Eet gezond, gevarieerd en regelmatig
Je lichaam heeft namelijk energie nodig om goed te functioneren en de dag door te komen. Zorg er daarom ook voor dat je met regelmaat eet. Drie hoofdmaaltijden per dag zorgen ervoor dat je geen honger krijgt gedurende de dag en niet verlangt naar ongezonde tussendoortjes.
Eet onder andere dagelijks verse groenten en fruit boordevol vitamines en mineralen. Zet langzame koolhydraten als volkorenbrood en zilvervliesrijst op je menu. Die geven je een verzadigd gevoel. Drink veel water en neem mager vlees, vis of vleesvervangers voor je eiwitbehoefte.
Een gezonde leefstijl is belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Hart en vaatziekten en diabetes zijn voorbeelden van chronische ziekten die onder andere terug te leiden zijn naar een ongezonde levensstijl. Voorkomen is beter dan genezen.
“Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van aandoening of handicap”, WHO (1948). Deze definitie werd tot voorheen veel gebruikt, maar past niet meer bij deze tijd.
Met welke sporten kun je snel een goede conditie opbouwen? Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
Is je conditie slecht, dan raak je snel buiten adem en gaat je hart als een gek tekeer om je lichaam toch van zuurstof te voorzien. Dit deel van de conditie reageert goed en snel op cardiotraining. Dat is training waarbij je hartslag flink wordt opgejaagd.
Gezondheid slaat niet alleen op het lichamelijk functioneren, maar evengoed op iemands mentaal functioneren. Een persoon kan in optimale fysieke gezondheid verkeren en zich vitaal en vol energie voelen, maar kan tegelijkertijd mentaal moeilijkheden ervaren.
Hoe snel je weer fit kunt worden, hangt af van waar je begint en ook wat je doelen zijn. Misschien wil je graag afvallen, meer kracht in je spieren ontwikkelen of een beter uithoudingsvermogen krijgen. Hoeveel tijd het kost om een (of meerdere) van deze doelen te bereiken, wisselt dus.
Een gezond voedingspatroon bestaat uit het eten van voldoende groente, fruit, peulvruchten, noten, vis en volkorenproducten met zoveel mogelijk onverzadigde vetten. Maar dat is niet het enige; zout, suiker en vlees zouden we juist minder moeten eten. In een notendop bestaat een gezond eetpatroon uit 6 ingrediënten.
Eet groenten en fruit
Groenten en fruit zijn goed voor je en de meeste mensen eten er niet voldoende van. In groenten en fruit zitten vitaminen, mineralen en vezels binnen. In plaats van groenten en fruit slikken veel mensen vitaminepillen en mineraalsupplementen of voegen ze vezels toe aan hun sinaasappelsap.
Gezond bewegen voor volwassenen wil zeggen: 2,5 uur per week bewegen, matig intensief en/of zwaar intensief: Matig intensief is bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen en dansen. Uw hart gaat sneller kloppen en u gaat sneller ademhalen.
Vanaf 13 jaar neemt vooral bij jongens de testosteronspiegel sterk toe, wat zorgt voor een aanzienlijke prestatieverbetering. De testosteronwaarde bereikt zijn maximum op een leeftijd van 15-25 jaar, wat ook de training beïnvloedt. Deze jaren zijn topprestaties mogelijk.
Elke dag opdrukken is geen goed idee als spieropbouw je doel is. Beter is het om dit twee à drie keer per week te doen en jezelf op te werken naar moeilijkere varianten. Zo zorg je ervoor dat je in de range blijft van zes à twaalf herhalingen per set. Dit zorgt voor de beste resultaten bij spieropbouw.
Kun je op latere leeftijd nog spieren opbouwen? Ja! Zelfs op 50, 60, 70, 80 of 90 jaar – in elk levensjaar is het de moeite waard om te beginnen met sport. Natuurlijk moet je training worden aangepast aan je leeftijd en mobiliteit.
Snelwandelen, intervaltraining, hardlopen of zwemmen zijn prima opties als je je conditie wilt verbeteren. Sporten samen met een vriendin heeft ook alleen maar voordelen. Ten eerste heb je een stok achter de deur en ten tweede kan je direct bijkletsen. Belangrijk daarbij: loop niet te hard van stapel.
Hoe meet je de conditie? De beste meting is een test op de fiets-ergometer of de loopband, waarbij het fietsen of lopen steeds zwaarder wordt gemaakt. Je gaat door tot je niet meer kunt. Gemeten wordt hoeveel zuurstof je maximaal opneemt.
Mentale gezondheid gaat over cognitief (denken), emotioneel (voelen) en sociaal welzijn. Mentaal gezonde personen voelen zich over het geheel genomen tevreden, zijn in staat om te genieten, denken positief, kunnen omgaan met tegenslagen en zijn tevreden met hun sociale relaties.