De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma's vrijkomen. En laten die vluchtige aroma's nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier. De meeste bieren worden geserveerd rond de vijf graden Celsius.
Bijna alle andere bierstijlen worden lekkerder naarmate ze iets warmer worden (zo tussen de 6 en 10 graden). Een goede leidraad is: hoe donkerder het bier, hoe warmer je het kan drinken. Haal je bier op tijd uit de koelkast, wacht geduldig een kwartier tot halfuur en geniet!
Wanneer jouw voorkeur uitgaat naar lichte, subtielere bieren zou je kunnen beginnen met mooie Blond bieren, Wit, Weizen of een drogere Saison. Houd je van meer uitgesproken smaken en een verwarmend alcoholpercentage dan zijn Barley Wines, Quadrupels of Tripels een goede optie.
Bier kan niet tegen licht. Als licht bepaalde zuren in het bier (van de hop) raakt worden deze omgezet in stoffen die stinken. Bier + licht betekent stank! Driekwart van wat je proeft is aroma, dus driekwart stank drinken is heel vies.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
Ondergistende bieren, zoals pilsener, drink je tussen de ca. 3 en 8 graden Celsius. De ideale drinktemperatuur van bovengistende begint, afhankelijk van het biertype, bij ca. 6 graden Celsius en kan oplopen tot kamertemperatuur.
Wanneer je het bier schuin en traag in het glas schenkt, komt er niet veel schuim vrij. Eigenlijk is dat wat we willen. Maar dat betekent dat al die koolzuur die normaal schuim zou worden nu nog bier is.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Kantel je hoofd achterover en kiep het flesje om.
Nadat je diep ingeademd hebt kiep je het flesje om en kantel je je hoofd achterover. Het bier zal nu uit het flesje stromen. Houd het rietje met je vinger op zijn plek zodat hij het bier kan blijven ventileren.
Hoe kan je drinken zonder te slikken? Het bier moet in principe zonder enige hindernis door je keelgat kunnen stromen. Tip 5: Adem door je neus Rijnholt geeft nog een andere tip: adem door je neus, anders verslik je je bij het openzetten van je keelgat.
Laten we het flesje even nemen als voorbeeld, voor het gemak. Als je dan dus een kwart van een liter drinkt, wat in een flesje bier zit, dan zijn dat best wat slokken. Een milliliter is een duizendste van een liter, dus 0,25 liter is 250 milliliter. Dus dan drink je ongeveer op in 25 slokken.
Bier atten makkelijk gemaakt
Met deze rietbuis kun je gemakkelijk een flesje bier atten, ook wel de rietadt genoemd. Het metalen rietje zorgt ervoor dat er lucht kan stromen, waardoor het bier niet klokkend uit het flesje komt.
De beste (gemiddelde) temperatuur om bier te drinken is tussen de 7 en 10 graden. Dan heeft het bier het meeste smaak. Als je het bier te koud serveer verliest het juist wat van de smaak. Bier op de juiste temperatuur geeft je de juiste smaak, in plaats van verdoofde smaak pupillen bijna bij bevroren dranken.
Hoeveel flesjes bier kun je in een koelkast stoppen? A: Gemiddeld kun je 12 tot 16 flesjes of blikjes in een koelkast stoppen. Dit is afhankelijk van het formaat van de flesjes en blikjes.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Antwoord: Het is een veiligheidsmaatregel voor als het flesje barst. Dan breekt dat plekje (het is dunner) het eerst, waardoor het bier er uit kan lopen en de fles niet verder barst.
Meer dan 70% van wat je proeft komt door het reukvermogen. Daarom zit er vaak minder smaak aan eten wanneer je neus dicht zit. Drinken uit een bierflesje maakt het moeilijker om het bier te ruiken, hierdoor kan je de smaak niet optimaal proeven. Dit is ook de reden dat veel mensen tap bier lekkerder vinden.
Onder een half pint wordt een glas verstaan met een inhoud van 28,4 cl. Het Nederlandse begrip pintje komt daar qua inhoud redelijk dicht bij in de buurt.
De smaak is niet bepalend
Maar níet aan de genen die bepalend zijn hoe je smaak waarneemt. Een onderzoek onder 330.000 proefpersonen wijst uit dat het te maken heeft met een genetisch bepaalde psychische invloed die koffie en bier op je kunnen hebben en je een bepaald gevoel kunnen geven.
De grote boosdoener is zonlicht. "De hop in het bier verandert onder invloed van zonlicht van smaak", aldus de meesterbrouwer. "Als je twee biertjes proeft, eentje vers en eentje die vijf minuten in de zon heeft gestaan, dan proef je al verschil." Het bier krijgt een muffig luchtje.
Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken. Krijg je een vermoeden van zwavel of een muffe, duffe geur – dan kún je het drinken, maar zal het waarschijnlijk niet lekker smaken.