Een administratie is het op een éénduidige wijze vastleggen en verzamelen van bedrijfsgegevens. Een goed opgezette administratie zorgt voor overzicht, waardoor je inzicht hebt over hoe het in je bedrijf gaat en weet je aan welke verplichtingen er moeten worden voldaan.
Alle gegevens over uw onderneming die u vastlegt op papier of in digitale vorm, horen bij uw administratie. Voorbeelden hiervan zijn: kasadministratie (ook kladaantekeningen) en kassabonnen. financiële aantekeningen, zoals het inkoop- en verkoopboek.
Welke administratie moet ik hoelang bewaren? De administratie van je bedrijf moet je 7 jaar bewaren. Hierbij kun je denken aan de facturen, jaarrekeningen, uren-, of kilometeradministratie.
Onder administratie wordt 'al het papierwerk van een bedrijf' verstaan. Een onderdeel van de volledige administratie is de financiële administratie, oftewel de boekhouding. Alhoewel de boekhouding dus slechts een onderdeel is van je gehele administratie worden deze twee termen nog al eens door elkaar gebruikt.
U moet alle gegevens bewaren die voor de belastingheffing nodig zijn, zoals het grootboek, de debiteuren- en crediteurenadministratie, facturen, kassabonnen, maar ook e-mailverkeer en kladpapier met aantekeningen. Uw administratie moet 'binnen een redelijke termijn' te controleren zijn.
Je kan meer leren over boekhouden door je online in te lezen, door hulp te vragen aan vrienden of kennissen die veel boekhoudkundige kennis hebben of door een cursus te volgen zoals de Basiscursus boekhouden (BKB®) / Elementair boekhouden.
De kerntaak van een administratiekantoor is, zoals de benaming al aangeeft, het verwerken en het controleren van de administratie van een bedrijf. Administratiekantoren zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige kantoren bestaan uit slechts één persoon, andere tellen honderden personeelsleden.
Als ondernemer moet je diverse zaken bijhouden: je grootboek, bonnetjes, debiteuren- en crediteurenadministratie, in- en verkoopadministratie, maar ook je bankafschriften, urenregistratie, reiskosten, belastingaanslagen en rittenadministratie.
Met een goed bijgehouden administratie hebt u snel de beschikking over de cijfers en resultaten van uw onderneming, dit om inzicht te krijgen in: uw kosten, uw omzet en uw winst. Aan de hand hiervan kunt u inspelen op ontwikkelingen en uw activiteiten eventueel bijstellen.
Boekhouden is het bijhouden van de in hun ondernemingen gedane uitgaven en verkregen ontvangsten, en de vermogenspositie van het bedrijf. De doelen hiervan zijn onder andere: Overzicht te hebben en te houden in de financiële positie van het bedrijf. Inzicht te krijgen in de winsten en verliezen.
Koop een ordner met tabbladen, een perforator, paperclips en een archiefbakje. Woon je samen met een partner, koop dan 3 ordners en 3 archiefbakjes. Maak stapels van onbetaalde rekeningen, betaalde rekeningen en overige brieven. Gooi alle brieven met reclame na het lezen weg als je er niets mee wil doen.
Hoe lang bewaart u uw administratie? U bent verplicht uw administratie 7 jaar te bewaren. Gegevens over onroerende zaken en rechten op onroerende zaken moet u 10 jaar bewaren.
De administrateur is verantwoordelijk voor de juiste verwerking van alle administratieve werkzaamheden, financiële boekingen, rapportages intern en extern, innen van de klanten, betalen van de leveranciers, het doen van de belastingaangiften.
Boekhouden is niet zo moeilijk als je het stappenplan kent en de dingen waar je niet goed in bent, op tijd uitbesteedt. Als je hiermee wacht dan stapelen de facturen en bonnetjes zich op en wordt de drempel om je boekhouding te gaan doen of om naar een boekhouder of accountant te stappen vaak alleen maar groter.
Om de basis van het boekhouden te leren begrijpen kun je een thuisstudie of andere korte cursus volgen waarmee je het kunt leren in je eigen tempo. De NTI, LOI en NHA bieden alle drie een goede cursus boekhouden.
Het salaris van een boekhouder die in loondienst voor een bedrijf werkt, bedraagt gemiddeld zo'n 3250 euro bruto per maand. Een pas afgestudeerde boekhouder zonder ervaring ontvangt een maandelijks loon van ca. 2500 euro bruto.
Je wordt goed tot heel goed betaald, zeker als je al een aantal jaren ervaring kan voorleggen. Je hebt een grote werkzekerheid (we zeiden het al: het is een knelpuntberoep!) Je hebt een ruime keuze aan werkgevers, en je kan ook als zelfstandige een prachtig kantoor uitbouwen. Je hebt heel wat doorgroeimogelijkheden.
Als boekhouder ben je verantwoordelijk voor de financiële administratie binnen een bedrijf of organisatie. Je houdt bij hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld er uit gaat. Je maakt, betaalt en verstuurt facturen, doet belastingaangiften en houdt je bezig met de salarisadministratie.
Mag je zelf je administratie bijhouden? Er zijn zzp'ers en eenmanszaken die hun boekhouding helemaal zelf doen. Het opstellen van een jaarrekening is voor deze bedrijven niet verplicht. Grotere bedrijven moeten wel een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen.
De vereenvoudigde boekhouding bestaat uit het bijhouden van: een financieel dagboek, dat u kunt splitsen in een kas- en bankboek. Het kasboek omvat alle uitgaven en ontvangsten in geld, het bankboek omvat alle uitgaven en ontvangsten via een bankrekening.