Op
Taugé schoonmaken
Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hier op letten.
Taugé invriezen
Het is belangrijk dat de je taugé eerst kort – maximaal 1 minuut - blancheert voordat je het invriest. Wat is blancheren? Blancheren wordt meestal toegepast bij groenten en zorgt ervoor dat deze knapperig blijven.
Schoonmaken. Als je taugé rauw gebruikt, dompel de groente dan kort in kokend water om de mogelijke bacteriën (bijv. salmonella) te doden. Als je taugé gaat meebakken of koken, houd de groente dan eerst even in een vergiet onder de stromende kraan.
Taugé behoort tot de kiemgroenten. Het bevat veel vitaminen en mineralen en is daarom heel gezond. Daarnaast past het uitstekend in een vegetarisch voedingspatroon vanwege het hoge eiwitgehalte. In principe kun je het rauw eten, mits je het heel goed wast onder stromend water.
Alfalfa schoonmaken
coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hierop letten. Zo verminder je het risico: Het is belangrijk om alfalfa voor gebruik goed te wassen onder stromend water.
Taugé is een kiemgroente en de spruit van de mungboon. De mungboon is een klein, groen boontje dat meestal uit Azië komt. Je herkent taugé aan de frisse, witte steeltjes en knapperige bite. Taugé is een onmisbare groente in de Aziatische keuken.
Het Voedingscentrum adviseert daarom de taugé eerst nog kort onder te dompelen in kokend water. Als je de taugé een minuutje blancheert is deze nog altijd knapperig, maar is de kans op ziekmakers veel kleiner.
Doordat taugé uit de grond komt, kan er namelijk salmonella, E. coli en toxoplasmose aanwezig zijn op rauwe taugé. Door het goed te verhitten worden deze schadelijke bacteriën gedood, waardoor je het gerust kunt eten. Was de taugé ook vooraf met stromend water.
Rauwe taugé blijft maximaal 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Hoe herken je bedorven taugé? Bedorven taugé herken je aan een bruine kleur en slappe, slijmerige of glibberige textuur. Bewaar taugé nooit langer dan de TGT-datum (te gebruiken tot).
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten. Groente eten geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.
Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.
Taugé oftewel Mungbonen (Vigna radiata) kunnen 36 centimeter wel lang worden. De mungboon produceert clusters van 3 tot 4 inch lange zwarte peulen en bereikt 120 dagen na het planten volwassenheid. Plant het zaadje in mei tot begin juni, wanneer de grond opwarmt tot ongeveer 65 graden Fahrenheit.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Verse witte kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare witte kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
24 uur later zul je zien dat de mungbonen al goed gegroeid zijn en al beginnen te kiemen. Ze groeien uit hun jasje. Nu spoel je het water weg en spoel je de bonen even af met koud water.
Taugé is rijk aan vitamine B, vitamine C en ijzer. Taugé is erg lekker en gezond is. Het is ook een mooie decoratieve toevoeging aan heerlijke groentegerechten. Je kunt taugé het beste in de koelkast bewaren.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.