Bewijs, bewijs en bewijs Er wordt wel eens gezegd dat er drie dingen nodig zijn om een juridische procedure te winnen: bewijs, bewijs en bewijs. Flauw misschien, maar er zit wel een kern van waarheid in. Hoe meer bewijs u kunt leveren, hoe groter uw kans dat u de procedure wint.
Rechtszaak gewonnen: mogelijk kosten voor tegenpartij
Wint u een civiele of bestuursrechtelijke zaak? Dan kan de rechter uw tegenpartij veroordelen tot het betalen van uw kosten. Dit heet kostenveroordeling. U moet deze kosten dan zelf van de tegenpartij terugeisen.
Bij het doen van een uitspraak kijkt de rechter naar de wet, de feiten (wat is er precies aan de hand), persoonlijke omstandigheden en verklaringen van deskundigen en getuigen.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
De perfecte Rechtbank outfit
Enkele geschikte voorbeelden zijn: een zakelijke jurk, mantelpakje, een nette bloes op een pantalon of rok tot op of over de knie, met een colbert. Verder zijn hakken, pumps, ballerina's of nette laarzen geschikte schoenen om te dragen. Zorg er wel voor dat deze schoon en gepoetst zijn.
Aanhef rechter
De aanhef in uw brief kan dus zijn: “Edelachtbare heer/vrouwe, …”. Of “Geachte mevrouw/meneer de rechter”.
Uitspraak. Een uitspraak is een beslissing die de rechter uitspreekt in een civiele, bestuursrechtelijke of strafrechtelijke procedure. Voorbeelden van uitspraken zijn een vonnis, beschikking en arrest.
Een procedure bij de rechtbank duurt in de regel zes tot acht maanden. Soms kan het echter langer duren, bijvoorbeeld omdat uitgebreide bewijslevering nodig is. Dat is het geval wanneer er getuigenverhoren moeten plaatsvinden, of deskundigenonderzoeken. In dat geval is een jaar tot anderhalf jaar geen uitzondering.
In een civiele zaak kan de rechter de partij die ongelijk heeft gekregen veroordelen om de kosten van de tegenpartij (deels) terug te betalen. Dit heet kostenveroordeling. Hieronder vallen onder meer de griffierechten en een gedeelte van de advocaatkosten.
Gemiddelde kosten van een advocaat
Om aan te geven wat een advocaat kost, kunnen we het beste refereren naar de prijs per uur. Je kunt daarbij uitgaan van een gemiddelde prijs per uur van ongeveer € 200 à € 250.
Als u de gedaagde bent in een kort geding hoeft u geen advocaat in te schakelen. Tenzij u in een kort geding bij de civiele rechter een tegeneis indient. Dan is een advocaat wel verplicht. De gedaagde is de partij die zich verweert.
De rechters stellen vragen aan u en de officier van justitie, bijvoorbeeld over de bewijzen en uw situatie. De rechters kunnen getuigen ondervragen. De rechters kunnen ook vragen stellen aan deskundigen, zoals een psychiater. De voorzitter bespreekt de schadevergoeding als een slachtoffer hierom vraagt.
Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden. Wanneer een strafzaak gecompliceerd en/of omvangrijk is, mag een strafzaak van de rechter langer duren.
Het is hierbij belangrijk dat de instantie (de rechter) volledig onafhankelijk is. Daarnaast mag een rechter geen recht weigeren. Elke burger of instelling die een oordeel wil hebben, moet dit kunnen ontvangen. Het is de taak van de overheid om zorg te dragen voor de rechtspraak.
Lichte misdrijven (feit waarbij de verdachte niet meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt) Zware misdrijven (feit waarbij de verdachte meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt)
Uitspraak. Wanneer er sprake is van een behandeling zonder zitting, doet de rechter uitspraak binnen 8 weken na ontvangst van het beroepschrift. Als er een zitting plaatsvindt, doet de rechter binnen 6 weken na de zitting uitspraak. Heeft de rechter meer tijd nodig, dan laat hij dat tijdig weten.
De rechter
Ze beslissen of iemand de wet heeft overtreden of schuldig is aan een misdrijf. In hun vonnis leggen ze een passende maatregel of straf op. Het oordeel van de rechter is bindend.
De formele aanspreekvorm voor de rechter is 'edelachtbare', maar ook rechters vinden dit vaak wat overdreven. U kunt de rechter aanspreken met 'u' en 'meneer of mevrouw de rechter', dat is beleefd genoeg.