Alle zendmasten kun je vinden op de kaarten op de website van het Antennebureau. Hier vind je ook resultaten van metingen aan elektromagnetische velden van mobiele netwerken, ook op 5G-testlocaties. Op deze pagina staat ook een video die uitlegt hoe zo'n meting wordt uitgevoerd.
Vuistregel maximaal 3 kilometer. Het bereik van een GSM mast in een buitengebied is gemiddeld 5 kilometer. Hoe verder de locatie van de mast is verwijderd hoe lager de signaalsterkte en hoe meer vermogen het modem van een locatie moet gebruiken om een goede verbinding tot stand te brengen.
Wat is 5G internet? 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Belangrijkste kenmerk is de extreem hoge snelheid. 5G is niet alleen sneller dan 4G, het kan ook meer data versturen, is stabieler en is minder belastend voor de accu van jouw apparaat.
Zendmasten (gsm-masten) staan verspreid over het hele grondgebied van het Brussels Gewest. Op dit moment zijn er ongeveer 1500 locaties. Maar voor een volledige dekking van het netwerk en om aan alle behoeften van de nieuwe technologieën die zich ontwikkelen (4G, 5G...)
Op de netwerken van KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo staat 5G internet nu aan. Het verschilt per provider en per abonnement of je toegang hebt tot het 5G-netwerk. Eind juni 2020 vond de frequentieveiling plaats van lagere 5G-frequenties (700, 1400 en 2100 MHz).
Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Alle zendmasten kun je vinden op de kaarten op de website van het Antennebureau. Hier vind je ook resultaten van metingen aan elektromagnetische velden van mobiele netwerken, ook op 5G-testlocaties.
Welk gsm-netwerk gebruikt Telenet voor zijn Telenet-gsm-abonnementen? Telenet-simkaarten maken dus verbinding met het mobiele BASE-netwerk. Bovendien zouden we eerder het tegenovergestelde moeten zeggen: Telenet gebruikt zijn eigen gsm-netwerk en BASE gebruikt het gsm-netwerk van Telenet voor zijn BASE-simkaarten.
Zoek de antenne masten bij u in de buurt. Wil je de provider weten? Ga naar https://ltemasten.nl. Met behulp van deze site kunt u de locaties van de GSM, UMTS (3G), LTE (4G), 5G en C2000 zenders bij u in de gemeente vinden.
Welke verschillen zijn er met 4G:
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Alle regels voor het plaatsen van antennes staan in het Nationaal Antennebeleid. Voor antennes hoger dan 5 meter is toestemming van de gemeente nodig. Voor kleinere antennes meestal niet.
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Zo kan je eerst eens proberen of het helpt om naar buiten te lopen, of te bellen vanuit een bepaalde plek in je huis waar het bereik zo optimaal mogelijk is. Let er ook eens op hoe je de telefoon vasthoudt: als je die rechtop houdt kan dat ook nog weleens schelen in het bereik. Een andere optie is een GSM Repeater.
Uit de test komt Orange als algemene winnaar wat betreft de kwaliteit van het mobiele internet. 85,8 procent van de verbindingen waren goed genoeg om 1080p-video's te streamen of om een HD-videogesprek te houden. Proximus volgt kort op de tweede plaats (84,8%) met Telenet (81,8%) als derde.
Hieruit bleek dat Telenet/Base het hoogste scoorde. Daarna kwam Proximus, gevolgd door Orange. Telenet/Base biedt het snelste mobiel internet, waarbij, net als bij Orange, gebruikers gemiddeld 81 procent het 4G-netwerk gebruikte. Alleen Proximus scoorde hier beter, met een score 87 procent.
Over Telenet Group
Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel. Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefoniediensten in België.
Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten. Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de Europese bevolking last van EHS.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Nee, om gebruik te kunnen maken van 4G of 5G internet heb je geen speciale simkaart nodig. Wel heb je hiervoor desgewenst een sim only abonnement met 5G nodig en een toestel dat vervolgens ook geschikt is voor 5G.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.