Vrouwtjes wisselen vaak van groep. In gevangenschap kunnen neusapen ongeveer 25 jaar oud worden.
In het wild worden neusapen volgens haar 15 tot 25 jaar.
Alleen op Borneo Neusapen leven op Borneo: een eiland in het zuidoosten van Azië. Ze slapen in bomen die in de buurt van water staan. Overdag trekken ze door de bossen, op zoek naar eten, maar blijven ze altijd in de buurt van water.
Neusapen zijn apen van 75 centimeter hoog, met een staart van 65 centimeter. Ze hebben een bolle buik en zwemvliezen tussen de tenen. Maar het meest opvallende aan de neusaap is, niet geheel verrassend, zijn neus!
Neusapen zijn uitsluitend op het eiland Borneo te vinden. Ze hebben een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen de tenen. Vooral de augurkvormige neus van een volwassen neusaapman is imposant. De grote neus dient om indruk te maken op rivalen en op vrouwtjes.
De vijand van de neusaap is het luipaard, de krokodil en de mens. Tegenwoordig wordt veel bos gekapt voor oliepalmplantages, waardoor veel van het leefgebied van de neusaap en andere inheemse dieren (o.a. orang oetan)is verdwenen. De grootste afnemer van deze palmolie is Nederland, maar ook Engeland importeerde veel.
De brullen dienen voornamelijk om andere groepen brulapen erop te wijzen waar de groep zich bevindt. Door hun locatie bekend te maken, kunnen groepen elkaar mijden, waardoor territoriale gevechten worden voorkomen. Brulapen zijn polygaam en de meeste soorten planten zich het gehele jaar door voort.
De neusaap komt voor in het laagland van Borneo, in rivierbossen, veenmoerassen en mangroves. Het is een goede zwemmer, zelfs onder water. De dieren eten voornamelijk jonge bladeren, aangevuld met onrijp fruit, zaden, bloemen, insecten en krabben.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
Toch zit hun spijsverteringsstelsel, met vier magen, heel anders in elkaar dan dat van de apen. De neusapen lijken qua spijsvertering meer op koala's, aldus de onderzoekers. Ze hebben geen extra magen, maar halen halfverteerde bladeren soms wel omhoog voor een tweede ronde van kauwen.
De mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes, maar beide zijn gewoonlijk tussen de 105 en 130 cm lang. Ze hebben een staart van 60 tot 70 cm en wegen tussen de 40 en 65 kg.
Er zijn op de wereld ongeveer 180 soorten apen. Ze zijn er in allerlei maten. De kleinste aap is de pygmee-oeistiti. Die weegt ongeveer zestig gram.
De Engelse naam voor deze guitige aap is proboscis monkey, terwijl de Latijnse naam nasalis larvatus is.
Er zijn op de wereld ongeveer 180 soorten apen. Ze zijn er in allerlei maten. De kleinste aap is de pygmee-oeistiti. Die weegt ongeveer zestig gram.
Waar leven chimpansees? Het leefgebied van de chimpansee bestaat vooral uit bossen in Centraal- en West-Afrika. Hij leeft bijna altijd in wouden, maar soms ook in bergbossen en bossavannes.
1. Blobvis. De Blobvis, ook wel bekend als het lelijkste dier ter wereld. Naast lelijk is de blobvis ook nog eens lui, hij zwemt niet, maar zweeft een beetje over de bodem van de zee terwijl hij alles wat levend is opslokt.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
De neusaap uit Borneo, wie kent hem niet? De aap heeft een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen zijn tenen. Maar het is vooral de enorme augurkvormige neus van de mannetjes neusaap waar je niet omheen kunt.
Een groot verschil is echter dat apen in kortere periodes slapen. Ze slapen niet in één keer 8 of 9 uur zoals de mens dat doet. Wel zijn ze ongeveer twaalf uur per dag actief, met een soort middagpauze overdag en een periode van inactiviteit 's nachts.
Orang oetans hebben een goed geheugen. Ze weten precies wanneer er welke vruchten rijp genoeg zijn om te eten. Hun kinderen leren dit van hun moeder. Om alles te leren blijven ze ongeveer 8 jaar bij hun moeder.
Praters. Doodshoofdaapjes praten met elkaar door verschillende geluiden te maken. Ze tsjilpen bijvoorbeeld bijna als vogels als ze elkaar waarschuwen voor gevaar. Met een klik-geluid laten ze aan de rest van de groep weten: “Hier ben ik!”