Een bezichtiging is het bekijken van een woning door een potentiële koper (iemand die interesse heeft in de woning). In de meeste gevallen wordt een woning niet rechtstreeks via internet verkocht. Potentiële kopers willen een woning ook in het echt zien om de sfeer te proeven en het van dichtbij te bekijken.
Bij een bezichtiging mag je in principe het hele huis bekijken: van zolder tot kruipruimte. Mocht de verkoper je geen toegang geven tot bepaalde ruimtes, dan is dat misschien een signaal dat er iets aan de hand is. Vraag door als de verkoper geen duidelijke reden geeft, je hebt als koper namelijk een onderzoeksplicht.
Afspraak maken
Voor een bezichtiging maak je een afspraak met de verkopende makelaar. Een bezichtiging is geheel vrijblijvend en pas als je een bod doet moeten jij en de koper een aantal regels in acht nemen. Wil je de woning na de eerste bezichtiging nog een keer bekijken?
Blind bieden houdt in dat je een bod op een huis doet zonder dat je het hebt bezichtigd. Bijvoorbeeld om andere kopers voor te zijn of omdat je niet meer kunt bezichtigen. Bied je blind, dan is het slim om te bieden onder voorbehoud van bouwkundige keuring.
Wat zegt de wet? In de wet is bij de invoering van het nieuwe huurrecht de regel opgenomen dat uw huurder bij verkoop of verhuur van de woning of het bedrijfspand, aan belangstellenden gelegenheid moet geven tot bezichtiging. Dit staat in artikel 7:223 BW.
In de afgelopen drie maanden ontving een verkoper gemiddeld vier biedingen, in 2021 waren dat er in deze periode nog zes. Ook dalen het aantal biedingen boven de vraagprijs. In juni werd in 71 procent van de gevallen overboden, tegenover 58 procent in juli. Gedurende 2021 was dit respectievelijk 88 en 76 procent.
Probeer altijd twee keer te kijken in een huis. Bij een tweede bezichtiging zie je meer. Op plekken waar de woningmarkt onder druk staat, denk aan steden als Amsterdam en Utrecht, moet je echter snel schakelen. Een tweede bezichtiging komt daar dan ook weinig voor en mensen brengen na één bezichtiging een bod uit.
Neem je geen aankoopmakelaar mee, dan is het altijd verstandig om iemand anders mee te nemen naar de bezichtiging. Zoals je partner, je ouders of een vriend die er verstand van heeft. Samen zie je meer dan alleen en het is fijn om de bezichtiging met iemand te kunnen bespreken.
Waar let je op tijdens een tweede bezichtiging? Tijdens een eerste bezichtiging heb je als het goed is al kritisch rondgekeken. Tijdens een tweede keer kijken kun je nog eens rustig ingaan op de praktische zaken.
Bij een tweede bezichtiging let je namelijk veel meer op kleinere details. Als er meerdere kijkdagen zijn, vraag dan aan de verkoopmakelaar of ze wachten tot alle kijkdagen zijn geweest tot ze een bod accepteren. Als je deze informatie hebt, kun je beter inschatten hoeveel tijd je hebt om na te denken.
Let bij het bezichtigen op eventuele lekkages, bladeren of takken die op het dak liggen en op gebroken of losse dakpannen. Controleer de staat van de muren: Kijk of er scheuren of beschadigingen zijn aan de binnen- en buitenmuren. Dit kan wijzen op structuurproblemen en kan duiden op een achterstallig onderhoud.
De makelaar mag alleen gegevens aan u vragen die noodzakelijk zijn om te beoordelen of u de huur kunt betalen. Dat betekent dat de makelaar bijvoorbeeld niet mag vragen wat uw nationaliteit of etniciteit is. Ook mag de makelaar niet uw burgerservicenummer (BSN) vragen.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
Het is gebruikelijk dat een woning 4 tot 8 weken verkocht onder voorbehoud is. Na het verlopen van het voorbehoud is de woning definitief verkocht. Hoe vaak gaat verkocht onder voorbehoud niet door? In ongeveer 25% van de gevallen gaat de koop niet door wegens de opgenomen voorbehouden.
Het aantal bezichtigingen per verkochte woning is dit jaar hoger dan ooit. Tot nog toe vinden er in 2021 gemiddeld ruim dertien bezichtigingen per te koop staand huis plaats.
Hoeveel biedingen zijn per woning gemiddeld? Niet alleen het aantal bezichtigingen, maar ook het aantal biedingen is in de afgelopen jaren afgenomen. Daar waar er in 2021 gemiddeld nog 6 keer op een woning werd geboden, kun je als verkoper in 2023 nog 'slechts' 3 biedingen verwachten.
Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
Concurrentie op de woningmarkt
Het gemiddelde aantal aanvragen voor informatie en bezichtigingen per woning nam toe van 11 in het voorgaande kwartaal naar 13 in het tweede kwartaal van 2023. Dit is ook terug te zien in de gepubliceerde transactiecijfers van de NVM.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
Zo is het verboden om een kandidaat-huurder te weigeren op vlak van leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, huidskleur, geslacht, geloof, politieke overtuiging, gezondheidstoestand, handicap, nationaliteit, afkomst, taal of vermogen. In enkele van deze gevallen is weigering mogelijk te rechtvaardigen.