Gooi ongeveer 50 gram carbid in het blik en voeg een paar druppels water toe. Er komt nu een chemische reactie op gang. Het carbid begint te roken en te sissen door het water.
Een klein handje (ca. 150 gram) is voldoende voor een heftige knal. Dit carbid kun je enkele malen hergebruiken. Met 5 kg heb je al ruim voldoende voor een paar uur knallen met 1 melkbus.
Het valt niet onder vuurwerk en mag dus het hele jaar verkocht worden. Handelaren bieden een kilo carbid aan voor ongeveer 4 euro. Met één kilo kunnen ongeveer 20 knallen gemaakt worden. Het carbid dat overblijft, laat zich goed bewaren in een luchtdichte emmer of een zak.
Hoelang je moet wachten voor het ontsteken ligt aan de grote van de bus en de hoeveelheid carbid en water. Geef het gas minimaal 20 seconden en maximaal 2 minuten de tijd om voldoende druk op te bouwen in de bus.
In bijna de helft van alle gemeenten (45 procent) mag er doorgaans niet worden geschoten met carbid, maar is expliciet een uitzondering op die regel opgenomen voor oud en nieuw. Nog eens een vijfde van de gemeenten rept in de APV over 'ontheffingsmogelijkheden' voor het verbod.
Hoeveel carbid
Om het geheel wat te versnellen doet men in de praktijk daarom meestal 2 tot 3 brokken (ca 200 gram) carbid in de melkbus zodat de reactie in totaliteit wat sneller verloopt. Het carbid dat niet gereageerd heeft met water kunt u na het schot gewoon weer hergebruiken voor de volgende knal.
Voeg 50 tot 75 ml water toe aan het carbid in de bus (het volume van een borrelglaasje). Te veel of te weinig water verslechterd het resultaat. Onmiddelijk treedt de nodige gasvorming op met een sissend geluid.
"Voordelig Mini Carbid kopen doe je bij Melkbusshop"
Mini Carbid heeft een brokgrootte van 15/25mm. Dit maakt het uitermate geschikt voor toepassingen waar Melkbus Carbid te groot voor is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de carbidlamp. Ook leveren wij bij de Startset Carbidschieten Mini Carbid.
Mollen carbid. Mollencarbid of wel mini carbid een top product om uw ongedierte te verjagen in uw tuin. Het is alom bekend dat zowel mollen, woelmuizen en woelratten zich laten verjagen door kleine stukjes carbid, ook wel mollencarbid genoemd.
Je mag per persoon maximaal 5 kilo carbid in een luchtdichte verpakking vervoeren. De inspectie waarschuwt dat als carbid in contact komt met water, een zeer brandbaar gas vrijkomt dat makkelijk explodeert.
Om carbid te schieten, heb je een combinatie nodig van carbid en water. Gebruik je een ontsteking met bougies, dan moet je weten dat bougies heel gevoelig voor water zijn en de kans op hapering is dan ook aanwezig.
Carbid is overigens niet aangemerkt als vuurwerk , waardoor het in principe niet valt onder het verbod.
Het produceren van carbid gebeurd door steenkool met een hoog gasgehalte gezamenlijk met ongebluste kalk (calciumoxide) te verhitten. Dit gebeurd met een temperatuur tot wel 2000 graden Celsius. De steenkoolcokes worden in een vlamboogoven in verschillende lagen opgestapeld met daartussen de ongebluste kalk.
Het doel van het carbidschieten is een zo luid mogelijke knal te maken. Dit is te bereiken door een goede verhouding van carbidstenen en toegevoegd water te zoeken. De sport is hiermee te variëren en zo een ideale knal te vinden, waarmee de ander kan worden afgetroefd.
Kan ik schieten met een bus van aluminium of koper? Het is ten strengste verboden om aluminium melkbussen te gebruiken voor het carbid schieten. Aluminium melkbussen kunnen minder grote krachten opnemen dan stalen of ijzeren melkbussen.
Als je de molshopen helemaal zat bent en je wilt alle mollen in je tuin bestrijden, is het wellicht verstandig om ze te vergassen. Je kunt mollen bijvoorbeeld vergassen met rookbommen. De meeste mollen overleven dat niet en voor je het weet, heb je geen last meer van die vervelende molshopen in je tuin.
Sterk ruikende planten als stinkend nieskruid, kruisbladwolfsmelk, wilde knoflook en narcis hebben als voordeel dat ze de mollen mogelijk op een natuurlijke manier afweren en tegelijk de tuin sieren.
De harde knallen bij het carbidschieten kunnen blijvende gehoorschade geven. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn en bij geluiden van 120 decibel kan je gehoor direct beschadigen! Een carbidknal is voor toeschouwers al gauw 100dB.
Carbid (Calcium Carbide) is een vaste stof waarbij, als het met water in contact komt, er een zeer brandbaar gas vrijkomt.
Oorsprong van het carbidschieten
Natuurlijk bestond carbid toen nog niet, maar het idee is hetzelfde: zorgen voor vuur en knallen om boze geesten te verjagen. In onder meer Drenthe en rond de Overijsselse plaatsen Zwolle en Kampen (Brunnepe) wordt al vanaf het begin van de twintigste eeuw met carbid geschoten.
Het traditioneel schieten met carbid is niets anders dan het ontwikkelde acetyleen gas te laten ontbranden / exploderen. Bij het wegvliegen van het projectiel uit het zwakste punt ontstaat dan een harde knal. Acetyleen is het gas dat vrij komt bij het in contact brengen van carbid met water (H2O).
Het carbid maakt het staal zuiverder en ontdoet het van verontreinigingen. Het carbid is ook een belangrijke grondstof voor een aantal industriële chemicalien, waaronder vinylchloride, neopreen, en acrylonitril, deze producten worden gebruikt bij de vervaardiging van diverse kunststoffen.
Calciumcarbide (ook bekend onder de benamingen carbid, karbiet of carbuur) is een anorganische verbinding van calcium en koolstof, met als brutoformule CaC2. De stof komt voor als een witgeel tot grijsblauw kristallijn poeder of als brokken. Formeel is calciumcarbide het calciumzout van ethyn.
Carbidschieters die zich niet vooraf aanmelden of andere regels overtreden, kunnen volgens Schelberg een boete verwachten. De boete voor het overtreden van de coronaregels bedraagt 95 euro.