De zomerzonnewende, ook wel midzomer genoemd, is met 16 uur, 16 minuten en 47 seconden zonlicht, de langste dag op het noordelijke halfrond. Tijdens een schrikkeljaar valt deze dag op 20 Juni, anders bijna altijd op 21 Juni. De astronomische zomer start op deze dag en wordt in een aantal landen nog steeds gevierd.
Bij de zonnewende op 21 juni staat de zon op het meest noordelijke punt, ter hoogste van de Kreeftskeerkring. Hierdoor is het op het noordelijke halfrond dan de langste dag van het jaar. Op de noordpool wordt het zelfs niet donker die dag. De zonnewende op 21 juni kondigt daarbij ook de zomer aan voor het noorden.
Op 21 juni vieren humanisten Wereldhumanismedag. Het is een feestdag voor vrijzinnig humanisten over de hele wereld. Het is de langste dag van het jaar, of de dag van het licht.
DE LANGSTE DAG VAN HET JAAR
Op 21 juni vieren humanisten Wereldhumanismedag.
21 juni 2023- De langste dag valt op 21 juni en dan begint ook de zomer, dat weet toch iedereen? Dit jaar is dat inderdaad zo, maar toch is dat niet elk jaar zo. In 2020 viel de langste dag op 20 juni en dat is ook in 2024 weer het geval.
Wereldvluchtelingendag is een internationale dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om vluchtelingen over de hele wereld te eren.
Dan gaat de zon in Midden-Nederland om 22:04 uur onder. Dat deze momenten niet op dezelfde dag vallen komt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel vormt, maar een beetje een ellips. Er zitten ongeveer acht dagen tussen deze twee momenten en middenin op 21 juni valt de langste dag.
Op 15 mei vieren de Verenigde Naties de Internationale dag van het gezin (International Day of Families).
Voor de meeste moslims in Nederland is vandaag het Suikerfeest. In Saudi-Arabië is gisteravond namelijk een nieuwe maansikkel gezien.
Hemelvaart. Pinkstermaandag. Nationale feestdag (21 juli) Maria-Hemelvaart (15 augustus)
In de donkere dagen voor kerst valt de langste nacht, dit jaar de nacht van 21 op 22 december. De vroegste zonsondergang valt echter ruim voor de kortste dag en de laatste zonsopgang ruim daarna. De zonnetijd loopt namelijk niet gelijk met de kloktijd.
Het vroegst met het verschijnsel middernachtzon is Svalbard; daar gaat de zon al niet meer onder vanaf 20 april. Tot maar liefst 23 augustus blijft het 24 uur licht op Svalbard, daarna worden de dagen langzaam weer korter om in de winter op nul uur licht uit te komen.
En de kortste nacht? Dat is de nacht van 21/22 juni 2023.
De gemiddelde dagduur is in juni het langst van alle maanden. Een koude periode in juni wordt Schaapscheerderskou genoemd. Op het zuidelijk halfrond is juni de eerste maand van de meteorologische winter. De astronomische winter begint daar als op het noordelijk halfrond de zomer begint.
De astronomische zomer begint vaak op 21 juni. Sterrenkundigen houden namelijk het moment aan waarop de zon vanaf de aarde gezien haar meest noordelijke positie bereikt. Op die dag staat de zon loodrecht boven de zogenaamde Kreeftskeerkring, die op ongeveer 23 graden Noorderbreedte ligt.
op 21 december 2022) hebben we wel degelijk de kortste dag van het jaar. Maar dat verschil is niet symmetrisch verdeeld over de zonsopgang en de zonsondergang, omdat de aarde eind december dicht bij de zon staat en omdat de aardas schuin staat ten opzichte van de baan rond de zon.
Het gebedshuis van moslims is een moskee. Ze komen er op vrijdagmiddag samen om te bidden en te luisteren naar de preek van de imam. De moskee is het gebedshuis van de moslims. Hij is vaak te herkennen aan een koepel en één of meer minaretten, dat zijn kleine torentjes.
Officieel heeft de islam maar twee feestdagen: het Offerfeest en het Suikerfeest.
Het Offerfeest, of Eid Al-Adha, wordt elk jaar drie dagen achter elkaar gevierd als afsluiting van de maand dat moslims als pelgrims op Hadj (bedevaart naar Mekka) gaan.
Op 22 juni jongstleden was het de Dag van de Publieke Dienstverlening. Op deze dag gingen circa 500 deelnemers uit de politiek, uitvoering, beleid én de samenleving met elkaar in gesprek over de knelpunten en dilemma's waar de dienstverlening mee te maken heeft.
Tijdens de langste dag van het jaar in Nederland is er exact, 16 uur, 16 minuten en 47 seconden daglicht. Na deze dag worden de dagen korter. Dit klinkt best raar, want de hele zomer moet dan nog komen. De zomerzonnewende valt in Nederland namelijk meestal op 21 Juni.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.