Een manier om de koorts te verlagen is om de poten en oren af te koelen met een lauwe doorweekte (hand)doek. Tevens is het van belang dat je hond blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Zakt de koorts niet, neem dan contact op met de dierenarts.
Bij koorts is de lichaamstemperatuur te hoog. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 °C. Met koorts bedoelen we dat de lichaamstemperatuur van de hond uit zichzelf te hoog is, dus niet door een uitwendige oorzaak.
Warme oren bij je hond als teken van koorts
Als je hond warme oren heeft omdat hij last heeft van koorts, vertoont hij waarschijnlijk ook een of meerdere van de volgende symptomen: Weinig of niet meer eten/drinken. Overgeven. Constipatie.
Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen. Meer slapen dan normaal, of andere gedragsveranderingen.
Met een licht verteerbaar dieet en voldoende water kan je hond vaak binnen een aantal dagen weer beter zijn. Raadpleeg altijd je dierenarts als het herstel te lang duurt. Braken in combinatie met diarree kan wijzen op een ontsteking van de dikke darm.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Net als mensen kunnen honden geraakt worden door de griep. Het gaat hier wel om een andere variant. Gelukkig komt de hondengriep niet veel voor in Nederland, al is het goed om van het bestaan af te weten. De verschijnselen komen sterk overeen met de meer voorkomende kennelhoest en hondenziekte (ziekte van Carré).
Nee, er zijn geen gevallen bekend waarbij het baasje zijn of haar verkoudheid of griepje aan een huisdier heeft overgedragen. Honden en katten kunnen wel degelijk verkouden worden, maar dit komt door heel andere virussen dan de ellendelingen die ons een snotneus bezorgen.
Het is bij mensen een veilig middel, maar kan bij dieren tot vergiftiging leiden. Het is daarom nooit verstandig om als pijnstiller bij dieren een paracetamol te geven! Paracetamol is vooral giftig voor katten, en in mindere mate voor honden. Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen.
Hoe kunt u dus oververhitting bij uw hond herkennen? De oververhitte hond is per definitie duidelijk onwel. Hij heeft warme oren en voetzooltjes, rode slijmvliezen, reageert niet goed op aanspreken en kan meestal nauwelijks nog lopen.
Het kan zijn dat jouw hond iets onder de leden heeft, waardoor hij zijn eetlust heeft verloren. Vaak heeft je hond ook last van andere symptomen als: diarree, braken, lusteloosheid, koorts of overmatig drinken en/of plassen. Als je vermoedt dat jouw hond ziek is, of bij twijfel, Neem dan contact op met je dierenarts.
Een droge neus kan bijvoorbeeld gewoon het gevolg zijn van een hond die in de zon of bij een warmtebron heeft gelegen. Daarnaast kan een hond een droge neus krijgen als hij zich in een kamer bevindt met een slechte luchtcirculatie.
Je hond heeft koude oren en voeten bijvoorbeeld. Dit kunnen tekenen zijn van onderkoeling. De bloedvaten aan de oppervlakten trekken zich samen waardoor de poten en oren koud aan gaan voelen. Als baasje is het zaak om je hond zo snel mogelijk in een (warme) deken te wikkelen en hem lauw water te laten drinken.
Er is geen specifieke behandeling voor hondengriep. Antibiotica worden bij ernstig zieke honden voorgeschreven om secundaire infecties met bacteriën te behandelen. Tamiflu® kan bij mensen worden voorgeschreven in de eerste 48 uur na infectie.
In 2015 was er een uitbraak in Chicago die werd veroorzaakt door een ander hondengriep virus, H3N2." Symptomen van de hondengriep zijn vergelijkbaar met de menselijke griep Je hond zal een aanhoudende hoest ontwikkelen, die kan duren van 10 dagen tot en met 30 dagen.
Grote honden
Ze hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af dan die van kleine honden. De eerste verschijnselen van kou treden daarom ook meestal pas op rond de 3°C. Toch kunnen ook grote honden het te koud krijgen bij zeer lage temperaturen, dus blijf altijd opletten.
De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.
Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.
Aspirine kan nauwelijks veilig worden gebruikt als pijnstillers voor honden. Het is een NSAID en vermindert zwelling, pijn, de ontsteking en vermindert de koorts. De toxische ofwel giftige dosis ligt heel dicht bij de werkzame dosis. Daarom is het belangrijk om heel voorzichtig te doseren.
Niet eten of drinken. In extreme gevallen kan een hond tot 6 weken zonder voedsel. Niet eten heeft te maken met de afwezigheid van voedsel, ziekte, stress, pijn of ouderdom. Wanneer je hond na een week nog steeds niks wil eten dan moet je hem bij de dierenarts laten behandelen.
Hoe lang kan een ongezonde hond zonder eten? Als uw hond niet in de beste gezondheid verkeert, zal hij waarschijnlijk slechter zijn door de slijtage nadat hij vijf dagen niet heeft gegeten. De jouwe die het meeste zonder voedsel kan overleven, is drie dagen, minder zonder water.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.