Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem.
Een van de populairste redenen om tapiocameel te gebruiken, is als je producten wilt vermijden die gluten en granen bevatten. 2. Geschikt voor het paleodieet. Hoewel in veel paleorecepten kokos- en amandelmeel wordt gebruikt, kan ook tapiocameel bij het bakken als vervanger van gewone tarwebloem worden gebruikt.
Wanneer je het hebt over tapiocameel wordt eigenlijk tapiocazetmeel bedoeld. Het is het zetmeel van de cassavewortel (dus niet het meel van de gehele wortel). Het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen.
Holland & Barrett Tapiocameel (400gr)
Naast koolhydraten en zetmeel, is Tapioca heel laag in andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, en de meeste vitamines en mineralen. Aan de andere kant is Tapioca volledig glutenvrij, arm aan calorieën en helemaal vrij van suiker.
Tapiocameel is wit en heel fijn van structuur. De smaak is neutraal en neemt juist de smaak van andere ingrediënten makkelijk op. Het is daarom erg geschikt om door gerechten te gebruiken. Daarnaast is het ook fijn voor foodies met een glutenallergie, want die kunnen dit meel zonder problemen eten.
Tapiocameel is gemaakt van de cassave ook wel maniokwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Het is zetmeelrijk en glutenvrij. Tapiocameel kan gebruikt worden als bindmiddel in zowel zoete als hartige glutenvrije gerechten.
Tapioca of cassavemeel is een hoofdzakelijk smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Voor gebruik in de keuken is het verwerkt in dunne vlokken, of meer gebruikelijk, in kleine harde witte korrels of 'parels'. Deze dienen voor gebruik gedrenkt te worden.
Tapioca is verkrijgbaar als meel, vlokken en bolletjes. Je voegt de vlokken of bolletjes toe aan soep en pap om deze dikker te maken. Hierbij moet je het gerecht even laten doorkoken totdat de vlokken of bolletjes glazig worden.
De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea.
Tapioca is een smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, afkomstig van de cassavewortel en gebruikt als verdikkings- of bindmiddel in soepen en sauzen.
De structuur wordt als een soort stijfsel en voilà, je saus is dikker. Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Je kunt reguliere bloem in principe één op één vervangen door havermeel. Let er wel op dat havermeel een echte slurper is, dus wel stevig blijven roeren als je het ergens door mengt.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
FAQ. Is tapiocazetmeel hetzelfde als maizena? Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel.
Er zijn verschillende soorten glutenvrij meel, bekend zijn bijvoorbeeld amandelmeel, rijstmeel, kokosmeel, boekweitmeel, havermeel, quinoameel en kikkererwtenmeel.
Hieronder een lijst met glutenvrije producten: Zeeuwse kroepoek. Knabbelspek.
Hoe wordt tapioca meel gemaakt? Tapiocameel, ook wel tapiocazetmeel genoemd, is fijngemalen zetmeel van de wortel van de cassave. De cassavewortel wordt geschild, gewassen en in stukken gesneden. Vervolgens wordt het geraspt tot pulp en gewassen tot de juiste consistentie.
Tapiocazetmeel is een poeder dat afkomstig is van de wortel van cassave. Deze plant groeit in tropische gebieden zoals Zuid-Amerika, Afrika of West-Indië waar hij een centrale voedselbron is.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Koolhydraatarm meel variaties
Low carb amandelmeel is de basis voor veel recepten. Ook kokosmeel is een goede vervanger voor gewone meel. Maar ook sesammeel en pindameel worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. Voor wie graag zelf een koolhydraatarm brood wil bakken zijn er diverse melen met een brood mix.
Als je keto gebruikt, is amandelmeel je eerste keus om te bakken, omdat het koolhydraatarm, vetrijk, matig eiwitrijk is en een geweldige smaak en textuur heeft. Belangrijk om te weten: de hoeveelheid macro's in amandelmeel varieert per merk, dus zoek naar merken die 10 of minder netto koolhydraten per kop bevatten.
De grondstof voor sojameel zijn sojabonen, deze bevatten relatief weinig calorieën. Deze meelsoort is dus vooral geschikt in caloriearme diëten. Sojameel bevat geen gluten, dus voor een luchtig bakresultaat zoals bij cake en brood is een rijsmiddel noodzakelijk.