Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt. In principe zou je vanaf 1 jaar na je keizersnede weer zwanger mogen worden.
Je buikspieren zijn naar de zijkant gedrukt om de baarmoeder ruimte te geven. Niet zo gek dus dat je buik niet meteen terugveert nadat je baby is geboren. Dit heeft toch echt wel even tijd nodig! Je baarmoeder zelf slinkt meestal al binnen één of twee weken en verdwijnt dan weer achter het schaambeen.
Na de bevalling sluiten de rechte buikspieren zich niet onmiddellijk weer. Daar is tijd voor nodig. Hoe lang het duurt voordat je buikspieren weer netjes tegen elkaar aan liggen verschilt heel erg per persoon. Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten.
'Het duurde negen maanden om je buik te transformeren en uit te strekken, dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat je weer je oude lichaam terug hebt. ' Bij de meeste vrouwen duurt het drie maanden tot een jaar eer de extra pondjes er weer af zijn.
De dokter snijdt de huid open, gaat door de vetlaag en spieren heen zodat hij in de buikholte kan komen. De buikspieren worden vervolgens uit elkaar getrokken en de blaas wordt omlaag geduwd. Zo kunnen ze goed bij de baarmoeder. Die snijden ze open om het kindje eruit te halen.
Een buikwandcorrectie is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid en onderhuids vet verwijderd. Door deze ingreep wordt de huid strakker. Het herstel hiervoor is zes weken waarbij je geen zwaar werk kan doen of zwaar mag tillen. Hierna ben je wel van je hangbuikje verholpen!
Tijdens fietsen belast je je buikspieren, ook kan je een duizelig gevoel ervaren. Seks is ook te inspannend voor je lichaam en kun je beter nog even uitstellen (2-4 weken). Zwemmen en badderen is ook af te raden in de eerste 2-4 weken. Dit kun je weer doen zodra het bloedverlies gestopt is.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen.
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is. Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang je bloed verliest is het advies: niet in bad gaan (douchen mag wel)
Striae (striemen)
Tijdens de zwangerschap kunnen er onderhuidse littekens ontstaan door de snelle groei van buik. Omdat je huid ook in zo'n snel tempo groeit en snel uitrekt, kan er striae ontstaan op je buik, maar ook op je billen, benen en borsten.
Zwaar lichamelijk werk, zoals stofzuigen, ramen lappen en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijd dit daarom de eerste zes weken na de operatie. Hevig hoesten of persen is ook niet goed voor de wond.
Nadelen voor de baby
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
Indien alles in orde is, mag u uw normale activiteiten weer opbouwen. Ook kunt u nu beginnen met het trainen van de buikspieren. Het is belangrijk alléén de schuine buikspieren te trainen. De rechte buikspieren worden bij de operatie gekliefd.
Masseer je buik boven het litteken. Begin rustig bovenaan je buik, net onder je ribben, en werk met cirkels omlaag. Je voelt vanzelf waar er spanning of pijn zit, blijf op deze plekken langer cirkels maken en varieer in druk. De 1ste 6 weken masseer je het litteken zelf niet.
Het algemene advies is om na een keizersnede 6-12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden om het litteken goed te laten herstellen. Vaak is bij een volgend kind geen keizersnede nodig. Of dit wel of niet het geval is, zal tijdens de nacontrole worden besproken.
Een keizersnede is en blijft toch een operatie met een kleine kans op complicaties. Toch is het meestal een grotere aanslag op het lichaam van de vrouw dan een natuurlijke bevalling zonder complicaties, maar vooral het herstel met een keizersnede is vaak zwaarder en heeft langer de tijd nodig.
Kort na de keizersnede heeft u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijgt u op vaste tijden pijnstillers. Wanneer u ondanks de pijnstillers veel pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Er zijn voldoende middelen om de pijn te bestrijden, dus veel pijn hebben is niet nodig!
Wist u dat? Een vrouw kan slechts een beperkt aantal keizersneden ondergaan, maximaal 3. Vanaf dan zal de arts haar aanraden om geen kinderen meer te krijgen. De baarmoeder heeft immers elke keer te lijden onder het litteken na de operatie, waardoor de volgende zwangerschappen telkens meer risico's inhouden.
Eenmaal thuis zal je je niet meteen de oude voelen. De vermoeidheid duurt vaak langer dan de gebruikelijke zes weken na de bevalling.
De eerste zes weken niet sporten, daarna de sportactiviteit rustig opbouwen. Fietsen, wandelen en traplopen mag in principe direct na ontslag uit het ziekenhuis. Kijk wanneer u eraan toe bent en bouw het rustig op.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.