee)roken. Mensen die meer blootgesteld worden aan derdehands rook hebben inderdaad vaker longklachten.
Een sigaret in het weekend, bij een glaasje alcohol of tijdens een feestje. “Af en toe een sigaretje, dat kan geen kwaad, toch?” Helaas is het tegenovergestelde waar: ook gelegenheidsroken is schadelijk voor de gezondheid. Volgens onderzoek kost het zelfs vijf levensjaren.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn.
Vroeger werd gedacht dat de schade in de longen volledig onomkeerbaar was, maar uit recenter onderzoek blijkt dat er in de rookperiode steeds cellen in de longen onaangetast blijven. Wanneer je stopt met roken, vermenigvuldigen de gezonde cellen zich weer en vervangen ze de ongezonde cellen.
Voor het eerst werd deze consumptie van één sigaret per dag onderzocht bij 2.900.000 personen door het Amerikaanse National Cancer Institute. De onderzoekers hebben ontdekt dat zelfs wie maar één sigaret per dag rookt, nog altijd een veel hoger risico loopt om voortijdig te sterven dan wie niet rookt.
Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid.
Stoppen zorgt voor een grote schoonmaak
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren, lichte rokers (niet dagelijks roken) 5 jaren.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Roken is slechter voor de gezondheid dan alcohol en ook verslavender. Per jaar sterven zo'n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.
nieuws Overgewicht vormt een groter gezondheidsrisico dan roken en drinken, zo blijkt uit een onderzoek bij meer dan 9.000 Amerikanen. Mensen met overgewicht hebben meer chronische gezondheidsproblemen (zoals astma, diabetes, hart- en vaatziekten) en een mindere levenskwaliteit dan mensen die roken en drinken.
Alle rook is schadelijk
Ook rook die niet van een brand komt, bevat giftige stoffen, zoals dioxinen. Bij het verbranden van afval, papier, schoon hout, kaarsen, wierook, tabak of tuinafval komen ook altijd chemische stoffen vrij. Wij adviseren daarom om zelf zo min mogelijk rook te maken.
In de wetenschappelijke literatuur wordt meeroken vaak omschreven als blootstelling aan 'tweedehands' rook of aan omgevingstabaksrook. Aanwezigheid in een ruimte waar omgevingstabaksrook hangt leidt tot het inademen hiervan.
Als je rookt waar je kind bij is, heeft je kind meer kans op: benauwdheid en astmatische klachten • verkoudheid en luchtweginfecties • oorontsteking • rode en prikkende ogen • hersenvliesontsteking • longen die zich minder goed ontwikkelen. Soms krijgen kinderen niet meteen klachten door meeroken.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Vroeger werd gedacht dat de schade die het roken aan de longen veroorzaakt, zichtbaar blijft na het stoppen. Recentelijk bleek echter dat de longen beter in staat zijn om zich te herstellen dan oorspronkelijk werd gedacht.
Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
Onderzoeken naar menselijk rookgedrag laten zien dat rokers per sigaret ongeveer 13 trekjes nemen (Djordjevic e.a., 2000). Een pakje met 19 sigaretten komt daarmee op ongeveer 247 trekjes.
Uit dit onderzoek bleek namelijk dat de kans om hart- en vaatziekten te krijgen slechts wordt gehalveerd als u van 20 sigaretten naar 1 sigaret per dag gaat. Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker.
Conditie opbouwen én roken: kan dat? Het is niet zo dat u per definitie een slechte conditie heeft als u rookt. Wat wél zo is, is dat uw conditie met dezelfde training beter was geweest als u niet zou roken. Omdat roken slecht is voor uw lichaam en conditie, kan training niet optimaal worden uitgevoerd.
Harvard Medical School meldt dat bijna een kwart van de rokers "lichte" rokers zijn, die af en toe roken of een beperkt aantal sigaretten per dag roken. De deskundigen van Harvard zeggen ook dat het roken van slechts één tot vier sigaretten per dag bijna even gevaarlijk is als het roken van een heel pakje.
Af en toe een sigaretje opsteken kan niet zoveel kwaad? Nou, zelfs met die ene peuk op de zaterdagavond vergroot je de kans op een hartaanval net zoveel, concluderen onderzoekers. Minder roken heeft dan ook eigenlijk helemaal geen zin voor je gezondheid.