Uit 1 ton mobiele telefoons (zonder batterijen) is 140 kilogram koper, 3.14 kilogram zilver, 300 gram goud, 130 gram palladium en 3 gram platina te halen. Recyclebedrijven in elektronica halen schaarse metalen uit elektronica.
Welke stoffen zitten in een mobieltje? Mobieltjes bevatten een hele hoop metalen. In 1 ton mobiele telefoons zit 140 kilo koper, ruim 3 kilo zilver, 130 gram palladium, 3 gram platina en maar liefst 300 gram goud.
Een smartphone weegt gemiddeld 150 g. Alle ongebruikte toestellen samen wegen dus 472 ton. Aan 300 gram goud per ton smartphones, is dat samen goed voor 141,6 kg goud! Een mooi voorbeeld van urban mining.
Je kunt hem inleveren bij een inleverpunt, bijvoorbeeld van Wecycle. Ongeveer negentig procent van de geregistreerde telefoons die worden ingeleverd voor recycling, komt binnen via Wecycle. Dat heeft inleverpunten bij onder meer supermarkten en kluswinkels. Er zijn bedrijven in de Benelux die ze inzamelen.
Elke iPhone bevat ongeveer 30 milligram goud, dus dat leverde uiteindelijk $40 miljoen aan goud op.
Om uiteindelijk 1 kilo goud uit elektronica te recyclen zijn maar liefst ca 35.000 smartphones of 15.000 Pc's nodig. Concreet betekent dit dat een enkel apparaat 1 tot 2 euro aan goud bevat. Overige elektronica zoals printers, monitoren en audio/video, bevatten ca 10x minder aan goud.
Vergelijken we deze processor met een moderne i9 9900k processor dan bevat deze rond de 0,1 gram goud per kilo. Dat is een groot verschil! Gelukkig is de rekenkracht niet gedaald: de oude Goldcap Intel heeft 60 Megahertz aan rekenkracht, terwijl de moderne i9 wel 5 Gigahertz bevat. Dat is wel 83 keer zoveel!
Er zit goud in je bloed
Het lichaam bevat zo'n 0,2 milligram goud – waarvan het grootste deel zich in je bloed bevindt. Even snel rekenen: om een gouden ring van 8 gram te kunnen maken, moet je dus het bloed van 40.000 mensen aftappen.
Omdat goud niet vergaat neemt de totale hoeveelheid bovengronds goud alleen maar toe. Goud verandert van vorm (sieraden, elektronica, munten, baren) en wisselt wel eens van eigenaar, maar het metaal blijft altijd aanwezig.
Dat goud zit meestal op koperen contacten en op de printplaten, dus dat komt niet goed los. Doe alles in een groot vat sterk zuur (geconcenteerd salpeterzuur) zodat het koper en de printplaten oplossen. Spoel dat schoon, verbrijzel het schroot en herhaal de salpeterzuur-wasstap.
Het gewicht van een smartphone is meestal tussen de 100 en 200 gram, terwijl een mobiele telefoon vaak wat minder dan 100 gram weegt. Een netbook is zwaarder met een gewicht tussen de 600 en 1500 gram.
De buitenkant bestaat uit Aluminium en/of diverse kunststoffen. De camera bestaat o.a. uit sapphire glas. De batterij bevat cobalt, grafiet, lithium en aluminium. De printplaatjes bevatten goud, zilver, koper, wolfraam (tungsten), tantalium.
"Voor het verbinden van alle micro-electronica in je telefoon is materiaal nodig wat goed elektriciteit geleidt, niet roest, niet reageert met andere onderdelen van de telefoon en ook nog eens gemakkelijk is om mee te werken. Goud bevat al deze eigenschappen en is daarin uniek en dus onvervangbaar gebleken”.
Hoeveel zilver is er wereldwijd al gewonnen? Data van de U.S. Geological Survey (USGS) laat zien dat er wereldwijd al 1.74 miljoen ton zilver is ontdekt. De overgrote meerderheid hiervan is gevonden in Mexico, China, Peru en Rusland. Sinds 4 jaar neemt de wereldwijde mijning van zilver elk jaar af.
Goud is de beste geleider van elektriciteit, en is een goed vervormbaar metaal, goud kan je vormen in micron-dunne draad en het is goed bestand tegen corrosie. Door deze kenmerken maakt goud goed geschikt voor printplaten en processoren. Goud wordt vaak gebruikt bij stekkerverbindingen ( “connectors, vingers”).
De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 26,7 miljard eind 2019) als onderdeel van haar totale reserves. Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker.
Wereldwijd is er volgens Thomson Reuters GFMS ongeveer 170.000 tot 180.000 ton goud opgegraven sinds het begin van de mensheid. Wanneer je al dat goud zou samensmelten tot één grote kubus zou die afmetingen hebben van minder dan 21 x 21 x 21 meter.
Goud is een metaal dat relatief weinig voorkomt en dat om die reden zeldzaam is. Maar van een schaarste aan goud is nooit sprake geweest, voor de simpele reden dat goud bijna geen nuttige toepassingen kent en het door recycling steeds weer opnieuw gebruikt kan worden.
Veel goud wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Op het Afrikaanse continent heeft Zuid-Afrika met afstand het meeste goud geproduceerd.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Goud is zo duur omdat het schaars is: het ligt niet voor het oprapen. Toch wordt er halverwege de negentiende eeuw in Californië heel wat goud gevonden, en dat zorgt voor een enorme toeloop van goud- en gelukzoekers: de gold rush. Met zeefjes gaan ze de rivieren af, op zoek naar de kostbare klompjes.
Neem bijvoorbeeld een moederbord van een computer. In moderne moederborden zit per 1.000 kg ongeveer 60 tot 100 gram goud. Bij oude moederborden, van meer dan 20 jaar oud, bevatten 140 tot 200 gram goud per 1.000 kg.
In één mobiel zit 32 cent aan goud, 5 cent aan zilver en 10 cent aan palladium. Te weinig om het er zelf uit te halen, maar voor recyclebedrijven betekent het big-business. Sommige hiervan zijn gespecialiseerd in e-waste, het recyclen van elektronisch afval als televisies, computers en mobieltjes.
Het goud uit zo'n printplaat levert ongeveer € 0,45 per kilo op. Een plaat van bijvoorbeeld een mobiel is direct al een stuk ingewikkelder. Omdat die printplaten wel moeten zenden, stijgt de opbrengst per kilo ook aanzienlijk mee. In dit geval praat je al snel over € 9,80 per kilo aan opbrengst!