De oudst bekende aprilgrappen zijn uit het begin van de zestiende eeuw. Dit waren vaak grappen waarbij iemand voor een nepboodschap op pad werd gestuurd. Waar het vandaan komt is onduidelijk. De grappendag lijkt op feesten als carnaval, maar het kan ook te maken hebben met de wisseling van seizoenen.
In Nederland wordt de inname van Den Briel (Brielle) door de watergeuzen op 1 april 1572 genoemd als de oorsprong van de grappendag. Het grapje 'op 1 april verloor Alva zijn bril' komt daar namelijk vandaan. Dit mopje slaat op de Spaanse hertog van Alva die het gezag had over Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Op 1 april 1962 kwam de beeldhouwer Edo van Tetterode in het nieuws met een aprilgrap. Hij liet op het strand bij Zandvoort een beeld van het Paaseiland, de Loeres, aanspoelen. De media verspreidden het bericht en velen kwamen er op af. Pas dagen later heeft Van Tetterode zich als maker bekend gemaakt.
De oorsprong wordt meestal in de zestiende eeuw gelegd. De bekendste verklaring is waarschijnlijk het invoeren van de Gregoriaanse kalender in 1582, opgedragen door Paus Gregorius XIII. Vóór dat jaar werd oud en nieuw in katholieke landen acht dagen lang gevierd, van 25 maart tot en met 1 april.
Het mysterie rondom 1 april
Deze dag wordt niet alleen gevierd in Nederland, maar in veel meer landen waaronder Frankrijk (poisson d'avril), Engelstalige landen (April Fool's Day), Duitsland (Narrentag), en Rusland (Dyen Doeraka).
Het was een grap van kunstenaar Edo van Tetterode. Vanaf die tijd proberen alle kranten ook een leuke 1 april grap te verzinnen. Kikker? Waar de uitspraak: 1 april, kikker in je bil!
Spaanstalige landen vieren 1 april op 28 december, daar wordt het de 'Dag van de Onnozele Kinderen' genoemd. Ook dan is er sprake van onschuldige grapjes en verzonnen nieuwsberichten. In Azië wordt niet of nauwelijks 1 april gevierd. In China zijn 1-aprilgrappen zelfs verboden.
April staat bekend om het mooie lenteweer, het begin van warmer weer en precies op het moment dat de paashaas zijn opwachting maakt! We weten dat het de vierde maand van het jaar is, maar dat is alleen volgens de Gregoriaanse kalender waar we ons nu aan houden.
April wordt ook wel eens grasmaand, paasmaand en eiermaand genoemd. De naam april komt misschien van het Latijnse woord aperire, wat openen betekent.
De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31).
Antwoord: De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar! De maand waarin de keizer werd geboren werd ter ere van hem genoemd: Juli (Julius). De lengte van een maand is gebaseerd op de omlooptijd van de maan.
Deze zaterdag is het 1 april: tijd om vrienden en collega's voor de gek te houden. Deze dag wordt niet alleen gevierd in Nederland, maar in veel meer landen waaronder Frankrijk (poisson d'avril), Engelstalige landen (April Fool's Day), Duitsland (Narrentag), en Rusland (Dyen Doeraka).
De woorden maan en maand zijn etymologisch verwant. Oorspronkelijk was een maand niet een twaalfde van een zonnejaar maar een deel van een maanjaar. Uit opgegraven kerfstokken is gebleken dat men al tijdens het Paleolithicum het tellen van de dagen in verband bracht met de maanfasen.
De minst voorkomende verjaardag vonden de onderzoekers vrij snel: 29 februari. Logisch; omdat de datum slechts eens in de vier jaar voorkomt. De eerste datum die daarna het minst vaak voorkwam, was 1 januari, en dat snappen we ook wel weer. Augustus en september waren overall de meest populaire geboortemaanden.
De minste mensen (9,7 duizend) zijn jarig op schrikkeldag 29 februari. Ook 1 januari is niet zo populair (31,7 duizend jarigen).
Volgens onderzoek van Harvard University is er één maand in het bijzonder waarin de meeste mensen ter wereld jarig zijn. Je raadt het al: september! Om precies te zijn op 16 september. In Nederland zijn er op 25 september de meeste mensen jarig.
In april kun je in Zuid-Europa op bestemmingen als Madeira, de Canarische Eilanden en Kreta genieten van heerlijke lentewarmte rond 18-25°. Als je verder weg reist, kan april echt heet zijn - met temperaturen die de 30 naderen op zonnige bestemmingen als Egypte, de VAE en de Seychellen.
1827 - Joseph Dixon produceert voor het eerst potloden op industriële schaal. 1845 - Léon Foucault en Hippolyte Fizeau maken de eerste foto van de zon. 1963 - De Sovjet-Unie lanceert het Loena 4 ruimtevaartuig om een zachte landing op de maan te proberen.
Kikker vertelt je te vertrouwen op je intuïtie, het samenspel van jouw zintuigen te verfijnen, jezelf te zuiveren en te ontdoen van alles wat een illusie is. Een illusie die jou probeert af te houden van wie je werkelijk bent.
Opmerkelijk: als hij boos is, laat de kikker een hoog piepend geluid horen, vergelijkbaar met een hondenspeeltje.
Een kikker oppakken doe je dus maar beter niet.
Niet alleen is het erg stresserend voor het dier, maar aan je handen zitten ook vuil, vet en zeepresten, die de doorlaatbare huid van de kikker kunnen verstoppen en zo zijn toegang tot water en zuurstof blokkeren.
Oorspronkelijk kende de Romeinse kalender maar tien maanden en begon het jaar in maart. De laatste maand van het jaar, december, werd gevolgd door een naamloze winterperiode.
De naam april komt vermoedelijk van het Latijnse werkwoord aperire, dat "openen" betekent. Waarschijnlijk verwijst dit naar de groei van de planten en bloemen in de lente. Een andere theorie stelt dat de naam is afgeleid van een woord dat 'tweede' betekent, of van Aperta, een bijnaam van Apollo.