Om heupklachten adequaat te kunnen behandelen is het stellen van een goede diagnose erg belangrijk. De meest nauwkeurige en betrouwbare diagnose kan tegenwoordig worden verkregen door een op de heup geoptimaliseerde MRI scan.
Omdat een CT-scan een dwarsdoorsnede van het lichaam weergeeft, wordt voor het in beeld brengen van de heup een scan van het bekken gemaakt. Tijdens het maken van de scan lig je op je rug op een tafel die door de scanner schuift. Het maken van een CT-scan duurt over het algemeen een paar minuten.
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
De mate van kraakbeenverlies is met een röntgenfoto vast te stellen. Een MRI scan of botscan kan in een vroegtijdig stadium een versleten heup vaststellen voordat de gewone röntgenopnames afwijkingen laten zien. De pijnklachten bij een versleten heup nemen meestal geleidelijk toe.
Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen. De pijn zit vooral in uw lies, bovenbeen en bil. Soms voelt u het zelfs tot in de knie. De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid).
Gelukkig is, naast gezonde voeding, blijven bewegen juist goed om klachten te verminderen en is wandelen bij uitstek een geschikte activiteit. Omdat artrose slijtage van het kraakbeen is, dien je wel je eigen grenzen in de gaten te houden. Ook al is bewegen goed, overdaad schaadt in dit geval.
Doorlopen met een versleten heup
Blijf met heupklachten vooral in beweging, maar blijf niet te lang met de klachten doorlopen. Door de pijn ga je vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op langere termijn consequenties.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
Bloedonderzoek. Bloedonderzoek is niet nodig om de diagnose artrose te stellen. Je arts laat soms wel bloed prikken vooral om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) zo veel mogelijk uit te sluiten.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een MRI-scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
MRI scan van de heup. MRI scan van de heup voor onderzoek naar chronische heupklachten en heupproblemen als gevolg van een trauma. Kraakbeen, spieren en banden en het heupgewricht worden driedimensionaal in beeld gebracht.
De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om de dwarsdoorsneden te creëren, terwijl de MRI-scan hiervoor een sterk magnetisch veld en radiogolven gebruikt. Bij zowel de MRI- als de CT-scan kunnen we gebruik maken van een contrastmiddel. Het contrastmiddel van de MRI-scan verschilt met die van de CT- scan.
We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking. Met een CT-scan kunnen we ook controleren wat het resultaat is van een behandeling zoals een operatie of een medicijnenkuur.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.
De beste manier om de diagnose van artrose te stellen is een klassieke radiografie, zonder bijzondere voorbereiding. Op die radiografie zijn eventuele afwijkingen duidelijk zichtbaar evenals botafwijkingen. Een bloedonderzoek is meestal niet nuttig. Er bestaat geen merker in het bloed voor artrose.
Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.
Middels de foto kan de orthopedisch chirurg nagaan op welke plaats hij de injectie met verdovende medicijnen gaat toedienen. Vervolgens dient de orthopedisch chirurg de injectie toe. Sommige patiënten ervaren dit prikken als pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
Pijn aan de zijkant van uw heup komt meestal door een ontsteking of beschadiging van een slijmbeurs of pees. De pijn is vaak het ergst als u loopt of op uw heup ligt. Het kan vanzelf overgaan, maar het duurt soms wel maanden.
Symptomen slijmbeursontsteking heup (bursitis)
Het zit tussen botdelen Die slijmbeurs kan ontstoken raken. Dan is er vaak pijn als u op de zijkant van de heup duwt of op de zijkant van uw heup ligt. Het is een drukkende, zeurende pijn in uw heup, aan de zijkant van uw bovenbeen.
Het skelet van een pup is nog niet verbeend. Daardoor kan belasting met een te hoge druk, problemen geven. Als de pup naar boven loopt op lage rug, heupen en knieën. Trap af lopen zorgt voor een verhoging van de belasting op schouders, ellebogen en polsen.
Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose daarentegen is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Artrose is een van de meest voorkomende chronische gewrichtsziekten.