Onder tepelafscheiding verstaan we het spontaan verlies van melkachtig (groen, bruin, geel), waterig of bloederig vocht langs de tepel.
Deze tepeluitvloed komt uit beide borsten en kan verschillende kleuren hebben: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin. Niet-melkachtig. Deze tepeluitvloed bevat bloed of ontstekingsmateriaal (pus). Wanneer er bloed bij zit, kan dit het gevolg zijn van geïrriteerde melkgangen door leegmasseren of een ontsteking.
Tepeluitvloed of tepelafscheiding komt veel voor en is meestal een onschuldig verschijnsel. Het is niet vreemd als er wat vocht uit de tepel komt, wanneer er in de tepel wordt geknepen. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar wordt vooral opgemerkt bij hormonale veranderingen.
Tepelafscheiding komt veel voor en is in de meeste gevallen onschuldig. Er zijn verschillende soorten tepelafscheiding: Melkachtige afscheiding: komt vaak uit één of beide tepels en kan in kleur variëren: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin. Niet-melkachtige afscheiding: bevat bloed of ontstekingsmateriaal (pus).
Soms kan het evenwicht tussen de aanmaak van vocht en de opname ervan verstoord raken en kan er vocht uit de tepel vloeien. Dit is helemaal niet vreemd want de borsten zijn immers gemaakt voor het produceren van melk.
Een tepelzalf van lanoline of verkoelende pads bieden directe verlichting en verzorgen je tepels. Wanneer je melkproductie op gang is gekomen, is het heel normaal dat je borsten melk lekken. Als je je baby aan het voeden bent, kan het zijn dat er melk lekt uit je andere borst.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Je borsten lekken dan vaak vooral als er druk op staat of als je onder een warme douche staat. Dit kan ook gebeuren als je je baby knuffelt, of als je hem hoort huilen. Dit heeft te maken met de hormonen die nog in je lichaam zitten, zoals oxytocine, het 'knuffelhormoon'. Dit hormoon beïnvloedt de toeschietreflex.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Het wonderbaarlijke is dat je melk al klaar is in je borsten voordat je baby wordt geboren. Dat betekent dat er uit je tepels een beetje colostrum – de eerste moedermelk – kan lekken, dat nogal dik en kleverig is. Dat kan al bij 14 weken gebeuren, maar het komt vaker voor in de laatste fase van de zwangerschap.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Colostrum, de eerste melk die je lichaam na de bevalling aanmaakt, is vaak geel van kleur. Je eet veel groentes met bètacaroteen. Groentes zoals wortel, pompoen en zoete aardappel zijn rijk aan deze vitamine en kunnen je moedermelk een lichte gele of oranje kleur geven.
Symptomen. Een papilloom komt voor in de hoofdmelkgang van de borst. Deze bevindt zich net onder de tepelhof, het donkergekleurde stuk huid rondom de tepel. Bij de ene persoon is het gezwel voelbaar als een knobbeltje, de andere persoon voelt niets.
Normale tepelafscheiding
Bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, stroomt melk uit de tepel. Ook bij pasgeborenen, bij meisjes in de puberteit en bij het gebruik van de anticonceptiepil kan een melkachtige substantie uit de tepel komen.
Niet bloedige afscheiding uit beide borsten is meestal onschuldig. Er is zelden een behandeling nodig. Meestal verdwijnen de klachten na verloop van tijd spontaan.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Symptomen van de ziekte van Paget zijn een droge, schilferige huid rond de tepel die erg veel op eczeem lijkt. Andere symptomen en klachten die bij de ziekte van Paget voor kunnen komen, zijn: Vochtige huid rondom de tepel. Ingetrokken tepel.
Ziekte van Paget
Het is een vorm van borstkanker die te herkennen is aan schilferige, rode uitslag bij de tepel en tepelhof. Soms gaat dat gepaard met vocht of bloedverlies uit de tepel. Vaak zijn de symptomen maar bij 1 tepel te zien. Wel kan het uitbreiden naar de tepelhof of de huid daaromheen.
De aandoening is langzaam progressief binnen een bot, maar breidt zich niet uit naar andere botten. ongeveer 3,5% van de mensen boven de 55 jaar en is heel zeldzaam bij mensen jonger dan 40 jaar. Iets meer mannen dan vrouwen krijgen de ziekte. De botziekte van Paget is niet dodelijk.
De moedermelk wordt in de melkklier in de borst gemaakt. Vanuit de melkklier loopt de melk via kleine kanaaltjes naar de tepel. In de tepel zitten verschillende openingen waar uit de melk komt.
Gynaecomastie (borstvorming bij mannen) komt vrij vaak voor. Soms is het aangeboren en soms ontstaat het op latere leeftijd. Bij baby's en jongens in de pubertijd komt borstvorming regelmatig voor en dit verdwijnt meestal vanzelf weer. Echter ook medicijnen, hormonen of ziekten kunnen de oorzaak zijn van borstvorming.
Borstvoeding opnieuw op gang brengen of opwekken, kan alleen door de baby zo vaak mogelijk te laten drinken. Zo stimuleer je de borsten om melk te maken. Adoptiemoeders kunnen de melkproductie het beste al op gang proberen te brengen vóór de baby komt.
De nieuwe kliertjes zijn opgebouwd uit normale goedaardige cellen. Dit gaat samen met toename van fibreus weefsel eromheen, sclerose genoemd. Meestal wordt deze diagnose gesteld wanneer er weefsel onderzoek is gedaan van kalkspatjes gezien op een borstfoto. Deze aandoening is onschuldig en een operatie is niet nodig.
Dit is een klein, met vocht gevuld blaasje. Een cyste kan bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping in een melkgang. Vooral als er spanning op staat, is een cyste goed voelbaar als een ronde, stevige knobbel en die ook pijnlijk kan zijn. Soms zijn er verschillende cysten in één of in beide borsten aanwezig.