Ons lichaam maakt ADH aan. Dit is een stof die ervoor zorgt dat uw nieren 's nachts meer vocht vasthouden. Een verminderde aanmaak van deze stof kan verklaren waarom sommige volwassenen last hebben van bedplassen. Zij maken 's nachts meer urine aan, waardoor de blaas 's nachts vol raakt.
Het oncontroleerbaar plassen tijdens de slaap wordt enuresis nocturna of bedplassen volwassenen genoemd. Bedplassen kan duiden op ernstige anatomische afwijkingen, zoals een vergrote prostaat of blaaskanker, of op blaascontrolestoornissen zoals incontinentie of een overactieve blaas.
Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
Bedplassen is geen ziekte. Het is meestal een kwestie van 's nachts vertraagd zindelijk worden. Bedplassen wordt door artsen pas gezien als een 'medisch' probleem als een kind ouder dan zeven jaar nog ten minste 1 keer per maand in bed plast. Maar dan ook nog alleen als het kind er zelf last van ondervindt.
Oorzaken vaak 's nachts plassen
In principe kan het allemaal heel onschuldig zijn: je hebt 's avonds te veel gedronken, je houdt meer vocht vast dan normaal of je hebt vlak voor het slapen gaan nog wat gedronken. Daarnaast speelt de leeftijd ook een rol.
Vaak opeens heel nodig moeten plassen of de plas niet goed kunnen ophouden. Heef u vooral last van vaak opeens heel nodig moeten plassen of uw plas niet goed kunnen ophouden? Dan kunt u soms medicijnen krijgen die ervoor zorgen dat er meer plas in uw blaas kan. Voorbeelden zijn tolterodine of solifenacine.
train je blaas door je plas langzaam langer op te houden. train je bekkenbodem met gerichte oefeningen die onder meer door een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen worden gegeven. blijf drinken maar wees matig met koffie en alcohol.
Mensen met een overactieve blaas moeten vaak plassen. Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
De meeste kinderen zijn eerst overdag droog en een paar maanden later ook 's nachts. Soms duurt het wat langer voor een kind ook 's nachts zindelijk is. Hoogstwaarschijnlijk gaat het bedplassen vanzelf over als uw kind ongeveer zes jaar is.
Een aantal tips om nachtelijke incontinentie te verminderen
Drink 's avonds niet te veel. Vermijd cafeïne en alcohol. Probeer een plaswekker.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Daarnaast kunnen ook emotionele factoren, medicijngebruik (plaspillen) of drinkgedrag (hoge vochtinname of alcohol drinken) een rol spelen. Je kunt ook last hebben van een overactieve blaas. Als je veelvuldig moet plassen, meer dan 3 liter per dag, dan lijd je aan polyurie.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Urine-incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Heb je last van urine-incontinentie, dan is het beter om hulp te zoeken. Fysiotherapeutische behandeling bestaat uit oefentherapie voor de bekkenbodemspieren en voorlichting.
Veel kinderen schamen zich als ze in bed hebben geplast. Daardoor kunnen ze zich nerveus of lastig gaan gedragen. Bedplassen is vrij gemakkelijk te herkennen. Het ondergoed is nat en vaak is er een natte vlek zichtbaar in het matras.
Een plaswekker leert je kind om wakker te worden van een volle blaas. Je huurt of koopt deze bij de thuiszorgwinkel of via internet.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Koolzuurhoudende dranken
Het koolzuur en de alcohol samen kunnen ervoor zorgen dat je de halve avond op het toilet doorbrengt. Koolzuurhoudende dranken kunnen gevoelige blazen irriteren. Dus nuttig frisdrank, sodawater of andere bruisende dranken met mate of helemaal niet als je kampt met aandrangincontinentie.
Of een overactieve blaas kan genezen verschilt per patiënt. Dat komt doordat het meerdere oorzaken kan hebben. Sommige oorzaken kun je simpelweg makkelijk oplossen, terwijl andere oorzaken niet weg te nemen zijn. Maar één ding is zeker: een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie.