Purschuim staat bekend om z'n goede hechting op de ondergrond. Het hecht op vrijwel elke gangbaar bouwmateriaal zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, gips, metalen en glas. Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim.
Gespoten PUR is sterk, stabiel en vormvast, punt. Het zal niet krimpen noch verzakken, zelfs niet bij isolatiediktes tot 50 cm. Wat wel heel erg belangrijk is bij de plaatsing, is dat die gebeurt in verschillende lagen.
Ja, purschuim kan geschilderd worden met de meeste soorten verf. Wij raden aan een acrylverf te gebruiken voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat je een primer aanbrengt voordat je het schuim verft om de best mogelijke hechting van de verf op het oppervlak te krijgen.
Pur schuim wordt doorgaans gebruikt voor het afdichten en bevestigen van kozijnen en kaders van deuren. Daarnaast is het een efficiënt middel om naden en kieren makkelijk en snel te dichten.
Purschuim is vochtbestendig, maar niet volledig waterdicht. Het schuim in de spouwmuur in de buitengevel is bestand tegen condens of hemelwater. Tegen langdurig contact met water, zoals in een zwembad, of stilstaand water is het niet bestand.
Geheel waterdichte purschuim is er niet. Een purschuim met een hoge dichtheid zal minder water absorberen als een meer open purschuim. Waterdichte purschuim kunnen we dus helaas niet over spreken maar het is geen probleem wanneer purschuim in contact komt met water. Purschuim is namelijk dampopen.
Hoe lang het schuim moet uitharden, hangt af van het soort bouwschuim. Bij snelhardend schuim is het uitharden binnen een paar minuten voltooid.Bij ééncomponent standaardschuimen duurt het soms vijf tot acht uur voordat ze volledig zijn uitgehard.
Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E. Purschuim vulling zorgt voor een langere levensduur van uw woning.
Uitzetten purschuim
De expansie is verschillend voor een pistoolschuim en een handschuim. Handschuim zal over het algemeen uitzetten tot 150-200% wat betekent dat je de voeg slechts voor zo'n 30-40% moet vullen. Pistoolschuim zal slechts uitbreiden tot 50-100%, dus hier moet je de voeg voor minstens 60-70% vullen.
Purschuim een veelzijdig gebruikt middel dat je in elke woning tegenkomt. Het wordt al vele jaren in de bouw gebruikt en wordt daarom ook wel bouwschuim genoemd. Purschuim komt in veel verschillende soorten en wordt gebruikt om naden te dichten, woningen te isoleren, als brandwerende afdichting en nog veel meer.
Heb je de gaten gevonden, maak het dan wel dicht met het juiste materiaal. Muizen kunnen door heel veel materialen heen knagen. Purschuim, hout en kit zijn niet effectief.
Na uitharding kan men het schuim zagen, boren en schilderen en eventueel voorzien van een pleisterlaag.
Niet uitgehard PU-schuim kan worden verwijderd met een plamuurmes of een soortgelijk gereedschap. Scoor eerst met het mes in het schuim om kleine gaatjes te maken. Gebruik vervolgens een stofzuiger om het schuim op te zuigen. Veeg ten slotte alle resten weg met een vochtige doek.
Purschuim binnen enkele weken opgebruiken
Wanneer je de schuimbus op het pistool hebt laten zitten en je gaat deze op een later moment toch van de bus halen, is het belangrijk de bus voordat je deze van het pistool draait, alsnog leeg te spuiten.
De bekendste, en meest geproduceerde vorm van hard PUR is het polyurethaanschuim. Als hard schuim komt het vaak voor als isolatieschuim uit een spuitbus. Het is een materiaal (ook het schuim) dat een kunstenaar zelf kan produceren uit twee componenten, hierdoor wordt het in de kunstwereld veelvuldig gebruikt.
Flexibele purschuim is geschikt voor de afdichting van kozijnen die geplaatst worden met behulp van mechanische bevestigingsmiddelen zoals kozijnankers. Door het flexibele karakter van dit type schuim zal het wel noodzakelijk zijn om bij het gebruik hiervan meerdere mechanische bevestigingen te voorzien .
Eenmaal uit de bus wordt purschuim erg snel kleverig. Van niet-poreuze ondergronden is het vrij gemakkelijk te verwijderen zolang het niet is uitgehard. Dit kan je doen met behulp van de eerder genoemde handreinigingsdoekjes. Bij poreuze ondergronden krijg je het grootste gedeelte weg vaak weg.
Nadat PU schuim volledig is uitgehard, kun je het eventueel overschilderen. Wil je onregelmatigheden wegwerken, raden we aan om de purschuim lichtjes te schuren. Wat je ook gemakkelijk kunt doen na uitharden is het afsnijden van je schuim met een scherp snijmes, in de gewenste vorm.
Met PUR stapelblokken en steen lijmen
Als steenlijm is PUR daarentegen weer wel heel goed te gebruiken. Wil je steen lijmen met PUR kies dan voor een speciale PU steenlijm zoals Tackmasters Brick Fix. Deze praktische steenlijm van PUR is gebruiksklaar, watervast en hard snel uit.
PUR wordt gezien als een probleemplastic. Met name de zachte schuimen kunnen erg gaan degraderen en problemen veroorzaken. Omdat de zachte PUR schuimen een open celstructuur hebben kan de degradatie ook van binnenuit optreden.
Ja, zolang de ondergrond droog, stof en vetvrij is. Gespoten PUR isolatie hecht zich op elke ondergrond.
PUR schuim isoleert zo goed omdat het luchtdicht is.
Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Dit type schuim wordt vaak gebruikt in buitentoepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen. Er zijn echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je polyurethaanschuim gebruikt in natte of vochtige omgevingen.
Isolatie uit PUR-PIR is dampremmend op zich, waardoor een dampscherm niet nodig is. Voor een optimale luchtdichtheid maken we kieren wel dicht met PUR-isolatieschuim en verkleven we naden met tape. Voor binnenmuren bestaan deze isolatiepanelen ook met een afwerkingslaag uit gipskarton.
Nadelen van PUR isolatie
Misschien wel het grootste nadeel is dat het geen milieuvriendelijke keuze is. Zo komen er bij het aanbrengen chemische gassen vrij, namelijk HFK's en HFO's. Dit is ook de reden waarom PUR schuim volgens strenge regels aangebracht moet worden door professionals.