Door het gebruik van end-to-end versleuteling, worden al je berichten beveiligd met een slot; alleen jij en de ontvanger hebben de speciale sleutel die nodig is om de berichten te ontgrendelen en te lezen.
Wat is end to end versleuteling eigenlijk? End to end versleuteling (of encryptie) betekent: iets is van de ene kant tot en met de andere kant versleuteld.
Als je een bericht stuurt naar iemand die de chatfuncties ook heeft aangezet in Berichten, worden je chatgesprekken automatisch geüpgraded naar end-to-end-versleuteling. Met end-to-end-versleuteling kan niemand de content lezen die wordt gestuurd tussen jou en de andere persoon.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
De Nokia 8210 stamt uit 1999, heeft geen WiFi, Bluetooth of near field-verbinding, waardoor niemand je kan volgen. Wel zit er infrarood op, waardoor je vliegensvlug al je contacten over kan zetten naar een ander toestel.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Ja! WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie waardoor je berichten veilig worden verzonden. Anderen kunnen dus niet zomaar zien wat jij naar mensen stuurt. Daarmee maken we in Nederland gebruik van een veilige app om dagelijks mee te communiceren.
Open WhatsApp; Klik rechtsonderin op 'Instellingen'; Ga naar 'Reservekopie chats'; De reservekopie start automatisch.
De 'end-to-end' benadering
Een bedrijfsproces vertrekt van de uitdrukking van de behoefte van een externe partij (klant, burger, leverancier, overheid, partner, …) en eindigt met een (afdoend) antwoord op de uitgedrukte behoefte van deze externe partij.
Wat end-to-end-to-end-encryptie is — en de alternatieven. End-to-end-encryptie is het toepassen van encryptie op berichten op één apparaat zodat alleen het apparaat waar de berichten naartoe zijn verzonden ze kunnen decoderen. Het bericht reist in versleutelde vorm helemaal van de verzender naar de ontvanger.
Als u of de persoon aan wie u een bericht stuurt, geen data of wifi meer heeft, raakt u ook RCS kwijt. U kunt in plaats daarvan een sms sturen of wachten tot u of de persoon aan wie u berichten stuurt, RCS terugkrijgt. Opmerking: Sms-/mms-berichten worden niet end-to-end-versleuteld.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Onopgemerkt appen
Als je onopgemerkt of vertrouwelijk wil appen is Whatsapp dus niet echt ideaal. Daar is de app Telegram geschikter voor. Die kan je namelijk vergrendelen met een wachtwoord en vingerafdruk.
Als je een WhatsApp Status gemaakt hebt, wil je natuurlijk weten wie hem bekeken heeft. Dit kun je gemakkelijk controleren door achter 'Mijn Status' op de drie puntjes te tikken. In het scherm 'Mijn Statusupdates' kun je vervolgens zien hoeveel weergaven je Status heeft.
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Berichten met vervaldatum is een optionele functie die je kunt inschakelen voor meer privacy. Als je Berichten met vervaldatum inschakelt, kun je berichten 24 uur, 7 dagen of 90 dagen nadat ze zijn verzonden laten vervallen.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Ben je verplicht de agenten binnen te laten? Neen. Je mag bijvoorbeeld voorstellen jouw medewerking aan het onderzoek te verlenen door naar het politiebureau te komen. De politieagent mag wél jouw woning binnen als hij een huiszoekingsbevel op zak heeft van de onderzoeksrechter.
Snapchat wordt volwassen. De mobiele berichtenapp is niet langer die populaire manier om elkaar 'verdwijnende' berichten te sturen. De politie kijkt ook mee. Al hebben opsporingsdiensten daar volgens de eigenaren van Snapchat slechts een maand de tijd voor.
Nee. Alleen de ambtenaren die daarvoor geautoriseerd zijn door de politie. Omdat de politie zulke gevoelige persoonsgegevens verwerkt, stelt de wet strikte eisen aan het systeem dat regelt wie waar toegang toe heeft.