De werking
Een transferpers doet eigenlijk maar één ding: door middel van een hete plaat een transfer op kleding 'drukken'. De plaat van de transferpers wordt heet, het transfer wordt op de kleding gelegd, en de plaat wordt op het transfer en de kleding gedrukt. Door de hitte gaat de transfer over op de kleding.
Hoewel transferpersen vaak worden gebruikt om textiel te bedrukken kan je via de verschillende soorten persen ook mokken, borden, tegels, paraplu's, petten en andere items bedrukken. Hierbij kan je werken met inkten, folies en andere transfer materialen.
Een goede transferpers heeft een gietijzeren onderplaat en moet je met moeite kunnen verplaatsen omdat hij zo zwaar is. Op de onderplaat komt veel druk te staan en moet lang mee kunnen gaan. Hierom moet deze gemaakt zijn van zware kwaliteit gietijzer.
Om fullcolour transfers voor op textiel te maken, kunt u werken met een Sublimatieprinter, OKI White Toner printer of Eco-Solvent printer in combinatie met een printbare textielfolie Daarnaast kunt u ook direct op textiel printen met een DTG printer of kant en klare transfers met een DTF printer.
Wat heb je hiervoor nodig:
Transferpers. Sublimatie printer. Sublimatie inkt. Sublimatie papier.
Dit verschilt per printer model en kan door het grote aantal printers op de markt niet door de fabrikant van het papier getest worden. Wij raden altijd aan om met een aantal vellen te testen voordat je een productie start. Wij adviseren onze transferpapieren te printen en een van onze OKI Laser Printers.
De eerste parameter is de druk, wij raden aan om deze tussen 3-4 bar te zetten. De tweede parameter is de temperatuur, de meeste kwaliteiten transfers moeten geperst worden aan 145°C, de kookwasbestendige kwaliteiten aan 180°C.
De pers kan door zijn gebogen oppervlak petten persen, heeft een hoge druk (zelf in te stellen) en geeft een gelijkmatige temperatuur voor een mooi resultaat. Tevens is de pers erg stabiel door de zware kwaliteit. Een ongelijkmatige ondergrond kunnen door de pootjes worden opvangen door ze te verstellen.
Een transfer kost minder moeite als je: 1) het zwaartepunt van je gewicht boven je of vóór je knieën verplaatst door voorover te buigen en daardoor jouw knieën kan buigen om meer kracht te kunnen zetten bij het overeind komen. 2) de transfer zoveel mogelijk in een (vloeiende) beweging uit voert.
Na het wassen eerst even goed strijken. Dan de afbeelding op de plek neerleggen waar je hem wilt hebben en even goed met het midden van het strijkijzer er overheen. Natuurlijk zonder stoom. Stevig aandrukken zodat hij goed overgenomen wordt.
Om de flexfolie bedrukking mooi af te werken en eventuele plekken die omhoog zijn gekomen tijdens het verwijderen van de backing, raden wij aan om je werk altijd na te persen (3-5 seconden).
Wij raden altijd aan om kleding 3 seconden voor te persen zonder folie. Zo weet je zeker dat het kledingstuk vrij is van kreukels en vocht. Na de hoofdpers kan je de kleding ook nog 3 seconden napersen. Zo zorg je ervoor dat het design strak op het shirt zit.
Werkelijke afmetingen zijn afhankelijk van de maat van het textiel en afmeting van het logo. T-shirt - Rug logo Plaats het ontwerp in het midden van het shirt en 1/3 vanaf de onderkant van de oksel. T-shirt - Klein borst logo Plaats het ontwerp midden onder de linker hals-naad en 1/3 vanaf de onderkant van de oksel.
Werk met een White Toner printer
White toner laser printers, zoals de OKI White Toner Pro741WT en Pro8432WT, printen naast CMYK kleuren ook wit. Zo kan je met laser transferpapier ook eenvoudig zwart textiel bedrukken. De white toner geeft een uitstekende ondergrond voor de overige kleuren.
Verschillen in het kort:
Inkjetprinters zijn goed in foto's op glanzend papier. Laserprinters zijn goed in scherpe teksten en afbeeldingen met scherpe overgangen. Inkt op papier is minder vochtbestendig dan toner. Uitdrogen van inkt kan verstoppigen in de inkjetprinter veroorzaken.
Gebruik flexfolie verwijderaar
De meest effective manier om flexfolie (maar ook flockfolie en transfers) te verwijderen is door flexfolie verwijderaar te gebruiken. Wij raden zelf AlbaChem VLR flexfolie verwijderaar aan.
DTG printers zijn verkrijgbaar vanaf € 12.995,00 ex BTW (Listprijs).
Kies bijvoorbeeld een standaard flexfolie of ga voor een speciale glitterfolie, effectfolie of flockfolie met een velours uitstraling. Ga je sportkleding bedrukken of andere producten van 100% polyester gebruik dan blockout. Zelf printen met jouw inktjet printer ga dan voor de printbare flex.
Vaak gestelde sublimatie vragen
Hoe hoger het percentage polyester hoe levendiger de kleuren worden. Kan ik met een inkjet of andere printer sublimeren? Het is niet mogelijk om met een standaard inkjet of laser printer te sublimeren. Hiervoor moet een speciale sublimatie printer en inkt gebruikt worden.
Koop een chemisch oplosmiddel dat bedoeld is voor het verwijderen van letters en strijkapplicaties. Er zijn oplosmiddelen die speciaal voor dit doel gemaakt worden, XBronXBron maar je kunt ook huishoudelijke oplosmiddelen proberen zoals nagellakverwijderaar, ontsmettingsalcohol of een sticker- en lijmverwijderaar.
Sublimatiedruk is een techniek die gebruikt kan worden om een print als het ware in het oppervlakte van het product te bakken. Wanneer de speciale sublimatie-inkt wordt verhit tot 200 ℃, laat deze los van het printpapier en hecht deze in de coating van bijvoorbeeld de kleding, mok of aluminium plaat.