Door te troosten, met de klok mee over het buikje te wrijven, door fietsbewegingen te maken met de benen van de baby of door de baby even op de buik op je arm of borst te laten liggen kun je de krampjes helpen verlichten.
Tips om krampjes te verzachten
Troost je baby door hem of haar bij je te houden. Een draagzak kan hierbij fijn zijn. Masseer het buikje van je baby door rondjes te maken in de richting van de klok. Masseer de rug van je baby terwijl hij/zij op zijn/haar buikje op je onderarm rust.
Een piek in de darmkrampjes ervaren ouders vaak bij een baby als hij zes tot acht weken oud is. Daarna merk je meestal dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden zullen de meeste krampjes vanzelf overgaan. De darmen van je baby zijn dan genoeg ontwikkeld.
Als je baby 's nachts last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Lichaam moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. De darmen zijn nog in ontwikkeling (bij pasgeboren baby's). Je baby krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding.
Koolsoorten, uien, scherpe kruiden… Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van de darmen.
Behalve dat het niet werkt, zijn er ook nog andere redenen om je baby geen Infacol te geven. Ingredienten: Simeticon 40 mg/ml natriumsaccharine, hypromellose, sinaasappelsmaak, methyl hydroxybenzoate (E218), propyl hydroxybenzoate (E216), gezuiverd water.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Maar huilt je baby gedurende langere periodes tot wel 3 uur achter elkaar en kun je hem niet kalmeren? Dan heeft hij ergens last van, waarschijnlijk van darmkrampjes. Baby's krijgen hier last van rond de 2 tot 4 weken en het kan duren tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood)
Infacol is klinisch bewezen effectief bij buik- en darmkrampjes en kan vanaf de geboorte en voor onbepaalde tijd gebruikt worden. Bij langdurig gebruik van Infacol kan het zelfs de krampen helpen voorkomen.
- Een gevulde pipet (0,5 ml) voor elke voeding toedienen. Indien noodzakelijk kan dit tijdelijk verhoogd worden tot 2 gevulde pipetten (1 ml). - Gebruik Infacol gedurende een aantal dagen voor het beste resultaat. - Gebruik gedurende langere tijd kan de ophoping van gas helpen voorkomen.
Even aanleggen aan de meest lege borst kan de baby helpen ontlasten. Ook het zuigen op zich kan helpen met ontlasten. Zuigen bevordert de darmwerking en het ontspant. Veel baby's ontlasten dan ook tijdens het drinken.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Baby's tussen 0 en 5 maanden kunnen last hebben van krampjes of kolieken. Venkelthee is een huis-, tuin- en keukenmiddeltje dat net zoals rooibosthee en kamillethee vaak wordt aangeraden bij babykrampjes.
Wat te doen bij winderigheid bij je kindje
Probeer je kindje zo rustig mogelijk te laten drinken. Gebruik bijvoorbeeld een speen met een kleiner gaatje of las een extra pauze in tijdens het voeden, waarbij je je baby laat boeren. Ga ook je eigen voedingspatroon eens na als je borstvoeding geeft.
Wist je dat? Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Oorzaken van darmkrampjes
Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van maag en darmen. Het hoort er dus een beetje bij. Baby's kunnen er veel last van hebben en daarom gaan huilen. Ook als baby's te veel lucht mee krijgen met de voeding, kunnen ze krampjes krijgen.
Infacol: Deze bevat simeticone, een anti-flatulent, die de gasvorming in het darmkanaal moet voorkomen en oplossen. Als je infacol voor elke voeding gebruikt (0.5 ml/keer) , zou het na een aantal dagen al goed resultaat moeten opleveren. Je druppelt de vloeistof met het pipetje achter in de mond van je kindje.