Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 86 minuten. Doordat de verduistering erg centraal is, is dit effect bij deze eclips bijzonder sterk.
Bloedmaan - Totale maansverduistering
Bij een volledige maansverduistering bevindt de maan zich in de kegelvormige kernschaduw van de aarde, de umbra. Hier komt geen zonlicht. Bij dit type maansverduistering ontstaat het verschijnsel 'bloedmaan'. De maan straalt zelf geen licht uit – net zo min als de aarde.
Hoe laat is de maansverduistering in mei 2022? De volledige fase van de totale maansverduistering begint op 16 mei, om 03:30 GMT, als de schaduw van de aarde de maan volledig bedekt Deze fase duurt 85 minuten en is daarmee de langste totale verduistering sinds 2018.
De maan staat dan op een hoogte van ongeveer 9,5° in het zuidwesten. De totale maansverduisering wordt zichtbaar wanneer de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde bevindt omstreeks 5.29 uur. Deze fase vindt zeer laag bij de horizon plaats bij maansondergang.
Hoewel er door een boel mensen werd beweerd dat slechter slapen tijdens volle maan niet per se meer voorkomt dan normaal, is het onlangs toch echt bewezen: de volle maan kan ervoor zorgen dat je korter en slechter slaapt. Dat begint al in de nachten voor volle maan en duurt daarna ook nog even, schrijft Volkskrant.
De maan komt zo in de schaduw van de aarde te liggen. Wanneer de drie hemellichamen op één lijn staan, wordt een deel van het zonlicht door de atmosfeer van de aarde naar de maan toe gebogen, waardoor de maan koperrood lijkt te kleuren. Dat spectaculaire verschijnsel wordt ook wel bloedmaan genoemd.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt. De volle maan versterkt alles, het heeft effect op je emoties, gedachten en situaties.
Het komt ook voor dat de maan heel snel lijkt te verdwijnen. Dan is er sprake van een maansverduistering. Een volle maan wordt ineens minder vol en het lijkt wel alsof er een hap uit genomen is. Een maansverduistering treedt op als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat.
Als de maan vol is, is het buiten lichter en daardoor vallen we moeilijker in slaap. Ook zijn mensen vaker laat op de avond actief en gaan ze naar buiten met alle gevolgen van dien. Bijzondere gebeurtenissen worden beter verlicht en onthouden, omdat de maan zo fel scheen.
Niet schrikken vrijdagavond.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
De Maan komt op om 04:03 uur, in het oostnoordoosten, bij een azimut van 61.4°. Hij gaat om 19:19 uur onder, in het westnoordwesten, bij een azimut van 293.4°. Zie ook: Hoe laat komt de Maan op? De Maan staat om 11:50 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 53.6° boven de zuidelijke horizon.
Bloedmaan 2022 data. De eerste bloedmaan van 2022 is maandag 16 mei 2022. Dan is er een totale maansverduistering van de volle maan. De tweede bloedmaan van het jaar is dinsdag 8 november 2022.
De maan stuurt vanuit zichzelf geen licht uit. Dit komt doordat de zon haar licht uitstraalt op de maan. Het licht wordt vervolgens weerkaatst op de aarde waardoor het lijkt of de maan licht geeft. Wanneer de zon niet de mogelijkheid heeft om het licht uit te stralen op de maan, wordt het verduisterd.
De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk. De getijden worden dus zwakker.
De planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat is Neptunus. Als je vanaf de zon reist duurt het heel lang voordat je er bent. Je komt dan eerst langs de zeven andere planeten in ons zonnestelsel. Neptunus is wel 57 keer zo groot als de aarde.
De maan heeft ook zwaartekracht en trekt dus ook aan de aarde. Ook al het water op aarde wordt door de maan aangetrokken. Zo komt het dat het water, aan de kant waar de maan staat, hoger is. Het is daar dan vloed.
Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.
De maan heeft, samen met de zon, een onmiskenbare invloed op de natuur op aarde. Ze bepaalt de eb en de vloed, de stand van het water. Wij mensen zijn onderdeel van die natuur en bestaan voor zo'n zeventig procent uit water.
De meest besproken verklaring is het feit dat dieren die buiten leven meer actief zijn met volle maan. Dit wordt waarschijnlijk alleen veroorzaakt door het feit dat er 's nachts tijdens volle maan veel meer licht is dan in een normale nacht. Hierdoor blijven dieren zoals eekhoorns, muizen en vogels veel actiever.
In een gemiddeld jaar vindt circa 12,368 keer Volle Maan plaats, iets meer dan eens per maand dus.
Wanneer de Maan lager aan de hemel staat, is dit filteren sterker en krijgt de Maan een meer gele kleur, door het ontbreken van blauw licht. Wanneer de Maan ondergaat is de lichtweg door de atmosfeer het langst en wordt ook het grootste deel van het gele licht weggefilterd, waardoor de Maan rood van kleur wordt.