volledig is ontwaakt aan de werkelijkheid. geen fout beeld van zichzelf meer heeft. vrij is van het lijden. volledig gepurificeerde geest heeft, helder en vredig in zichzelf.
Boeddhisten geloven dat men bevrijd kan worden uit de cirkel van wedergeboortes door het volgen van de door de Boeddha onderwezen middenweg. De belangrijkste aspecten van deze middenweg zijn het uitbannen van alle materiële verlangens, het zich ethisch gedragen, en het ontwikkelen van de geest.
Wat is het doel van een boeddhist? Het leven is niet altijd makkelijk en zit vol lijden.Maar volgens boeddhisten kun je toch vredig en gelukkig leven als je bijvoorbeeld stopt met dingen te willen. Zij gaan ervan uit dat wensen en verlangens de belangrijkste redenen zijn voor lijden.
In het Theravada-boeddhisme zijn zowel de Boeddhas als zijn verlichte discipelen (de Sotapannas, Sakadagamis, Anagamis en Arahants) heilig. Iemand kan dus al tijdens zijn leven heilig zijn. Een heilig persoon is iemand wiens geest volledig zuiver is en vrij van begeerte, haat en verwarring.
Gewoon' geluk
De boeddhisten zeggen dat dat onmogelijk is. De reden daarvoor is dat dingen veranderen, of we dat leuk vinden of niet. Dat geldt ook voor geluk. Het geluk dat we verkrijgen, zal na een tijdje weer stoppen, net zoals ons verdriet dat we tegenkomen na een tijdje ook zal stoppen.
Vrouwen werden beschouwd als materialistisch en emotioneel, minder bereid tot wereldverzaking en minder goed in staat om vooruitgang te boeken op het boeddhistische pad. Een wedergeboorte als man was in deze visie het beste wat een vrouw kon overkomen.
Deva (godheid) is een verzamelnaam voor alle goddelijke of bovennatuurlijke wezens, en wordt zowel in het boeddhisme als het hindoeïsme gebruikt.
Dat getal 108 is een belangrijk spiritueel getal in verschillende oosterse religies. Voor iedere keer dat je de mantra herhaalt, laat je een nieuwe kraal door je vingers gaan, net zo lang tot je het rondje langs alle kralen hebt gemaakt. Zo verhoog je je concentratie en - ook best handig - raak je de tel niet kwijt.
Onder Boeddhisten zijn veel vegetariërs. Het Boeddhisme vertelt dat alle wezens gelijk zijn, dus kan een mens niet bepalen wat er met een dier moet gebeuren. Ze mogen niemand pijn doen en kunnen daarom ook geen dieren slachten om op te eten.
Er zijn veel verschillen in de Boeddhistische stromingen, maar meestal kiezen ze voor crematie. Boeddhisten geloven in de wedergeboorte, de reïncarnatie, waarbij de dood de grote overgang is en zolang je niet verlicht bent, word je telkens opnieuw geboren.
De vijf leefregels van het boeddhisme
Deze vijf leefregels schrijven volgelingen voor niet te doden, niet te stelen, af te zien van seksueel wangedrag, geen leugens te vertellen en je niet schuldig te maken aan het gebruik van verdovende middelen zoals alcohol en drugs.
Bij boeddhisten betekent de dood niet het einde, maar juist het begin van de overgang van het ene leven naar een nieuw leven. Zij geloven namelijk in reïncarnatie. Dit maar ook andere aspecten uit het boeddhisme spelen een belangrijke rol tijdens de boeddhistische uitvaart.
Tijdens het bidden kunnen we Boeddha als inspiratie gebruiken. Indien je voor een specifieke eigenschap bidt, zoals bijv. mededogen of wijsheid, dan kun je je gebed richten tot respectievelijk Avalokiteshvara of Manjushri. Vervolgens kun je proberen om hun eigenschappen in het eigen dagelijks leven toe te passen.
Het boeddhisme leert ons dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, en dat die vervelende persoon dus ook bij jou hoort. Laat oordelen varen, leer te vergeven en laat mensen zijn wie ze zijn. Jij bent jij en zij zijn zij. Iemand vergeven kan moeilijk lijken, maar uiteindelijk doe je het voor jezelf.
Vanwege de ideologie die Gautama ontwikkelde, is hij bij zijn volgelingen bekend komen te staan onder de naam Boeddha. Deze term is ontleend aan het Sanskriet bodhi, wat 'de verlichte' betekent. Boeddha of Buddha geldt als de historische stichter van het boeddhisme.
"Er is geen patent op het woord boeddhist, dus er zijn ook verschillende antwoorden op die vraag. Iedereen die zich boeddhist wil noemen, mag dat doen. Maar er is wel een manier om formeel boeddhist te worden, we noemen dat toevlucht nemen.
Ui en knoflook werken lustopwekkend
In de boeddhistische tempels wordt er gekookt zonder ui en knoflook. Daehan Sunim vertelt: 'Volgens de boeddhistische geschriften word je van deze rauwe ingrediënten boos, en als je ze eet ga je op zoek naar het tegenovergestelde geslacht.
Boeddhisten, hindoes en jaïnisten nemen vaak vegetarische richtlijnen in acht en vermijden vleesconsumptie. Het hindoeïsme heeft geen specifieke voorschriften die het eten van vlees verbieden, sommige hindoes eten wel vlees.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Mantras zijn woorden of zinnen die ons helpen om een houding aan te nemen waarbij we meer geconcentreerd en gefocust zijn. Het woord 'mantra' is afkomstig uit het Sanskriet en is samengesteld uit "man" (wat geest betekent) en "tra" (wat bescherming betekent). Onze persoonlijke matra zou onze geest moeten beschermen.
'Om Namah Shivaya betekent: Ik buig voor Shiva, de kracht in mij die helpt los te laten, die mij het vergankelijke van alles laat doorzien en me doet realiseren wat mijn ware natuur is.
De Om-mantra is de basis van vele andere mantra's: Om mani padme hum : (ik) eer de parel in de lotus (wijsheid) Om shanti : (ik) wens (u) heilige vrede.
Het boeddhisme mag eigenlijk geen godsdienst genoemd worden, want het kent geen goden of kerk. Wel maken monniken en tempels een groot deel uit van het dagelijks leven van een boeddhist.
De stichter van het Boeddhisme is Gautama Boeddha.
* Zet de boeddha altijd op een hogere plaats zodat hij je huis of kamer kan overzien. Ook moet de boeddha niet omgeven worden door rommeltjes en betekenisloze zaken. Een Boeddhabeeld is niet blij als hij naast je peper-en zoutstelletje moet staan.