Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Procentueel verschil tussen factor 30 en 50
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!
Zonnebrandcrèmes beschermen je huid tegen zonnestralen. De crème zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en het verkleint je kans op huidkanker. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Gebruik minimaal factor 30.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
UV-straling zorgt ervoor dat je huid verkleurt of verbrandt (als je te lang in de zon zit). Hoe snel je verkleurt of verbrandt heeft alles te maken met je huidtype en de zonkracht op het moment van zonnen. Mensen kiezen vaak voor factor 50, omdat deze SPF de langste bescherming biedt.
In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren."
Zo beschermt een factor 30 voor 96,7% en beschermt factor 50 voor 98%. Je zou denken, aan de getallen van de factor gezien, dat de bescherming bijna het dubbele is, maar zoals je ziet is het verschil in bescherming slechts 1,3%.
Je eigen rug insmeren is eigenlijk supersimpel: pak eerst een stuk plasticfolie van zo'n 0,9 meter lang en doe wat zonnebrand op het midden van de folie. Pak dan allebei de uiteinden van het plasticfolie vast en wrijf ermee langs je rug, precies zoals je doet als je je rug afdroogt met een handdoek. Et voilà!
Welke SPF voor jou het beste is, is afhankelijk van je huidtype. De meeste mensen in Nederland kunnen op een wat bewolkte dag SPF 15 gebruiken. Op een zonnige dag of wanneer je wat sneller verbrandt kies je SPF 30. Heb je een heel lichte huid, dan kun je het beste SPF 50 gebruiken.
Zonnebrand kan ervoor zorgen dat talg, vuil en dode huidcellen opgehoopt worden wat de poriën verstopt en uiteindelijk zorgt voor puistjes. Inmiddels weten we allemaal dat SPF niet iets is wat we alleen op een zonnige dag moeten gebruiken, maar wat we iedere dag moeten smeren.
Huidtype 1: Als je zeer snel verbrandt, niet bruin wordt en een zeer lichte huid of sproeten hebt, kun je het beste een SPF 50 voor je gezicht gebruiken. Huidtype 2: Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
Te veel blootstelling aan de zon vergroot weliswaar het risico op huidkanker en veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering. Het is dus belangrijk om zonnebrandcrème elke dag en ook op bewolkte dagen te dragen. Hierbij tips om jezelf dagelijks goed te beschermen.
De makkelijkste manier is om iedere dag een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken. Daarnaast hebben we andere producten, zoals een primer met SPF 30, die meteen ook een goede basis is voor je make-up. Gebruik je een dagcrème zonder SPF? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een zonnebrandcrème gebruiken.
Ik leg je uit waarom je beter geen dagcrème met SPF moet gebruiken: Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn de meest gebruikte zonnefilters irriterend voor je huid. Dat wil je dus liever niet de hele dag op je gezicht hebben; We zitten (bijna) de hele dag binnen.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Als je langer in de zon zit, kun je verbranden. Nee, niet als je een lichtbruine tot een donkerbruine huid hebt. Als je een olijfkleurige tot donkerbruine huid hebt, dan moet je waarschijnlijk 40 tot 60 minuten in de zon zitten als je bruin wilt worden. Als je langer in de zon zit, kun je verbranden.
Let ook op de ingrediënten die in de zonnebrand zitten. Hoewel er natuurlijk ingrediënten nodig zijn om te beschermen tegen de zon, zijn er ook ingrediënten die juist niet goed zijn voor onze huid of voor de onderwaterwereld. Denk daarbij aan oxybenzone, een stof die giftig is voor vissen.
"Het risico om je niet in te smeren is veel groter", zegt Wakkee, met eerst verbranding als zichtbaar gevolg. Daarna volgen huidveroudering en op de lange termijn het risico op huidkanker. Ieder jaar krijgen in Nederland 70.000 patiënten de diagnose huidkanker.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.