Tieners zijn erg bezig met zichzelf en met hun sociale relaties en de plaats in de groep. Dat toont zich ook duidelijk in hoe zij hun informele vrije tijd invullen. Hun favoriete plekken en activiteiten, die liggen vooral thuis: 'mijn kamer', 'de zetel in de woonkamer'.
Activiteiten die tieners het liefste doen zijn: zwemmen, ijs eten, doen wat ze zelf willen, uit eten gaan, naar het strand gaan, rondstruinen met hun ouders.
Pubers vinden hun culturele identiteit belangrijk. Ze kunnen zich afvragen of ze Turk of Marokkaan of Surinamer zijn of Nederlander, vegetariër of dierenbeschermer, Jehovagetuige of atheïst. De jeugdcultuur heeft veel invloed, want pubers zoeken idolen en trendsetters als voorbeelden.
Relatief veel jongeren tot 18 jaar doen aan lichamelijke sportbeoefening, hobby's en kunstzin- nige activiteiten. Vanaf 18 jaar wordt dat minder en hebben ze meer belangstelling voor uitgaan. In vergelijking met de bevolking vanaf 25 jaar nemen jongeren minder deel aan culturele en recreatieve activiteiten.
Naast de gezinssituatie en de omgeving op school of werk hebben jongeren behoefte aan een leefmilieu waarin ze zichzelf kunnen ontplooien, waar ze hun eigen talenten kunnen ontwikkelen, zich kunnen ontspannen en kunnen doen wat zij leuk vinden, samen met leeftijdsgenoten.
Jongeren zijn doorgaans tevreden met hun woning en woonomgeving. Zij waarderen hun woning gemiddeld met een 8,4 en hun woonbuurt met een 7,9. Van de jongeren geeft 90 procent aan tevreden te zijn met hun woning, terwijl 84 procent tevreden zegt te zijn met hun buurt.
Middernacht blijft tot 15 jaar zowat het meest gangbare einduur van de uitgaanspret. Vanaf 15 jaar verschuift het uur om thuis te komen duidelijk naar 1 uur. Een jaartje later, vanaf 16-jarige leeftijd, mogen tieners dan weer vaker uitgaan tot 2 uur. Eens ze 18 jaar zijn, laten jullie het einduur eerder vallen.
Geen wet die leeftijd kind bepaalt
In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn.
Je puber mag dan lui lijken, de waarheid is dat hij er niets aan kan doen. Het is de schuld van zijn hersenen. In de puberteit vinden namelijk de grootste veranderingen in de hersenen plaats. Vooral in het gebied waar de plannings- en controlefuncties zitten.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
De ideale bedtijd voor pubers zijn de volgende: 12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
Kind alleen thuis slapen
Overdag je kind voor een korte tijd alleen laten kan meestal vanaf een jaar of 9-10 en zo bouw je dat met de jaren op. Laat je je kind een hele dag en dus ook 's nachts alleen thuis blijven, dan kan dit gewoonlijk vanaf een jaar of 16.
Als ouders het alleen thuis zijn willen oefenen, blijf dan niet langer dan een half uur weg en alleen overdag.
oorspronkelijk personen tussen 13 en 19, sinds de 20e eeuw ook vanaf 10. Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Van alle leeftijdsgroepen waren in 2021 jongvolwassenen het minst gelukkig en het minst tevreden met hun leven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit de enquête Sociale samenhang en Welzijn. Zo'n 81 procent van de 18- tot 25-jarigen zei in 2021 gelukkig te zijn, terwijl dit in 1997 nog 91 procent was.
Het is dan ook niet gek dat mensen het gelukkigst blijken op de leeftijd van 16 en 70 jaar. Dit zijn leeftijden waarbij je vooral bezig bent met de dingen en mensen die jou een goed gevoel geven. Als je 16 bent, trek je veel op met vrienden en vriendinnen. Je ontdekt het leven en geniet met volle teugen.
Nederlandse kinderen zijn het meest tevreden, gevolgd door Mexico en Roemenië. In Turkije zijn kinderen, met 53 procent, het minst tevreden, gevolgd door Japan en Groot-Brittannië. Pesten en het gebrek aan hulp van familie spelen hierbij een grote rol.
Hersenontwikkeling. De hersengebieden, ook die van het puberbrein, ontwikkelen zich niet gelijkmatig, maar van achteren naar voren. En juist voor in de hersenen wordt het abstracte denken, het weloverwogen keuzes maken, consequenties van beslissingen overzien, goed plannen en prioriteiten stellen geregeld.
Denk hierbij aan lachwekkende filmpjes, shockerende verhalen, aantrekkelijke personen, interessante berichten of creatieve foto's. De kans is groot dat je de aandacht van de jongeren trekt en dat de jongeren het bericht gaan liken of delen.
Twijfel over studiekeuze, onzekerheid over toekomstbeeld, onzelfstandigheid, twijfels over seksualiteit, zit maar alleen voor de televisie en/of achter de computer, heeft weinig contact met leeftijdsgenoten, heeft een negatief zelfbeeld, is onzeker, piekert veel, heeft last van angsten.