Delfts blauw ontstond in de 16e eeuw als goedkope replica van het Chinees porselein. Tussen 1650 en 1750 kende het Delfts blauw haar hoogtepunt. Tegenwoordig is Delfts blauw nog steeds populair en staat bekend als "typisch Nederlands". Het eerste Chinese porselein werd door de VOC naar Nederland meegenomen.
Delfts aardewerk is geglazuurd aardewerk dat voor het eerst in het begin van de 17e eeuw werd gemaakt in Delft, Nederland. De inspiratie voor de beschilderingen kwam van het Chinees porselein, dat men met de VOC schepen naar Holland importeerde.
Aan het einde van de 16e eeuw introduceren eerst de Portugezen en later de Nederlanders zelf Chinees porselein, met zijn kenmerkende blauwe beschildering, in Nederland. Dit geïmporteerde porselein was fijn en sierlijk en was onmiddellijk zeer gewild.
Als u wil weten wat uw Delfts blauwe aardewerk waard is kan u terecht bij de Federatie van Taxateurs, Makelaars, Veilinghouders in roerende zaken via www.federatie-tmv.nl. Deze organisatie helpt u een taxateur te vinden die uw aardewerk kan taxeren.
In Delft was er geen porseleinaarde als grondstof en dus kon er geen porselein gemaakt worden. Delfts Blauw is majolica of plateel, tinglazuur-aardewerk. Delfts Blauw of Delfts aardewerk is een algemene naam voor blauw-wit gedecoreerd aardewerk.
Hoe herkennen we antieke chinese vazen en porselein? Chinese vazen en bij uitbreiding alle chinees porselein is vaak voorzien van een stempel, zegelmerk of merkteken. Dit is vaak aangebracht op de onderkant van het stuk.
Delfts aardewerk kan aan de onder- of achterzijde gemerkt zijn met letters of figuratieve tekens. Dit zijn fabrieksmerken waarmee de productieplaats wordt aangegeven. In het merk is de naam van de. plateelbakkerij of de naam van een eigenaar of beheerder verwerkt, soms voluit geschreven.
Delfts Blauw is het wereldberoemde aardewerk dat sinds de zestiende eeuw in Delft wordt geproduceerd. Tussen 1600 en 1800 was het aardewerk populair onder rijke families, die onderling pronkten met hun Delfts Blauwe collecties.
Daarom kan Antiek Picart u altijd hoge prijzen bieden als u besluit om uw Vieux Paris vazen of Delfts blauw te verkopen. Van het hippe Perignem keramiek tot een klassieke Delftse schotel of een servies in vieux-tournai. AntiekPicart is gespecialiseerd in een ruime waaier van aardewerk en Europees porselein.
Een (Delfts blauw) wandbord als relatiegeschenk
Ook kleine Delftsblauwe geschenken vind je al vanaf €1.99in onze shop.
delfts blauw {het}
delftware {znw.}
Sinds 1879 staat op ieder artikel van de Koninklijke Porceleyne Fles het merkteken dat rechts te zien is. Links van het merk staan de initialen van de schilder, rechts een tweetal letters, die de jaarcode aangeven. Zie hiervoor de lijst met Jaarcodes.
Delft kent een wereldwijde reputatie dankzij de relatie met Johannes Vermeer, Delfts blauw aardewerk en het Koninklijk Huis. Laat het verleden tot leven komen terwijl u langs grachten, kerken, herenhuizen en rechtbanken loopt. De universiteitsstad biedt ook rondvaarten over de grachten, musea, markten en veel kroegen.
Na enige ervaring is het materiaal zeker ook aan de voor- of bovenkant te herkennen, maar de onderkant van de standring geeft het makkelijker weg. Als de ongeglazuurde rand wit en hard is, dan heb je porselein in handen. Zie je de klei en is het een tint grijs of zelfs licht rood, dan heb je aardewerk in handen.
Voel of je met een echt stukje 17e of 18e eeuws Delfts aardewerk te maken hebt. Pak het object op en voel het gewicht. Is het zwaarder dan verwacht, zet het dan netjes terug en loop meteen door. Heb je een 'leeg melkpak' ervaring, dan zou het zomaar oud kunnen zijn.
Voor elke bloem is er een mooie Delfts blauwe bloemenvaas. Tulpen, rozen, narcis, de hyacint en de anjer zijn maar een paar van Nederlandse bekendste bloemen.
Delfts blauw is opgebouwd uit vijf blauwtinten. Hoe meer de verf wordt verdund met water, hoe lichter de tint. De opbouw van de kleuren zorgt voor diepte en is dus sterk bepalend voor de kwaliteit en uitstraling van het schilderwerk.
Omdat 'Delfts aardewerk' geen beschermde merknaam is, wordt de term tot op de dag van vandaag gebruikt voor blauw-wit gedecoreerd keramiek.
De kleuren variëren van sterk helderblauw tot zachte violet en grijsachtig. De contouren, of 'trek', zijn aangezet met donkerblauw, zwart of licht roodpaars. Zelfs nu nog kunnen we met behulp van de schaduw van de blauwe versiering en de contouren een stuk Delfts aardewerk dateren.
Geïnspireerd door het Japanse porselein (Kakiemon en Imari), dat halverwege de zeventiende eeuw ons land bereikte, gingen de Delftse plateelbakkers aardewerk maken in deze verschillende kleurstellingen. De ondergrond bleef wit, maar deze werd gedecoreerd in de kleuren groen, rood en blauw.
De Holland Winkel heeft honderden verschillende Delfts blauwe producten o.a. Delfts blauwe souvenirs en hand beschilderd aardwerk. We hebben een grote keuze aan Delft Blauwe vazen, molens en natuurlijk het beroemde Delfts blauwe kussend paartje.
De waarde van een Chinese vaas wordt bepaald door verschillende factoren. Enerzijds doet de ouderdom van de vaas er natuurlijk toe, maar ook de staat en de kwaliteit van beschildering kunnen bijdragen tot een hogere waarde van uw Chinese vaas.
Porselein is licht servies, kras- en stootvast en geschikt voor dagelijks gebruik. Aardewerk daarentegen is zwaarder en breekt sneller. Hiermee is het ook minder geschikt voor dagelijks gebruik. Porselein gaat dus niet alleen een stuk langer mee, maar is daarmee ook een stuk duurzamer.
Keramisch servies is wat minder stootbestendig dan porselein, maar door een glazuurlaag die erop aan wordt gebracht, is het wel zeer krasbestendig. Bovendien is het vaak verkrijgbaar in andere kleuren dan wit.