Voeg ijsblokjes toe in de shaker. Houd hiervoor 1 glas met ijs aan, ongeveer 1/4 van je shaker. Voeg met een barmaatje alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden toe.
Reken ongeveer op 200 gram ijs per cocktail.
Dus in het vervolg kan je je beter vragen stellen wanneer je weinig ijs krijgt in je drankje.
Er zitten ca. 120 stuks ijsblokjes in een zak van 2.5 kg. Dit zijn 40 tot 60 consumpties. om een bak of kuip te vullen?
Voor cocktails gebruikt u 5 à 6 ijsklontjes per glas, u kunt dan 80 glazen van ijs voorzien met 5 kg ijs. Wij adviseren om ongeveer 150 gram crushed ice per cocktail te gebruiken. Door veel ijs te gebruiken koelt de drank sneller af, waardoor het ijs niet hoeft te smelten.
Ingevroren ijsblokjes en Crushed ijs nemen twee keer het volume inhoud van de bak in. U kijkt wat de inhoud van de bak is en deelt deze door twee. Hiermee kunt u volledig de inhoud van de bak vullen met ijs. Uiteraard wilt u nog flessen, blikjes of andere dingen koelen dus u hoeft de bak maar voor drie kwart te vullen.
bij de overgang van vloeibare naar vaste materie of omgekeerd, wordt er geen massa gevormd, en gaat er geen verloren. Wanneer je dus een liter water bevriest, zal deze klomp ijs nog steeds een kilogram wegen.
In een normale koelbox (25 liter) gaan 10 kg ijsblokjes.
Professionele bartenders in cocktailbars gebruiken meestal boston shakers. Dit zijn shakers met een shake beker en een boston glas die je gebruikt met strainer voor het uitschenken. In deze shaker past meer (800 ml inhoud) dus kun je er makkelijk 2 cocktails tegelijkertijd mee maken.
Bepaal hoeveel ijs je ongeveer nodig hebt en doe de ijsblokjes in de MultiQuick hakmolen/blender. 2. Druk de knop van je MultiQuick staafmixer voorzichtig in en binnen enkele seconden zijn je ijsblokjes omgetoverd tot crushed ijs.
Hoeveel ijs heb je nodig voor een ijsbad? Voor een ijsbad van +- 200 liter heb je ongeveer 40 tot 60 kg ijsblokjes nodig. Het water zal ongeveer terug koelen naar 3 a 4 graden. Wilt u echt badwater van rond het vriespunt ( 1 a 2 graden ) dan adviseren wij 60 tot 80 kg ijsblokjes te gebruiken.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Vul een ijsemmer met ijs en wat koud water. Voeg er daarna een flinke snuif zout aan toe. Het zout zal de warmte van je fles onttrekken, waardoor die sneller koud wordt. Maar het zout zorgt er natuurlijk ook voor dat je ijs sneller smelt.
De beste techniek om de flessen, blikjes of glazen koel te houden is door ze goed te isoleren. Dit doe je door ze in te wikkelen in een natte doek, nat keukenpapier of, als je echt niets anders bij de hand hebt, een natte sok.
“Kook je water eerst 2 keer en steek het dan pas in de diepvries. Zo krijg je perfect doorzichtige ijsblokjes.” Als laatste stap vul je de emmer met ijs. Giet het vanuit een ijsemmer gelijkmatig rond de flessen en het feest kan beginnen!
Als je de ijsblokjes in een afgesloten verpakking invriest, kun je ze zo'n drie maanden bewaren. IJsklontjes in een open bakje kun je echter maar twee weken bewaren. De deur van de vriezer gaat namelijk open en dicht en warmere producten worden er ingezet.
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Ja, de blender is sterk genoeg hiervoor, gebruik wel voldoende vloeistof in de blender. Wilt u alleen ijs crushen, dan adviseren wij de ijd-crusher dezeis robuust genoeg om ijsblokjes te crushen. Doe ijsblokjes in de beker, terwijl het apparaat nog uit staat, doe het deksel op de beker en zet het apparaat aan.
Hoe maak je crushed ice? Doe een aantal ijsblokjes in een afsluitbaar zakje en sluit af. Wikkel de zak ijs in een handdoek om lawaai tegen te gaan (en je aanrecht te beschermen). Sla met een deegrol of hamer op de zak ijs tot het ijs voldoende fijn gecrusht is.
Het totaal is ongeveer 7 cl. Deze methode kunt u bij de meeste recepten (shortdrinks of longdrinks) toepassen, want meestal wordt per glas 7 cl geschonken; de longdrinks worden aangelengd met champagne, tonic of spuitwater. Voor recepten waarin slechts een soort drank wordt gebruikt, is 4 cl de maatstaf.
Waarom shaken we een cocktail? Shaken is de meest efficiënte manier om zo snel mogelijk ingrediënten te vermengen. Suiker drijft op alcohol, citrussap drijft weer op suiker. Dus als we gaan shaken dan mixen we die ingrediënten gewoon het meest efficiënt en het snelst.
Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
Hoe lang koelt een koelelement eigenlijk? Wanneer je een koelelement gebruikt, blijft hij natuurlijk niet eeuwig koelen. Dit is vaak maar een aantal uur.