Zijn diverse onderzoeken over geweest en word nog steeds onderzocht: voorlopig komt men uit op gemiddeld 20 kilo per dag, afhankelijk van voeding en weer.
Want wat normaal is verschilt per paard en is sterk afhankelijk van wat voor voer het paard krijgt. Hoe vaak een paard moet poepen is erg persoonlijk (vraag maar eens rond op stal hoe erg dit kan verschillen). Wat belangrijker is dan een richtlijn als 15 keer per dag, is dat er enigszins regelmaat inzit.
17,5 kg poep per dag
Een paard produceert gemiddeld ongeveer 17,5 kilo mest per dag, ofwel 6387,5 kilo per jaar. Natuurlijk hangt dat af van hoe groot je paard is en hoeveel hij eet. Normaalgesproken zal hij zo'n 15 keer per dag mesten, maar dat is - net als bij mensen - heel persoonlijk.
Merries en ruinen mesten gemiddeld zo'n 8 tot 12 keer per dag, bij hengsten en veulens is dit vaak wat meer. Paarden die veel hooi eten mesten gemiddeld vaker dan paarden die voornamelijk vers gras als ruwvoer binnenkrijgen.
Afhankelijk van de frequentie van mesten, soort strooisel en aantal uren weidegang zal een pony/paard tussen de 4,4 en 15 m³ stalmest produceren. Aan de opslag en afvoer van deze mest zijn regels verbonden waarbij onderscheid gemaakt word tussen hobbymatig en beroepsmatig houden van paarden.
Re: Hoeveel poept een paard per dag, en hoeveel een shet (kilo) Zijn diverse onderzoeken over geweest en word nog steeds onderzocht: voorlopig komt men uit op gemiddeld 20 kilo per dag, afhankelijk van voeding en weer.
Het voor- en najaar zijn de beste periodes om je weiland te bemesten met dierlijke mest, omdat een vochtige bodem de voedingsstoffen uit de mest beter opneemt. Je kan maximaal twintig ton dierlijke mest per hectare per gift gebruiken. Dierlijke mest kan je twee keer per jaar toedienen.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden. Allemaal zeer positief dus!
'Paardenkak' klinkt kindertaal in mijn oren en 'paardenpoep' kan zeker wel in 'Karrewiet' en misschien ook wel in een journaal voor volwassenen.
Zo'n 700 onfortuinlijke ruiters raken jaarlijks zo ernstig gewond dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Kneuzingen (40 procent) en fracturen (35 procent) zijn de meest voorkomende letsels. Vijf procent van de slachtoffers loopt hersenletsel op. Vijf paardrij-ongevallen per jaar kennen een dodelijke afloop.
Poepen en afvallen
Je weegt oprecht een stuk minder na het poepen. Zorg er simpelweg voor dat je naar de wc moet en je lichaam doet de rest. Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow.
Paarden eten soms hun eigen mest of eten mest van andere paarden. Dit ziet er niet smakelijk uit, maar heeft meestal een oorzaak. Het kan duiden op tekorten in de voeding of verveling. Mest eten komt regelmatig voor bij veulens.
Laat je hond dus nooit paardenpoep eten. Wanneer een paard ontwormd is, of andere medicatie heeft gehad, kan het voor de hond fatale gevolgen hebben wanneer die de uitwerpselen tot zich neemt.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
De mestboekhouding is verplicht vanaf 350 kg stikstof (circa 6 paarden) of 3 hectare landbouwgrond.
Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.
In de moestuin (volle grond)
Aardbeien wortelen graag in een luchtige, humusrijke en vochthoudende grond. In de meeste gevallen doe je er daarom goed aan om bij het plantklaar leggen van de grond een extra hoeveelheid DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest in te werken.
Paardenmest met stro moet dus composteren, en er wordt gezegd dat je rijpe = oude mest moet gebruiken. Maar al sinds 1991 gebruiken wij verse paardenmest in de tuin. Op 2 voorwaarden, wij spitten of werken de mest onder en dat doen we in november of december.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Paarden en schapen gaat meestal prima samen. Als je nog schapen moet aanschaffen, kies dan bij voorkeur een beetje stevig of pittig ras.
Gemiddeld kan een weide, als je de helft van de lengte van het gras laat staan, na 30 dagen genoeg herstellen om opnieuw begraasd te worden. Als je teveel paarden hebt voor de oppervlakte aan weides die je ter beschikking hebt, kan je gebruik maken van een paddock waar de paarden (tijdelijk) met hooi bijgevoerd worden.
Meestal gaan de krampen na 10-15 minuten stappen en een keer mesten vanzelf weg en is het paard daarna weer pijnvrij. Gaat de koliek niet binnen 15 minuten over, dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen.
Paardenmest bevat veel stikstof in vergelijking tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof zoals Engels raaigras en brandnetel, het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.