Harder is een relatief onbekende vis die over de hele wereld voorkomt. Deze vis lijkt op de zeebaars en is te herkennen aan de twee korte gescheiden rugvinnen. Harders eten met name algen en kleine bodemdieren. In totaal zijn er ongeveer 100 soorten harders.
Harder is een stevige vis, dus ook geschikt om te grillen op de barbecue. Gerookte harderfilet is ook een optie. Of marineer stukjes harderfilet in citroensap en serveer het als ceviche (rauwe-visschotel). Harder wordt in de zuidelijke landen veelvuldig gebruikt.
Harder heeft een heerlijk romige smaak en een stevige structuur. De harder bezit weinig graten en wordt ook weleens 'witte zalm' genoemd.
Ze komen voor in alle wereldzeeën, in zowel de tropische als in gematigde klimaatgebieden. Harders hebben een voorkeur voor kustwateren en komen ook voor in brak water. Er zijn ook soorten die in zoet water leven. Harders kunnen maximaal 90cm lang worden maar de gemiddelde maat ligt tussen de 40 en 55cm.
Verspreiding en leefgebied
Harders komen voor in alle wereldzeeën, zowel in de tropische als gematigde klimaatgebieden. Ze komen voornamelijk voor in kustwater en ook in brak water. Sommige soorten komen ook voor in zoet water (Liza abu bijvoorbeeld alleen in zoet water en estuaria).
Dacht in eerste instantie aan een roofblei, echter na 5 minuten bleek het te gaan om een Diklip Harder. Nu is algemeen bekend dat deze van origine zeevis soort regelmatig het zoete water opzoekt.
In Nederland geldt overdag (van 06.00 tot 19.00 uur) op alle snelwegen een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Met uitzondering van de trajecten waar nu ook een aangepaste limiet van 80 kilometer per uur geldt.
Harders zijn typische scholenvissen en je treft ze dan ook nooit alleen aan. Ze voeden zich voornamelijk met algen en kleine organismen die ze met hun borstelvormige tandjes en lippen als het ware van stenen en palen afgrazen.
Het meest gebruikt aas om te vissen op harder is wit brood. Je kan het brood als een bolletje kneden en op je haak doen, ook een vlok of een korstje werkt soms goed. Naast brood kun je bijvoorbeeld ook met maden op harders vissen. Soms negeert de harder een bepaalde aassoort namelijk.
Harder in het Engels mullet, striped mullet, flat head grey mullet.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Een hele vis liegt niet: de ogen, het vel en de kieuwen vertellen je of deze echt vers is. Je kunt de vis op de huid bakken. Na het fileren, kun je de restjes gebruiken om soep van te trekken. Een hele vis leent zich uitstekend voor bereiding in de oven, grill of barbecue.
Direct ten noorden van Amsterdam ligt misschien wel het beroemdste poldergebied van Nederland: de Zaanstreek. Dit unieke labyrint van poldersloten en -vaarten met een goede witvis-, roofvis- en karperstand geldt bovendien als een waar openluchtmuseum van Hollandse historie.
Ze zwemmen vaak in scholen in de bovenste waterlagen. Diklipharders voeden zich met algen, dood organisch materiaal en klein dierlijk voedsel. Ze schrapen dit met hun stevige lippen van zandbodems, kademuren en rotsen waarbij ze een duidelijk graasspoor achter kunnen laten.
Mentaal sterker worden
Gezond eten, voldoende slapen en regelmatig bewegen zijn belangrijke onderdelen. Een gezond lichaam is belangrijk. Er is nog iets anders wat belangrijk is maar wat we tegelijkertijd vaker over het hoofd zien: je mentale gezondheid. Veel mensen ervaren een vorm van mentale uitputting.
Mentaal sterk zijn betekent dat je je gevoelens, gedachten en gedrag kunt managen. Je neemt de regie en doet wat nodig is om je doelen te bereiken. Bevestig dat je geen robot bent.
Er is onderzoek naar gedaan, en automobilisten geven deze redenen aan voor hun hoge snelheid³ : ze willen zich aanpassen aan het andere verkeer. ze hebben haast. ze vinden hard rijden leuk.
Er geldt geen minimumsnelheid voor wegverkeer. Als u te langzaam rijdt kunt u wel het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen. U krijgt dan een boete.
Maximumsnelheid: 50 kilometer per uur
Binnen de bebouwde kom geldt een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven. Het plaatsnaambord zelf impliceert ook een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Tegenwoordig wordt het bebouwde kom-bord ook wel gecombineerd met een 30-bord.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
De snoekbaars is een zoetwatervis die behoort tot de familie van de baarsachtigen. Het is een slanke roofvis met een lange spitse snuit. Hij kan tot 120 centimeter lang worden, bij een gewicht van 12 tot 18 kilogram en een leeftijd van 10 tot 15 jaar. In Nederland wordt hij meestal niet groter dan 80 centimeter.
Het is een zoetwatervis. De snoek eet kleinere vissen zoals voorntjes, baarsjes en kolblei. Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen. De snoek kan 10 jaar oud worden, maar ze worden meestal maar een paar jaar oud.
De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem en de ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten zodat beide ogen aan één kant komen.