Hoe bepaalt een GPS ontvanger zijn positie? Er draaien 24 satellieten rond de aarde, deze staan op een afstand van ongeveer 20.000km. De GPS satellieten draaien in ongeveer 12 uur rond de aarde. Een GPS satelliet heeft een atoomtijdklok aan boord, waarvan hij de exacte tijd met zijn GPS signaal meestuurt.
Het Global Positioning System
De 27 satellieten waaruit het ruimtesegment van het GPS bestaat, zenden op twee radiofrequenties uit, genaamd L1 (1575.42 MHz) en L2 (1227.6 MHz) ; ze bewegen in 6 banen op ongeveer 20.200 km hoogte.
GPS-ontvangers in navigatieapparatuur hebben 3 tot 8 satellieten nodig om exact op de meter nauwkeurig de positie en (rij-)richting op de aarde te bepalen.
Dankzij de Amerikaanse NAVSTAR-satellieten kunnen op elke plaats op aarde minimaal vier satellieten ontvangen worden. Deze satellieten zenden codes uit op twee frequenties: 1575,42 MHz (Link 1=L1) en 1227,6 MHz (Link 2=L2).
Gps: Maps gebruikt satellieten om je locatie vast te stellen tot op ongeveer 20 meter nauwkeurig. Als je in een gebouw of ondergronds bent, is gps soms onnauwkeurig. Wifi: Aan de hand van de locatie van nabijgelegen wifinetwerken kan Maps bepalen waar je bent.
Voor de echte satellietnavigatie met gps draaien 24 satellieten in zes banen rondom de aarde op een hoogte van 20.200 km. Elke baan maakt een andere hoek met de evenaar. Elke satelliet vliegt twee keer per dag om de aarde.
Uit de tabel mag duidelijk zijn dat het hoogste kwaliteitsniveau met de beste nauwkeurigheid RTK is. Dit is ook het enige kwaliteitsniveau en de enige nauwkeurigheid waarbij u met GPS zou moeten kunnen landmeten. U wilt namelijk helemaal niet met een hogere onnauwkeurigheid meten.
Het schat dat al meer dan 23.000 objecten, groter dan 10 centimeter, werden gelanceerd. 7500 daarvan draaien nog steeds rond in de ruimte. Amper 6% is operationeel. De helft van alle objecten bestaat uit niet langer werkende satellieten, trappen van raketten of andere grote objecten.
Je kunt inderdaad heel vaak satellieten zien aan de sterrenhemel. Vrijwel continu is er een satelliet te vinden, een beetje afhankelijk van hoe donker de plaats op Aarde is waar je staat. Het is dus zeker geen zeldzaamheid. De satellieten zijn te zien doordat ze het zonlicht weerkaatsen.
Omdat Nederland geen eigen satellieten heeft, is het onmogelijk gebruik te maken van satellieten van andere landen. Die landen willen namelijk graag iets terug voor hun geleverde diensten, en zonder eigen satellieten kan Nederland niets teruggeven.
Plaatsbepaling. Gps gebruikt 32 (bij opstart 24) verschillende satellieten die elk in een van de zes banen op 20.200 km hoogte cirkelen. Deze banen zijn zodanig gekozen dat vanaf elke plaats op aarde altijd minstens vier satellieten waarneembaar zijn.
Daarmee zijn 14.710 satellieten in een baan om de aarde gebracht, waarvan er 9.780 nog steeds rond de aarde draaien. Dat maakt de ruimte vlak boven ons hoofd behoorlijk druk. De ESA weet van ongeveer 32.500 stuks ruimtepuin waar ze zijn en hoe hun baan om de aarde verloopt.
Op een foto die Elon Musk tweette is te zien dat de neuskegel vrijwel helemaal gevuld is met satellieten (alleen het toelopende gedeelte is niet gebruikt). Deze 60 satellieten werden op een hoogte van 440 km losgelaten en stegen op eigen kracht naar een baan op een hoogte van 550 km.
Inmiddels zijn er zesentwintig satellieten gelanceerd (25 juli 2018). De satellieten 5 en 6 zijn door een technisch mankement in een elliptische baan terechtgekomen. Pas na veertien koerscorrecties slaagde men erin de afwijkingen zodanig te verkleinen dat de satellieten in principe bruikbaar zouden moeten zijn.
Het gps-signaal is maar tot op enkele meters nauwkeurig. Smartphones en tablets hebben beperkte antennes en correctie mechanismen waardoor de afwijkingen van de gps-coördinaten tot enkele meters op kan lopen. Voor een aantal werkzaamheden is dat onvoldoende nauwkeurig.
Volgens NASA worden momenteel 25.000 objecten in een baan rond de aarde gevolgd, ruim 6000 van deze objecten bevinden zich op maximaal 600 kilometer afstand van het aardoppervlak.
Satellieten zijn op een heldere nacht vaak te zien als een bewegend “sterretje”, een puntje met de helderheid van een ster. Ze bewegen langzaam (veel langzamer dan meteoren) en zijn vaak minutenlang te volgen. De helderheid kan lange tijd constant zijn, maar ook variëren.
Kun je satellieten zien vanaf de aarde? Ja, maar dan moet je vroeg opstaan of 's avonds even naar buiten kijken. Satellieten die laag rond de aarde cirkelen, zijn maar kort te zien: tot ongeveer 45 minuten na zonsondergang en 45 minuten voor zonsopkomst.
Een satelliet kan lang achtereen in dezelfde baan blijven dankzij het evenwicht tussen de aantrekkingskracht van de aarde en de centrifugale kracht. Omdat de omloopbaan buiten de atmosfeer ligt, is er geen luchtweerstand.
De eigenaar van het GPS systeem is de Amerikaanse ministerie van Defensie en het bestaat uit drie delen: satellieten, basisstations en ontvangers.
Kortom: De kans is vrij klein dat satellieten met elkaar botsen. Ruimtepuin vormt een grotere bedreiging, maar dit wordt goed gemonitord en ruimtevaart-bedrijven doen hun best om zo min mogelijk afval te creëren.
De beheerder van GPS is het Amerikaanse leger. The European Global Navigation Satellite System Agency beheert de Europese GALILEO satellieten. De satellieten van de constellaties GLONASS en BEIDOU worden door twee andere partijen beheerd.
Het verschil is eigenlijk heel simpel: voor GPS maakt de smartphone verbinding met satellieten. De satellieten kunnen jouw locatie bepalen en terugsturen. Het is een vrij ouderwetse techniek. A-GPS spreekt geen satellieten aan, maar telefonie- en datanetwerken.
Vandaag de dag worden GPS-apparaten niet langer alleen in auto's gebruikt om de eigen positie te detecteren en een route te plannen. Het sleutelwoord is wandelnavigatie. Er zijn een aantal modellen die geschikt zijn voor navigatie wanneer wandelen en fietsen.
Galileo is het nieuwe geavanceerde Europese satelliet navigatiesysteem. Waarschijnlijk ben je gewend om via GPS van A naar B te navigeren, maar op de nieuwste telefoons is Galileo vaak al geïnstalleerd! Het voordeel van Galileo is dat het veel nauwkeuriger en sneller is dan GPS.