In tegenstelling tot deze rauwmelkse soorten wordt de melk voor een roombrie wel gepasteuriseerd, en daarbij voegt de kaasmaker er nog een scheutje room aan toe. Het resultaat is een zachte, romige kaas, geliefd bij jong en oud.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Zachte kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. De meeste kazen in de supermarkt bevatten gepasteuriseerde melk. Lees het etiket ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking) of vraag het even na.
De moderne roombrie is een populaire variant op de originele boerse Brie de Meaux. Door het pasteuriseren van de melk en het toevoegen van room ontstaat een toegankelijke, verleidelijke zachte kaas.
Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk.
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding 'gepasteuriseerd' of 'UHT' op de verpakking. Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn.
Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
De rauwe melk wordt dan gepasteuriseerde melk. De melk die je in de supermarkt koopt is ook gepasteuriseerd. Dit gebeurt met rauwe melk niet, dat is onbewerkte melk die rechtstreeks uit de koe komt.
Wetenschappelijke informatie over brie
Ondanks de aanwezigheid van verzadigd vet en cholesterol kan kaas volgens recente inzichten een gunstige invloed hebben op de cholesterolwaarden in het lichaam en kan het de kans op het metaboolsyndroom verlagen (1, 2).
Van wittekorstkazen, zoals brie en camembert, is de hele kaas eetbaar. Dus ook de korst. Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Omschrijving. FRANSE KAAS (45+) VAN GEPASTEURISEERDE KOEMELK (OORSPRONG: FRANKRIJK).
Zwangere vrouwen
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Originele Griekse feta bereid van gepasteuriseerde schapen- en geitenmelk. Dankzij de unieke pekeltechnieken en traditionele rijping krijgt deze een rijk smaakprofiel met een heerlijk pittige bite!
Rauwmelkse kazen kun je namelijk beter vermijden als je zwanger bent. Kijk vooral uit met zachte varianten, zoals brie, roquefort, gorgonzola en camembert. Pas ook op met kazen die een rijping hebben ondergaan, zoals schimmelkazen.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Mozzarella (ook mozzarella di bufala) en harde kazen, zoals de Hollandse Goudse kaas, geitenkaas of de Italiaanse Parmezaanse kaas, worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en mag je gewoon eten als je zwanger bent. Ook de harde kazen van Vergeer Holland worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en zijn dus veilig.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Deze melk is afkomstig van melkveehouderijen in Nederland. De Nederlandse boeren zorgen met passie voor hun koeien, zodat de kwaliteit van de melk hoog blijft. Op de boerderij wordt de melk in een melktank opgeslagen waar deze gekoeld bewaard wordt.
Dat zijn zuivelproducten gemaakt van melk die niet warmer wordt dan lichaamstemperatuur. Dit in tegenstelling tot gepasteuriseerde melk, die tussen de 72 en 85 graden wordt verwarmd. En hoe warmer en langduriger de verhitting, hoe meer veranderingen in de melk optreden.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Het kan geen kwaad om pittig te eten tijdens je zwangerschap. Er zijn fabeltjes dat pittig eten tijdens je zwangerschap vroeggeboorte op gang zou helpen, omdat de baarmoeder door de chili zou samentrekken. Dit is echter niet waar.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami.