Om in Nederland te mogen werken, is het belangrijk dat je over een onbeschadigd identiteitsbewijs of paspoort beschikt. Zo is een Burgerservicenummer (BSN-nummer) noodzakelijk om te kunnen werken in Nederland. Heb je deze nog niet? Dan helpen we jou, uiteraard kosteloos, met het aanvragen van dit nummer.
Of u in Nederland mag werken hangt af van uw nationaliteit. U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig.
U moet een burgerservicenummer (BSN) hebben
U kunt niet werken in Nederland zonder burgerservicenummer (BSN). Uw werkgever gebruikt een BSN om belastingen en premies te betalen over uw loon. U krijgt een BSN als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Dit kan bij gemeentehuizen met een RNI-loket.
Iedereen met een nationaliteit van één van de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland mag in Nederland werken. Voor deze landen geldt vrij verkeer van werknemers.
Een BSN is uniek gekoppeld aan een persoon. Als iemand is overleden, blijft het BSN gekoppeld aan deze persoon en wordt niet opnieuw uitgegeven. Iedereen die in Nederland gaat werken of studeren heeft een Burgerservicenummer nodig. Zonder BSN mag je in Nederland niet werken of studeren.
Als u buiten Nederland woont, kunt een burgerservicenummer krijgen als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). In sommige situaties kunt u ook op een andere manier aan een BSN komen: Heeft u recht op AOW? Dan kunt u ook een burgerservicenummer krijgen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
U kunt zich dan laten inschrijven als niet-ingezetene in de BRP (ook wel RNI, de Registratie van Niet-Ingezetenen). Na inschrijving in de RNI krijgt u een uittreksel met uw burgerservicenummer (BSN). Het BSN heeft u in de meeste gevallen nodig voor uw contact met de Nederlandse overheid.
De IND toetst of u aan alle voorwaarden voldoet om een verblijfsvergunning te krijgen. Binnen 90 dagen hoort u of u een verblijfsvergunning krijgt of niet. De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd. Na 5 jaar kunt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.
Een werkvisum binnen Europa
Dit houdt in dat jij vrijwel overal binnen de Europese Unie als Europees Staatsburger gewoon zonder problemen aan het werk kunt. Voor landen in Europa die geen deel uitmaken van de Europese Unie, dien je wel een werkvisum aan te vragen.
Alleen een werkgever kan een tewerkstellingsvergunning (werkvergunning) aanvragen. Een werknemer kan dit dus niet doen. Kijk op werk.nl > werkvergunning voor de voorwaarden en regels.
Uitzondering: als u al een ononderbroken periode van 5 jaar beschikt over een verblijfsvergunning waarmee u arbeid mag verrichten, kan de verblijfsvergunning voor maximaal 5 jaar worden afgegeven. Voor lerend werken geldt dat de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid maximaal 1 jaar geldig is.
Hoe lang duurt het voordat het burgerservicenummer er is? We vragen een beetje geduld van u. Als wij uw aanvraag binnen hebben, duurt het namelijk ongeveer 8 weken voordat u (of de andere persoon) het burgerservicenummer in huis hebt.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Inschrijven bij gemeente
Als u zich inschrijft zorgt de gemeente voor: Een burgerservicenummer (BSN) voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. Registratie in de Basisregistratie personen (BRP) waarin alle inwoners van Nederland (ingezetenen) staan geregistreerd.
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever. UWV verstrekt alleen een werkvergunning als aan strikte voorwaarden is voldaan.
Er zijn 2 soorten werkvergunningen: Tewerkstellingsvergunning (TWV) Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA)
U verdient minimaal 100% van het bruto wettelijk minimumloon voor 21 jaar en ouder. Ook als u jonger bent dan 21 jaar. Bent u alleenstaand ouder en wilt u uw kind naar Nederland halen? Dan geldt een bedrag van minimaal 70% van het bruto wettelijk minimumloon voor 21 jaar en ouder.
Vraag zo snel mogelijk om verlenging van uw asielvergunning of om een asielvergunning voor onbepaalde tijd. Dit kan alleen met het schriftelijke aanvraagformulier. De aanvraag kost € 207,00.
Heb ik een burgerservicenummer (BSN) nodig om een bankrekening te openen? Als u in Nederland belasting betaalt, dan heeft u een burgerservicenummer nodig om een bankrekening te openen. De bank kan u daarom vragen om een identiteitsbewijs waarop uw BSN staat als u een rekening opent.
Mag ik in Nederland werken zodra ik mijn burgerservicenummer (BSN) heb? Nee, dat mag niet zomaar. Het hangt ervan af waar u vandaan komt. In sommige gevallen hebt u eerst een verblijfsvergunning en/of een werkvergunning nodig.
U kunt geen paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen. U mag niet stemmen.