Wolven huilen bij volle maan. Dat doen ze omdat het dan veel te licht is om te kunnen jagen. Wolven besluipen hun prooi namelijk het liefst in het pikkedonker. Hij heeft speciale ogen die alles haarscherp zien, hoe donker het ook is.
Wolven zijn stoere en bijzondere dieren. Ze huilen om verschillende redenen. Om aan elkaar te laten weten waar ze zijn, of om te roepen voor de jacht, of juist als er een prooi gevangen is.
Wolven huilen om te communiceren. In sommige gevallen hebben honden een paar gedragingen nog aan de wolf te danken, zoals het huilen. Ze denken dat een hoge toon, zoals een sirene, een andere hond is. Dan wil je hond dus eigenlijk antwoorden”, vertelt Jonckheer.
Volwassen wolven zijn volleerde huilers, jongere welpen maken eerder jankende of keffende geluiden. Net zoals mensen elkaar herkennen aan de stem, kunnen wolven elkaars gehuil onderscheiden. Elk individu heeft zijn eigen toonhoogte en klankkleur.
Wolven staan bekend om hun gehuil, wat een communicatiemiddel is. Door de hoge en lang aangehouden toon draagt het gehuil van een wolf heel ver. In het bos tot 10 km en op een kale toendra wel tot 16 km. Met het huilen kan de wolf heel veel duidelijk maken aan andere wolven.
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op. In de natuur heeft de wolf geen vijanden.
1. Blauwe vinvis. Een verrassende nummer 1: de blauwe vinvis is zowel het grootste als het luidste dier op aarde. Hun lage frequentie tonen, waarmee ze communiceren onder water, zijn met zo'n 188 dB kilometers verderop nog te horen.
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Als u met uw hond op straat loopt en er rijd een ambulance langs dan kan het zijn dat uw hond gaat huilen. Dit komt omdat ze het geluid niet kunnen onderscheiden van het gehuil van een andere hond. Ze gaan dan meejanken omdat ze denken dat ze worden geroepen door de rest van de roedel.
Wolven huilen namenlijk om elkaar te laten weten waar ze zijn. Daarnaast huilen ze ook om iedereen bij elkaar te roepen voor de jacht of als er een prooi is gevangen, huilen ze om te laten weten dat ze er zijn (territorium aangeven). Elke wolf heeft zijn eigen huil en deze word ook herkend door familieleden.
Waarom blaft mijn hond als ik weg ben
Als ze alleen worden gelaten, kunnen ze in paniek raken en dat uiten ze door te blaffen, te huilen, dingen kapot te maken, te krabben aan deuren en soms ook door binnen te plassen of te poepen. Ze hebben dus moeite met alleen thuis zijn, of beter gezegd: van jou gescheiden zijn.
Een sirene heeft door de hoge tonen veel weg van het gejank van wolven en honden en triggert daarom het gedrag om hier aan mee te doen.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Wanneer een mens schreeuwt, heeft dit gemiddeld een sterkte van zo'n 70 decibel. Het dierenrijk kan er ook wat van, want een aantal van de meest luidruchtige dieren op aarde gaat ver boven die 70 decibel heen.
De witte klokvogel is de luidste vogel ter wereld.
Bij het jagen leggen de wolven soms wel zo''n 60 kilometer per dag af. De wolf vangt zijn prooi door die in de nek te bijten. Bij kleinere dieren schudt hij ze heen en weer totdat de nek breekt.
Zolang wolven mensen als een potentiële bedreiging zien, mijden ze de confrontatie. Wolven kunnen echter hun angst voor mensen verliezen als gevolg van menselijk handelen. Bijvoorbeeld wanneer ze regelmatig voedselresten van de mens eten of op een andere manier aan mensen wennen.
Tegenwoordig zijn er in Europa nauwelijks nog herders en zitten jonge kinderen op school. Een dergelijk treffen is dus een grote zeldzaamheid geworden. Een wolf kan in theorie ook agressief worden als je zijn welpen bedreigt of meeneemt, maar dat is dan ook een bijzonder slecht idee!
Al decennia lang hebben de meeste Amerikaanse schapenproducenten grote witte honden gebruikt, zoals de Pyreneese Berghond , de Akbash of Maremma-herdershonden, maar ook Anatolische herders worden gebruikt.
Herder Jeroen heeft sinds kort een slimme oplossing: Karpatische herdershonden. De honden komen uit Roemenië en zijn speciaal voor deze taak naar Nederland gebracht. Met hun gegrom en geblaf kunnen ze wolven wegjagen. Omdat de wolf vaker gespot wordt in Nederland, worden ook steeds vaker schapen doodgebeten.
Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent.