De sterkte van het magnetische veld van de inductiekookplaat mag de blootstellingslimieten niet overstijgen, met of zonder pan op de kookzone. Bij magnetische velden onder de blootstellingslimieten zijn geen gezondheidseffecten te verwachten.
Om de aarde zit ook een enorm magnetisch veld. Zonder dat veld zouden we zelfs niet eens bestaan. Kortom: inductie koken is niet schadelijk of onnatuurlijk. Het is veilig, hygiënisch, efficiënt en het wordt steeds populairder.
Groot voordeel van inductiekoken is de kortere kooktijd door de snelheid waarmee de pan wordt opgewarmd. Dit heeft een positief effect op de voedingswaarde van het voedsel. Koken op inductie is eveneens energiebesparend omdat er minder warmteverlies optreedt.
Een inductie kookplaat is sneller, veiliger en energiezuiniger dan een keramisch model. Het voordeel van een keramische kookplaat is dat je geen speciale pannen nodig hebt om te koken.
Ook moet je er op letten dat de hoofdverzekering het verhoogde stroomverbruik aankan. Er zijn verschillende soorten inductiekookplaten, die in drie groepen zijn onder te verdelen naar het stroomverbruik. Platen die maximaal 3.680 watt (dit noem je de aansluitwaarde) tegelijkertijd nodig hebben.
Je hebt bij de inbouw van een inductiekookplaat voldoende verluchting nodig. Ook een aparte elektriciteitsgroep is een echte aanrader. Een inductiekookplaat heeft een middellange levensduur van zo'n 10 tot 15 jaar. Dat is iets minder dan een vitrokeramische kookplaat of gasvuur.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
De meeste inductiekookplaten zijn voorzien van 10 verschillende warmte niveaus. Als je aardappels gaat koken kun je dit niveau het beste eerst op 6 zetten. Wanneer het water aan het koken is, is het verstandig om de stand op ongeveer 3 of 4 te houden. De aardappels kook je gedurende 15 tot 20 minuten lang.
Jazeker! De temperatuur is bij een inductieplaat bijna net zo precies af te stellen als op een traditioneel fornuis.
De pannen worden snel warm en het is gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast is het een erg veilige manier van koken. Zeker wanneer er kinderen in de buurt zijn. Ook is de inbouw inductieplaat erg energiezuinig.
Inductie verwarmt de pannen minstens net zo snel als gas en de kookplaat koelt sneller af dan een keramische kookplaat. Bovendien is een inductiekookplaat nog eenvoudiger schoon te maken dan een keramische kookplaat, omdat de kookzones veel sneller afkoelen.
Inductie koken is de veiligste manier omdat de plaat het minst warm wordt. Daarnaast is ook deze plaat na het koken heel simpel schoon te maken maar de aanschaf is wel hoog en ook heb je voor deze een extra perilex aansluiting en aparte groep nodig.
Wil je elektrisch koken, ga dan voor een inductiekookplaat: die gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Vergeleken met gas is er nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot. Maar als de stroom duurzamer wordt, wint inductie het van koken op gas.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook. Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam.
Vlees braden op inductie
Wij gebruiken een pan zónder anti aanbaklaag. De pan die wij gebruiken bestaat uit minimaal 5 lagen staal; RVS binnen- en buitenkant en daartussen een aantal lagen met een legering van koper en aluminium voor de goede hitte geleiding. Als de pan goed op temperatuur is, voeg je het vlees toe.
Welke stand inductie stoofvlees? Welke stand is stoven? Voeg rode wijn, vleesbouillon, zout en peper toe en breng aan de kook. Zet het deksel op de pot, draai het vuur op stand 1 en laat 3-4 uur stoven.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Een inductiekookplaat verwarmt pannen met behulp van magneten. Als je een pan zonder magnetische bodem op een kookplaat zet, gebeurt er dus niets. Vaak hebben koperen of rvs-pannen ook een magnetische bodem, net als gietijzeren exemplaren.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat AEG IKB64401FB de beste inductie kookplaat is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de AEG IKB64401FB is de AEG IKB64301XB.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.