Jep, dat lees je goed: een ijsschep is dé tool om een pompoen het makkelijkst en snelst uit te hollen. De randen zijn scherper dan die van een gewone lepel en zo'n ijsschep ligt stevig in de hand. Bovendien verwijder je op deze manier heel wat meer pompoenpitten en vezels tegelijk.
Snijd voor de zekerheid de stengel door en niet meteen het steeltje zelf. Door het gewicht zou de steel kunnen inscheuren en dan zal de pompoen sneller rotten. Oogst pompoenen best voordat het begint te vriezen, zelfs na lichte vorst bederven ze zeer snel.
Halveer de pompoen met het grote mes en verwijder de zaden met het kleintje. Snijd de pompoenhelften in parten, net zoals je dat bij een meloen zou doen. Schil met het keukenmes de pompoen en snijd vervolgens in stukken.
De snijopeningen en binnenkant kan je nog eens insmeren met een laagje vaseline als je de pompoen gaat bewaren op een warme, droge plaats. Als laatste kan je nog een laag haarlak over de pompoen spuiten. Dit zorgt ervoor dat de pompoen minder snel beschimmelt.
Het juiste gerei om een pompoen mee te snijden is een koksmes en moet beschikken over de volgende eigenschappen: het moet groot, scherp én zwaar zijn. Groot en scherp, logisch. Waarom dit mes ook zwaar moet zijn? Dit geeft je meer controle wanneer je in de kalebas aan het hakken bent.
Voorkom dat je pompoen vroegtijdig gaat schimmelen door je pompoen in chloor te zetten. Doe een beetje chloor in een bakje met water en dompel de pompoen een paar minuten onder.
Je kan de uitgeholde en gesneden pompoen niet heel erg lang bewaren (ongeveer 3 dagen). Daarom adviseren we om je lantaarn maximaal 3 dagen voor Halloween te maken.
Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt. Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen!
Leg je pompoen een vijftal minuten in een grote pot met kokend water om de schil zacht te maken. Haal de pompoen nadien uit het water en laat de groente even afkoelen. Prik met een mes of satéstokje gaatjes in je pompoen.
De schil van een pompoen is bijna altijd gewoon eetbaar. Tijdens het koken word deze zachter. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om hem te schillen, maar het is niet perse nodig. Je kunt geblancheerde en vervolgens afgekoelde pompoenstukken in de vriezer 6 tot 7 maanden goed houden.
Leg onder de de pompoenen eventueel een laagje stro om rotting te voorkomen. Let op: zet een pompoen niet naast een komkommer-, courgette-, augurk- of meloenplant. Omdat de planten familie van elkaar zijn, kunnen ze elkaar bestuiven en ontstaan er heel vreemde vruchten.
Kies een geschikte pompoen
Flespompoen, kabocha, soeppompoen: pompoenen zijn er in alle soorten en maten. Voor een pompoen uithollen zijn de 'gewone' oranje exemplaren het handigst. Let erop dat je een redelijk grote pompoen kiest, eentje die voldoende rechtop blijft staan.
Welke pompoen kun je het beste gebruiken voor Halloween? Jouw Halloween pompoen moet natuurlijk groot en oranje zijn. Hier kun je het beste de 'gewone' pompoen voor gebruiken, ook wel de winterpompoen genoemd. Deze pompoenen kun je kweken in je eigen moestuin, maar natuurlijk ook kopen.
De schil van een pompoen is normaal gesproken prima bestand tegen regen, maar als vruchten in een kletsnatte herfst erg nat liggen kun je ze eventueel beschermen door ze op een plankje of tegel te leggen.
Extra bewaartip voor eetbare pompoen
Kook het eerst en daarna kun je het prima invriezen. Ook handig: snij het pompoenvlees (van de uitgeholde pompoen) alvast in stukjes, kook het en vries het in. Zo kun je ook later bijvoorbeeld nog heerlijke pompoensoep maken!
Ja, pompoen is een uitstekend bewaargroente. Dus als je een hele pompoen hebt gekocht om deze binnen de kortste keren te gebruiken, kun je makkelijk de pompoen op een droge, koele plek bewaren (bijvoorbeeld de kelder). Leg de pompoen niet te koud weg: tussen de 10 á 15 graden Celsius is de beste bewaartemperatuur.
Met kwade geesten afweren heeft het uithollen van een pompoen tijdens Halloween niets meer van doen. De gezichten die erin gekerfd worden, hoeven zelfs niet meer eng te zijn. In plaats daarvan is het uithollen een ware kunstvorm geworden. Neem nu de Brit Dave Finkle, ook wel The Pumpkin Man genoemd.
Het best worden de pompoenen voor consumptie direct verwerkt. Als u ze nog wenst te bewaren leg ze dan in een donkere, goed verluchte kamer op kamertemperatuur. (Maximaal 5 à 6 weken) Let op voor muizen of ongedierte. Te vroeg geoogste exemplaren kun je laten narijpen achter glas.
Pompoen in zijn geheel bewaren
Wanneer je een pompoen hebt gekocht om deze binnenkort te gaan eten, kun je deze het beste bewaren in de koelkast. Op een koele plek is de pompoen ongeveer twee maanden houdbaar. Gelukkig kun je je bij Jumbo eindeloos laten inspireren om de lekkerste recepten met pompoen te maken.
Wanneer pompoen oogsten? Pompoen oogsten doe je het beste voordat de vorst begint in oktober of november, want pompoenen kunnen niet goed tegen kou. Voor het zover is hebben pompoenen veel zon nodig om goed te rijpen.
Eind september zijn de meeste pompoensoorten pas echt rijp. Je kan een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar uitgedroogd en dor.
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen mét steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.