De volmacht notaris kosten kunnen variëren van ruim honderd euro tot bijna 500 euro. Dat heeft ook te maken met het honorarium van de notaris en aan alles wat er bij het opstellen van de volmacht komt kijken.
Wat is een notariële volmacht? Een notariële volmacht is een akte die u samen met de notaris opstelt waarin u een derde persoon de bevoegdheid geeft om namens u beslissingen te maken en/of handelingen uit te voeren. Dat betekent niet dat u de regie volledig uit handen geeft.
De volmacht
Door middel van een volmacht geeft u iemand die u vertrouwt de mogelijkheid om namens u een rechtshandeling te verrichten, zoals bijvoorbeeld een akte ondertekenen. U kunt dit recht geven aan uw notaris, uw partner, uw kinderen of een goede vriend.
Afhankelijk van of de instelling reeds met ons samenwerkt kan de overeenkomst binnen 2 weken gesloten worden. Als we alle stukken moeten opvragen zijn we afhankelijk van de betreffende instelling en kan de doorlooptijd oplopen naar 4 tot 10 weken.
Een algemene volmacht kan bij notariële akte en bij onderhandse akte verleend worden. Bij de onderhandse akte zijn de bevoegdheden van de gevolmachtigde iets beperkter: hij kan bijvoorbeeld namens de volmachtgever op diens huis geen hypotheek vestigen. Het geven van een volmacht is een zaak van vertrouwen.
U kunt zelf een levenstestament of volmacht opstellen. Dat heet een onderhandse akte. U loopt dan wel het risico dat de bank dit niet erkent en uw vertrouwenspersoon uw zaken niet kan waarnemen. Laat daarom een levenstestament of volmacht opstellen bij de notaris.
Het is niet verplicht om een volmacht te regelen bij een notaris of ander bevoegd persoon. Je naaste kan ook zelf een volmacht opstellen. Dit noemen we een onderhandse volmacht. Het nadeel van een onderhandse volmacht is dat de vertrouwenspersoon die wordt gemachtigd, niet volledig gemachtigd is.
Je kunt een ander persoon machtigen om die documenten namens jou te laten tekenen. Een volmacht moet altijd schriftelijk worden opgesteld met een vermelding van datum en handtekening. Verder moet er duidelijk blijken voor welke handeling de volmacht precies is verleend.
Als titularis van een individuele bankrekening kan je een volmacht verlenen aan iemand anders, zoals je partner of een familielid. Die kan dan een aantal verrichtingen op je rekening uitvoeren. Een volmacht kan handig zijn wanneer bijvoorbeeld een dringende factuur moet betaald worden terwijl jij op reis of ziek bent.
Een volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten (zie ook art 3:60 BW). De gevolmachtigde “valt er als het ware tussenuit”. Een volmacht wordt ook wel “machtiging” genoemd; de gevolmachtigde heet dan “gemachtigde“.
JUST Notarissen is het goedkoopste notariskantoor in Nederland. Wij werken met all-in prijzen, inclusief alle bijkomende kosten zoals kadasterkosten, recherchekosten, inschrijving Centraal Testamenten Register en de BTW.
Met een volmacht of een levenstestament kan je naaste jou of een ander die ze volledig vertrouwt de bevoegdheid geven namens haar te handelen. Iedere meerderjarige kan haar gevolmachtigde zijn. Ze kan er ook voor kiezen om twee personen aan te wijzen die de taken verdelen.
Kun je iemand anders machtigen om je huis te verkopen? Ja, via een volmacht kun je iemand anders machtigen om jouw huis te verkopen. Dit biedt uitkomst wanneer je in het buitenland bent tijdens het verkoopproces, of wanneer je vanwege andere redenen (zoals ziekte) niet aanwezig kunt zijn.
Heeft u iemand online gemachtigd voor uw rekening? Dan mag de gemachtigde ook alleen online uw bankzaken regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld niet namens u papieren overschrijvingsformulieren of acceptgiro's ondertekenen.
In een volmacht legt iemand vast wie er namens hem of haar besluiten mag nemen als hij of zij dat zelf niet meer kan, bijvoorbeeld wegens ziekte. Als u gevolmachtigde bent, mag u namens uw familielid of vriend beslissen en handelen. De volmacht stopt op het moment dat uw familielid of vriend overlijdt.
De gevolmachtigde mag namens de volmachtgever handelen, maar de volmachtgever blijft daarnaast altijd zelf bevoegd om de handelingen te verrichten. Indien de volmachtgever geen vertrouwen meer heeft in de gevolmachtigde, kan de volmachtgever de volmacht intrekken.
Een volmacht vervalt op het moment van overlijden. Dit betekent dat een gevolmachtigde de rekening van de overledene niet meer kan gebruiken en geen betalingen meer kan doen namens de overledene. Tevens vervalt een eventuele volmacht die de overledene als gevolmachtigde had.
Een zorgvolmacht kan zowel in een onderhandse als in een authentieke akte (notariële akte) opgesteld worden, maar in elk geval moet de lastgever de zorgvolmacht schriftelijk opstellen.
Machtiging bij de bank
U kunt bij uw bank uw kind machtigen, dat is meestal kosteloos. De machtiging gaat direct in. De gemachtigde kan uw bankrekening en een eventueel effectendepot beheren en toegang krijgen tot internetbankieren.
Deze personen worden gevolmachtigden (ook wel: procuratiehouders) genoemd. Het bestuur verleent een volmacht door middel van een bestuursbesluit. Het opmaken van een volmacht is maatwerk en vereist de nodige deskundigheid. Een volmacht kan ook het (impliciete) gevolg zijn van een bepaalde functie of aanstelling.
Een algemene volmacht kunt u via de notaris regelen. Dit heet een notariële volmacht. Een algemene volmacht kunt u ook buiten de notaris om regelen. Dat wordt ook wel een onderhandse volmacht genoemd.
Een gevolmachtigde zal rekening en verantwoording moeten afleggen over wat hij als gevolmachtigde doet. Als hij dat niet doet op de manier zoals je van hem had mogen verwachten is de gevolmachtigde aansprakelijk voor schade. Volmachten kunnen mondeling of schriftelijk worden gegeven.
Op zich mag er iemand mee, maar tegelijkertijd moet de notaris ook kunnen vaststellen dat iemand zonder onder druk te zijn gezet een testament of andere akte opmaakt. Om dat te controleren wordt er dus ook altijd even gesproken met alleen de cliënt zonder dat er iemand anders bij aanwezig is.
Een notaris zal aan een dergelijke verkoop van de woning zonder de vereiste toestemming zijn medewerking niet verlenen. Als uw echtgenote op het moment van verkoop nog wilsbekwaam is, kan zij rechtsgeldig mee tekenen en kunt u dus gewoon de woning verkopen.