Een gezonde leefstijl bestaat uit voldoende bewegen, gevarieerd eten en ontspannen waar het kan.Daarnaast is het belangrijk om niet te roken en matig te zijn met alcohol. Hier meer over wat je kunt doen om er een gezonde leefstijl op na te houden.
Een gezonde leefstijl betekent voldoende bewegen, gevarieerd en gezond eten en voldoende ontspanning nemen. Bovendien is het bij een gezonde levensstijl belangrijk dat u alcohol met mate drinkt, niet rookt en stress zo veel mogelijk vermijdt.
De onderzoekers keken naar volgende 5 gezonde leefgewoontes: gezond eten, nooit roken, minstens 30 minuten per dag matig of intensief actief zijn, niet meer dan 14 glazen alcohol per week consumeren en een gezond gewicht hebben (body mass index tussen 18,5 en 24,9).
Onder 'leefstijl' verstaan we gedrag waarvoor een relatie met goede gezondheid of met gezondheidsproblemen is vastgesteld. Verschillende partijen die zich richten op leefstijl hebben hun krachten gebundeld in het Consortium van de Leefstijlmonitor.
Door een gezonde leefstijl krijgen mensen een betere kwaliteit van leven, zodat ze volop kunnen participeren in de maatschappij. We zetten in op meer bewegen, gezonde voeding, stoppen met roken, voldoende ontspanning en aandacht voor (beperkte) gezondheidsvaardigheden.
Een ongezonde leefstijl kan voor ontzettend veel verschillende soorten pijn zorgen in je lichaam, van spierpijn tot aan pijn in je gewrichten. Vaak zijn het onverklaarbare pijntjes, maar worden ze veroorzaakt door verkeerde voeding, weinig beweging en stress.
Het Leefstijlplan is een individueel leefstijlprogramma. Hierin heb je alle vrijheid met welke leefstijlaspecten (voeding, beweging, slaap, stress en ontspanning) jij aan de slag wilt en in welke volgorde.
Goede voeding zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen voor uw lichaam: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en genoeg vocht. Met goede voeding voelt u zich fitter. En u heeft een kleinere kans op diabetes, kanker en ziekten van uw hart en bloedvaten, zoals een beroerte of hartaanval.
Gezondheid is een gevoel van zowel lichamelijk, als geestelijk en maatschappelijk welzijn. Het betekent dus niet alleen het ontbreken van ziektes. Het begrip gezondheid is subjectief. Ieder mens voelt zelf of hij zich gezond voelt of niet.
Je lichaam heeft voedsel nodig om in leven te blijven. Eiwitten, vetten en koolhydraten uit voeding bevatten – naast essentiële bouwstoffen – ook calorieën die de energie leveren om ons lichaam draaiende te houden.
Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, twee stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Een goede richtlijn om af te vallen is 1.500 kilocalorieën (kcal) voor vrouwen en 1.800 kcal voor mannen.
Je beantwoordt vragen (digitaal of op papier) over voeding, beweging, spanning & ontspanning en zelfbeeld. Een lichaamsmeting vindt desgewenst plaats tijdens de afspraak en maakt onderdeel uit van de analyse.
Bij leefstijlbegeleiding krijgt uw kind informatie over wat gezond leven inhoudt. Als een kind of jongere gezond leeft, heeft dat namelijk een positief effect op lichaam en geest. Dit helpt bijvoorbeeld bij een goed verloop van de psychische behandeling en verkleint de kans op een terugval in problemen.
Voeding is ongezond als het te veel is: te veel verzadigd vet, te veel zout of gewoon te veel eten. Te veel eten leidt tot overgewicht, wat diabetes en een te hoog LDL-cholesterol tot gevolg kan hebben. Te veel verzadigd vet en en te veel zout verhogen het risico op slagaderziekte, met of zonder overgewicht.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Bonen, de magische peulvruchten, bieden de beste voedingsstoffen om de levensverwachting te verbeteren, volgens het Noorse model. Daarna volgen volkoren granen en noten. Fruit en groente worden ook in verband gebracht met langer leven, net als vettige vis als zalm, sardientjes en kabeljauw.
Weet wat je eet
Overgewicht is een risicofactor voor heel wat aandoeningen. Door gewicht te verliezen, kun je de kans op ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten heel wat kleiner maken. Vooral buikvet is ongezond. Je voedingspatroon zelf kan echter ook een positief effect hebben op de lengte van je leven.