Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.
Natuurlijke slaapmiddelen, zoals valeriaan, lavendel en kamille, kunnen een oplossing bieden. Deze middelen werken door de GABA-activiteit in de hersenen te verhogen, wat leidt tot een gevoel van kalmte en rust.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Magnesium speelt een belangrijke rol bij slaap. Het mineraal is onlosmakelijk verbonden met veel processen in ons lichaam en speelt ook een rol bij onze nachtrust. Magnesium helpt namelijk bij de productie van melatonine, ons 'slaaphormoon'.
Langwerkende slaappillen
Langwerkende benzodiazepinen worden gebruikt voor problemen met doorslapen. Het duurt ongeveer een uur voordat ze werken en het effect houdt 8–12 uur aan. Langwerkende benzodiazepinen zijn: Oxazepam.
Een tekort aan vitamine B6 kan de slaap verstoren. Magnesium: Magnesium heeft ontspannende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van angst en stress, wat kan bijdragen aan een betere slaap. Bovendien kan een tekort aan magnesium leiden tot slaapproblemen.
Om je diepe slaap te bevorderen, zijn er een aantal nachtrust supplementen die je kan gebruiken. Deze helpen je hersenen en lichaam om tot rust te komen, en bevorderen de kwaliteit van je slaap. Denk daarbij aan valeriaan, melatonine, lavendel, passiebloem, glycine en magnesium.
En er is nog een reden om magnesium te slikken voor het slapen gaan. Ons lichaam verwerkt het mineraal vooral wanneer we slapen.Het is dus 's nachts dat ons lichaam het mineraal gebruikt voor tal van herstelprocessen.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Je telt 4 seconden in, houd je adem 7 seconden vast en ademt vervolgens 8 tellen uit. De befaamde dokter Andrew Weil, van de University of Arizona for Integrative Medicine, zweert erbij. Vooral als oefening voor het in slaap vallen. Dankzij deze dokter heeft de ademtechniek de laatste jaren veel bekendheid gekregen.
Eén van de meest effectieve manieren om tot rust te komen is dan ook door rustig en diep adem te halen. Ook milde fysieke oefeningen zoals yoga kunnen een gevoel van ontspanning en rust bevorderen. Zorg ervoor dat u een paar uur voordat u naar bed gaat geen sterke prikkels meer tot u neemt.
Dagelijks paracetamol slikken kan volgens Lambooij geen kwaad, mits je je aan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 3000 milligram per dag houdt. "Ook niet als je het structureel elke dag slikt", zegt Lambooij. "Ga je echter dagelijks over die hoeveelheid heen, dan kan het gevaarlijk zijn en leiden tot leverschade.
DroomSap is op basis van honing, 7 biologische kruiden en een lage dosis doxylamine. Het kan u helpen gemakkelijker in slaap te laten vallen en de hele nacht ononderbroken door te slapen.
Soms kan het helpen als je heel moe bent of veel last hebt van je bekken om 2 paracetamol voor het slapen gaan in te nemen, gecombineerd met een warme douche.
Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Valeriaan is een kruidenmiddel dat vaak wordt ingenomen als natuurlijk slaapmiddel. Valeriaan helpt de slaapkwaliteit te verbeteren en maakt het in slaap vallen gemakkelijker. Door zijn kalmerende werking wordt valeriaan ook gebruikt tegen angst en stress. Je kunt het kruid innemen via thee, druppels of als tabletten.
Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten. Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.
Op korte termijn is het slikken van teveel magnesium in principe niet gevaarlijk, mits je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het daarentegen wel schadelijke gevolgen hebben. Dit komt vooral voorkomt bij mensen met problemen met hun hart, nieren of schildklier.
Magnesium bisglycinaat helpt je beter te slapen doordat het snel door je lichaam opgenomen wordt. Ook magnesium tauraat helpt om beter te slapen. Als alternatief kun je ook kiezen voor een magnesiumolie die je een uur voordat je naar bed gaat op je huid smeert.
Het varieert van persoon tot persoon hoe snel het magnesium werkt. Sommige mensen merken het effect binnen een week, waar het bij andere tot meer dan een maand kan duren voordat de effecten vernomen worden.