Bbq benodigdheden: BBQ, aanmaakblokjes, kolen, lucifers of aansteker. Garnering: citroenschijfjes voor op vis, kruidenboter voor op het vlees, waterkannen met limoen en munt, tafelsauzen, kant-en-klare salades, gebakken uitjes, kroepoek.
Steek minimaal een uur voordat je wilt barbecueën de kolen aan.
De algemene richtlijn hierbij: hoe meer houtskool of briketten in je barbecue, hoe meer aanmaakblokjes je nodig hebt. Steek de aanmaakblokjes aan terwijl je ze veilig ingraaft. Wacht even tot ze vlam vatten. Stapel dan met een kolentang of oude vleestang de stukken houtskool of briketten zo dicht mogelijk bij de vlam.
Giet water in deze bak om rookontwikkeling te voorkomen. Laat de bbq met deksel erop op temperatuur komen. Plaats de gerechten boven de lekbak op het grillrooster. Speel met de ventilatieroosters voor de juiste luchttoevoer.
Schroei het vlees kort toe
Schroei het vlees kort langs beide kanten toe boven de hete kolen van de barbecue. Leg het daarna wat verder van de kolen en geef het vlees tijd om rustig verder te garen.
Houtskool kan niet rechtstreeks worden aangestoken omdat er niet genoeg zuurstof in zit om het goed te laten branden. Om houtskool goed te laten branden, moet het eerst worden aangestoken met behulp van aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof.
Gemiddeld eet een persoon tijdens een BBQ tussen de 150 en 200 gram salade. Let er op dat u de salade niet als eerst op tafel zet. Uw gasten gaan zich dan eerst tegoed doen aan de salade om vervolgens minder BBQ vlees te eten.
Afhankelijk van het aantal bijgerechten, rekenen we gemiddeld zo'n 400 gram vlees per persoon. Voor 6 personen heb je bij een BBQ dus 2 tot 2,5 kg vlees nodig.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon.
Welk vlees is geschikt voor de BBQ? Met name kip, rund en varkensvlees doen het op de BBQ erg goed. Denk aan een gemarineerde kipfilet, vette hamburger, een malse biefstuk of sappige ribeye van de BBQ. Maar ook lamsvlees is op de BBQ erg lekker.
1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
Als uw grill niet heet genoeg is, blijft het voedsel eraan kleven omdat er onvoldoende geleidende warmte in het metaal zit (gietijzer of roestvrij staal), wat resulteert in een letterlijke chemische binding tussen het voedsel en de grillplaten.
BBQ met deksel dicht
Dit komt doordat bij het openen van het deksel de warmte naar buiten komt en verloren gaat. Met een dicht deksel zal je gerecht sneller en gelijkmatig garen.
Met een natte gril kan je uiteraard niets beginnen.Er moet daarom een droge, beschutte en veilige plek gevonden worden voor de barbecue. Je wilt daarvoor een waterdicht afdak regelen dat tegelijkertijd tegen warmte kan. Daarom is het belangrijk dat de partytent of parasol niet te dicht bij de barbecue komt.
Voor je begint met barbecueën: smeer het rooster van de barbecue altijd in met zonnebloem- of olijfolie. Zo voorkom je dat vlees of groenten aan het rooster blijven plakken en vervolgens aanbrandt. Een ander trucje voor het onderhouden van het grillrooster is hem insmeren met citroensap.
Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig. Indien je zowel houtskool als briketten kunt gebruiken is het handig om een mix te maken van beiden. Houtskool is sneller op temperatuur, waardoor de barbecue sneller aan zal staan.
Houtskool is de beste brandstof voor goed geïsoleerde barbecues, zoals kamado's / keramieken barbecues. Deze modellen blijven makkelijk stabiel qua temperatuur, waardoor houtskool beter werkt dan briketten.
Heb je geen starter bij de hand, leg de briketten dan direct in de barbecue.Stop de aanmaakblokjes diep onder de briketten voordat je ze aansteekt. Zorg ervoor dat er genoeg zuurstof bij het vuur komt zodat de briketten sneller gloeiend heet worden.